Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

ОСТЪР ОТИТ - ЗАЩО УШИТЕ СА СЛАБО МЯСТО ЗА ДЕЦАТА?

04.02.21

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1612429430033{margin-bottom: 0px !important;}"]Текст: д-р Даниел Петков, началник на Отделението по УНГ болести в УМБАЛ-Бургас

Ожулено коляно. Зачервено гърло. Възпалено ухо. Най-често това са „виновниците“ за първите ни срещи с болката – още в ранното детство.

Каква е причината ушите на мъниците да са толкова уязвими? Има ли ефективна превенция срещу острия отит – едно от най-честите усложнения от върлуващите през зимата вирусни инфекции? Може ли възпалението да порази слуха? И защо родителите с малки бебета трябва да са особено нащрек?

Попитахме опитния УНГ специалист д-р Даниел Петков, който е началник на Отделението по УНГ болести в УМБАЛ-Бургас.

Ушите са „слабо място“ за малчуганите – защо? „Децата по-често боледуват от остри отити, тъй като по-често се сблъскват с вирусни инфекции. Контактуват активно помежду си, предават си вируси. А острият отит се явява усложнение именно при възпаление на горните дихателни пътища“, обяснява д-р Даниел Петков.

Какво всъщност се случва? „Инфекцията навлиза през евстахиевата тръба, която свързва задните отдели на носоглътката със средното ухо“, разкрива УНГ специалистът. И уточнява, че при децата до това усложнение се стига по-лесно поради анатомичните им особености.

Рядко има рецидиви

9 от 10 деца до 3 годинки са се сблъсквали с диагнозата „остър отит“ според най-масово тиражираните в здравните портали данни. Д-р Петков обаче коментира, че тази гръмка статистика не е съвсем коректна.

„По-скоро можем да твърдим, че много голям процент от децата в тази възраст са боледували от някакво възпаление на средното ухо. В огромния дял от случаите след медикаментозно третиране инфекцията отзвучава. При сравнително малък процент се стига до някакво усложнение или рецидивиращи възпаления“, успокоява началникът на УНГ отделението в УМБАЛ-Бургас.

Болката издава диагнозата

Кои оплаквания насочват към диагнозата „остър отит“? „При по-големите водещ симптом е болката заедно със заглъхването на ухото и намаления слух. Типично е, че колкото по-малко е детето, толкова повече са общите оплаквания при дадена инфекция“, отбелязва обаче д-р Петков.

Затова при кърмачетата например високата температура е основен симптом на заболяването. Има и други „издайнически“ белези. „Детето е отпуснато, с нарушение в храненето, неспокойно е, плаче, няма добър нощен сън“, изрежда тревожните симптоми, за които родителите трябва да са нащрек, УНГ специалистът.

Не подценявайте запушеното носле

Няма изненада – зимата е най-критичният сезон за здравето на малчуганите, когато говорим за заболяванията на ушите. „Колкото повече са вирусните инфекции, циркулиращи в обществото, толкова повече са и усложненията от тях, едно от които е острият отит. И по принцип през зимните месеци възпаленията на средното ухо са по-чести“, потвърждава д-р Петков.

Но допълва, че ефективна превенция има. На първо място оториноларингологът съветва родителите да не подценяват уж „безобидната“ хрема. „Задължително е детето да бъде с отпушен нос. Затова трябва да се правят редовни промивки с физиологичен разтвор – с цел да не се задържат секрети и да не навлиза инфекцията в средното ухо“, е препоръката на д-р Петков.

„Другите превантивни мерки са тези, които и в момента спазваме и са валидни за всяка една инфекция – ограничаване на контактите! В този сезон децата трябва да бъдат в по-проветриви помещения и да нямат достъп до хора, които са болни“, напомня оториноларингологът.

„Типично е, че колкото едно дете е по-малко, толкова по-тежко протича инфекцията, затова кърмачетата трябва да бъдат особено пазени“, подчертава началникът на УНГ отделението в УМБАЛ-Бургас.

Отслабването на слуха най-често е обратимо

Д-р Петков разкрива, че голяма част от острите отити са с вирусен произход – макар впоследствие често да се „наслагва“ и бактериална инфекция. „Затова като вирусно заболяване отитът може да доведе до засягане на слуховия нерв“, предупреждава д-р Петков.

Ето защо при част от малките пациенти може да се наложи преглед при УНГ специалист и назначаване на специализирани тестове. „На по-големите деца се извършва аудиологично изследване. Проблемът е при по-малките. На тях трябва да им се направи изследване, наречено евокирани потенциали, ако има съмнение за намаление на слуха“, обяснява оториноларингологът.

Добрата новина е, че при острите отити, в огромния процент от случаите, намалението на слуха е обратимо – много рядко се стига до трайно увреждане. „Въпреки това, ако родителите забележат намаление на слуха като усложнение от острия отит, консултациите със специалист се извършват в спешен порядък!“, подчертава оториноларингологът.

Задължително през УНГ кабинета – а не само на преглед при джипито, трябва да минат и кърмачетата, тъй като при тях заболяването протича сравнително по-тежко, изтъква д-р Петков.

Антибиотикът не е задължителен

Неизбежно ли е предписването на антибиотик при остър отит? „В по-леките форми тези с вирусна генеза, не е. При децата до 6-месечна възраст обаче, съгласно стандартите, приемането на антибиотик е задължително“, отбелязва УНГ специалистът.

Ако ефективното лечение на острия отит се забави, логично има риск от усложнения. „Обикновено те настъпват след 15-ия ден при нелекувано заболяване. Достига се до различен тип усложнения, включително и вътречерепни – например менингит, които през последните години значително намаляха и са много рядко състояние при децата“, успокоява родителите д-р Даниел Петков.

НЕ СЕ ПРЕСТАРАВАЙТЕ

Клечките за уши провокират инфекции

Популярен мит е, че агресивното почистване на ушната кал може да провокира остър отит. Факт е, че често криворазбраният стремеж към блестяща хигиена води до проблеми.

„Агресивното почистване предизвиква друг тип възпаления на ухото, които са основно във външния слухов проход, които обаче не са по-малко болезнени“, предупреждава д-р Даниел Петков.

Оказва се, че почистването трябва да се прави възможно най-рядко. „Ухото има свойството да се самодренира и не е нужно да извършваме груби манипулации в дълбочина – нито с клечки, нито с други средства“, категоричен е оториноларингологът.

„Родителите трябва да почистват ушната кал на детето само ако е видима и без да пъхат клечката вътре в ухото“, е препоръката на началника на УНГ отделението в УМБАЛ-Бургас.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross