Текст: д-р Рада Маркова, управител медицинска дейност,
Първа детска консултативна клиника

Кашлицата е важен симптом, придружаващ заболяванията на дихателните пътища. Не всяка кашлица е сигнал за сериозно заболяване, но е важно да не я пренебрегваме, защото дори леката и наглед безобидна настинка може внезапно да се усложни.

Кашлицата е много важен защитен рефлекс на дихателните пътища с цел очистване от попаднали микроорганизми, прахови частици и алергени. Кашлицата по протичане може да бъде остра и хронична, по характер – суха и влажна. Има и специфични видове кашлица, типични за определени заболявания като: битонална, лаеща, спастична, коклюшоподобна и други. Щателният преглед и подробната анамнеза са съществени за диагностичния подход при кашлицата. При необходимост се провеждат образни и лабораторни изследвания. Какви са различните видове кашлица?

Как да различим бронхита от обикновената кашлица?
Бронхитът е свързан с възпаление на долните дихателни пътища, най-често от инфекциозен, алергичен или иритативен произход. Възпалението на бронхите води до бронхиална хиперсекреция и образуване на храчки. Кашлицата е най-често влажна и продуктивна. Възможно е да има и допълнителни клинични симптоми като задух, бронхоспазъм, кръвохрак. „Обикновената” кашлица най-често се свързва с инфекции на горните дихателни пътища, назална секреция или дразнене на фаринкса. Протича при запазено общо състояние, най-често е с променлив характер, по-често суха и не води до отделяне на храчки (освен при стичащи се носни секрети назад). Бронхитът от своя страна може да се развие в рамките на остра десцендираща респираторна инфекция или хроничен бронхит с периоди на обостряне и затихване. Последният е особено характерен за пушачите. Общото състояние при острия бронхит е винаги степенно влошено.

Как се поставя диагнозата бронхит?
Диагнозата бронхит е основно клинична и се поставя след подробна анамнеза и обстоен физикален преглед. По изключение се налагат лабораторни изследвания, микробиология на храчка или гърлен секрет и много рядко – рентгеново изследване на белите дробове. Диагнозата бронхит не е рентгенологична.

Какви са основните симптоми на острия и на хроничния бронхит?
Основен симптом при острия и хроничния бронхит е кашлицата. При острия бронхит кашлицата има малка давност, най-често започва като суха, в динамиката става влажна и дълбока, с продукция на храчки. При хроничния бронхит кашлицата има давност над 3 месеца, с периоди на засилване и влошаване и на подобрение след лечение. Отделянето на храчки е важен симптом, като по характер секретите са слузни, гнойни или кръвенисти. Наличието на температура, назална секреция и влошено общо състояние са също важни симптоми на бронхита. Възможен е бронхоспазъм със „свирене” от гърдите и прояви на задух.

Какво лечение препоръчвате? Кога се налага изписването на антибиотици?
Лечението при острия бронхит е най-често симптоматично: препоръчвам прием на повече течности, витамини, приложение на инхалации и муколитици. Рядко и само при бактериална суперинфекция се налага включване на антибиотично лечение. По-добре е това да стане след микробиологична посявка или изследване на лабораторни показатели. Антибиотичното лечение се провежда съобразно възрастта на пациента и предполагаемата бактериална флора. Инхалаторното лечение особено за детска възраст е от най-голямо значение.

Доколко ефикасни са домашните средства, прилагани в борбата с кашлицата?
Има природни  и билкови методи, които подпомагат лечението на кашлицата. Особено ценен е екстрактът от бъз, както и синапените „лапи” при някои форми на белодробно възпаление. Чаят от подбел, мащерка също успокоява кашлицата. Природните методи следва да се използват правилно и разумно при познаване на всички рискове или неблагоприятни последици от изчаквателно поведение при остра инфекция.

Какви са възможните усложнения на бронхита?
Най-често острият бронхит е едно бързо овладяващо се и самоограничаващо се заболяване. При тежки случаи може да доведе до белодробно възпаление – пневмония, по-тежък спазъм на бронхите, развитие на бронхиектазии, кръвохрак и други. При хроничния бронхит е възможно развитие на хронична обструктивна белодробна болест и хронична дихателна недостатъчност с последващо белодробно сърце. Усложненията са редки, но могат да се развият при неправилно или забавено лечение.