Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

ОСТЕОПОРОЗА

11.04.17

[vc_row][vc_column][mk_fancy_title color="#393836" size="20" font_weight="bold" margin_bottom="18" font_family="none"]Тихата епидемия[/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text disable_pattern="false"]Какво представлява остеопорозата?

Остеопорозата е състояние, при което намалява нивото на калций, фосфор и други минерали в състава на костите, те стават порести и лесно чупливи, при леко натоварване или дори спонтанно.
Наричат я „тихата епидемия“, защото в ранните етапи няма външна изява и изразени симптоми, не е съпроводена с болки и остава незабелязана в продължение на години. Първите счупвания се случват на около 60 – 65 годишна възраст. Остеопорозата се среща много по-често при жените.

Симптоми
С напредване на възрастта могат да се появят следните признаци и оплаквания: болки в гърба, загуба на височина, приведена стойка, счупвания на прешлени и други кости.

Причини
В костите непрекъснато се извършва процес на ремоделиране – старите структурни елементи се разрушават и се образуват нови. Човешкият организъм достига най-голяма костна маса до средата на 30-те години от живота. След тази възраст процесите на разграждане стават по-бързи от тези на изграждане. При недостиг на витамин D и калций в храната те се ускоряват още повече. Фактори, благоприятстващи появата на остеопороза, са: употребата на някои лекарства (напр. кортикостероиди), прием на хормони за лечение на хипофункция на щитовидната жлеза, недостатъчен прием на калций, хроничен алкохолизъм, депресия (води до повишена загуба на калций), други заболявания (болест на Кушинг, на Крон, анорексия и др.), спад на нивото на женските полови хормони (естрогени) при менопауза и на мъжките полови хормони (тестостерон), фамилна обремененост, наднормено тегло в съчетание с тънка костна структура, тютюнопушене и др. Драстичните диети за отслабване оказват негативно влияние върху костната структура. Счита се, че азиатската и бялата раса са по-предразположени към остеопороза.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Пълноценното хранене, приемът на витамини и хранителни добавки, движението на чист въздух и престоят на слънце са най-важните фактори за състоянието на вашата костна система.

Диагностициране
Най-доброто профилактично изследване е остеоденситометрията, чрез което се измерва костната плътност на най-предразположените към остеопороза кости – прешлени, шийка на бедрена кост, китка. Остеоденситометрията се препоръчва на жени, неприемащи естрогени при следните обстоятелства: прием на кортикостероиди, наличие на диабет Тип 1, чернодробни и бъбречни заболявания, фамилно предразположение, поява на ранна менопауза, възраст над 50 години. Прилагат се също и ултразвуково изследване и компютърно томографско сканиране. Необходимо е да се изследва кръвта, за да се установи нивото на калция и витамин D и да се преценят дозите за допълнителния им прием.

КОГАТО КОСТНАТА ТЪКАН ВЕЧЕ Е ЗАГУБЕНА, ТРУДНО МОЖЕ ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ. ЗАТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ОБЪРНЕ ПОВЕЧЕ ВНИМАНИЕ НА ПРОФИЛАКТИКАТА И РАННОТО ДИАГНОСТИЦИРАНЕ.

Профилактика
Можем да предотвратим появата на остеопороза и частично да възстановим костните загуби чрез:
• Прием на достатъчно количество калций и витамин D
• Редовни физически упражнения и движение
• Престой на слънце и чист въздух
• Избягване на цигарите
• Ограничаване на кофеина и алкохола
• Хормоналнозаместителна терапия под медицински контрол
• Редовни профилактични прегледи

Лечение
Хормоналнозаместителната терапия се прилага и като лечение при жените, тя обаче има нежелани странични действия, поради което трябва да се извършва под лекарски контрол. Към лечението се включват биофосфонати (те имат странични действия върху гастроинтестиналния тракт), прием на калций в комбинация с витамин D и др. Прилагат се и съветите, посочени за профилактика.

Кой е специалистът, към когото да се обърнем?
С проблемите на остеопорозата се занимават ендокринолозите, а за жени в климакс по отношение на хормоналнозаместителната терапия – гинеколозите. Ендокринологът е специалистът, който ще ви назначи изследвания и съответно лечение.

За допълнителни съвети се обърнете към вашата аптека BETTY.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross