д-р Тамара Маравич, дерматолог

Днес естествените слънцезащитни механизми на кожа са неефикасни, така че освен сенчестите места и подходящите летни дрехи, трябва задължително да ползваме препарати с SPF. Евентуалните промени по кожата трябва редовно да бъдат преглеждани от дерматолог.

Въпреки че Слънцето е извор на живот, опасностите от излагане на лъчението му са многобройни – от изгаряне, нарушения в пигментацията, фотостарееене, актинична кератоза и рак на кожата, до поява на промени по кожата от типа на светлинната полиморфна ерупция.

Кожата разполага със собствени защитни механизми, които обаче се оказват недостатъчно ефикасни при сегашното слънчево лъчение. Такива са пигментацията, удебеляването на кожата, ДНК-корекцията, създаването на собствени UV филтри и образуването на антиоксиданти.

UV лъчението е отговорно за нарушенията на молекулярно ниво, за структурните клетъчни увреждания и освобождаването на свободни радикали. Свободните радикали индуцират разграждането на колагена и разпадането на клетъчните мембрани (липидна пероксидация), в резултат на което възниква фотостареенето (foto-aging).

Нарушенията в пигментацията са последица от повишената меланогенеза – синтез на пигмента меланин в кожата, фотоувреждане, предизвикано от ултравиолетовото лъчение и повишения синтез на меланин в меланоцитите.

Актиничната кератоза и ракът са последица от директното увреждане на ДНК от UVB лъчите и индиректното увреждане на ДНК от UVA лъчите, вследствие на което се образуват свободни радикали. Актиничната кератоза представлява повърхностни лезии под формата на червеникавокафеникави петна, които могат да се белят или да бъдат под формата на рогче. На допир са грапави. Появяват се по частите, изложени на слънце – зоната на деколтето, дланите, лицето, ушните миди, скалпа. Приемат се като преканцерогенни и трябва да се премахват навреме, за да не прераснат в рак на кожата.

Светлинна полиморфна ерупция (PSE) e усилен имунен отговор на кожата, водещ до освобождаването на възпалителни медиатори. Тя възниква под въздействието на UV лъчението и освобождаването на свободни радикали. Представлява реакция на имунната система към слънчевата светлина под формата на алергичен червен обрив, съпътстван от сърбеж. Обикновено се появява в зоната на деколтето, по външната страна на ръцете или по краката. Около една пета от населението страда от PSE. Промените настъпват ден-два след излагане на слънце и могат да се проявяват както като лек обрив, така и като раздразнения с мехури. Лекува се от дерматолог.

UVA и UVB филтри
Филтрите действат на принципа на рефлексията, тоест чрез отразяване на лъчите с помощта на пигменти, както и чрез поглъщане. Но UV филтрите не могат да абсорбират лъчението напълно, а трябва и да са едновременно ефикасни и безопасни. UVB филтрите абсорбират UV спектъра от 290-320nm, а UVA филтрите този от 320-400nm. Съществуват и такива, които абсорбират по-широк спектър (титан диоксид).

За по-добра фотопротекция филтрите се обогатяват с биологични съставки каквато е ликохалкон А от корена на растението Glycyrrhiza Glabra (Женско биле). Така се постига по-добър ефект в борбата против свободните радикали, по-добро антиоксидантно и противовъзпалително действие, а се стимулират и механизми за регенерация на кожата.

Фотопротекция
Фотопротекцията предполага и стоене на сянка, подходящи летни дрехи и шапка, както и слънцезащитни препарати.

Тип кожа: За суха кожа се препоръчват кремове, а за по-мазна и склонна към акне кожа – емулсии. Към някои препарати се добавят и оцветители, така че слънцезащитните средства действат и като тонери. В последно време към тях се добавя и хиалуронова киселина и така те едновременно с другите ползи имат предназначението да се борят и против бръчките.

Диагностициране на кожни промени
Днес, като неинвазивен и бърз метод, дерматоскопията се прилага при редовните прегледи на бенки и при контролни прегледи на евентуално рискови промени по кожата. Дерматоскопът е апарат с увеличителна лупа и собствен източник на светлина, който позволява по-добрата „ин виво“ визуализация („проучаване на живо, върху или в жив организъм“) на структурата на епидермиса и дермата, както и откриване на невидими за окото образувания. Дерматоскопията позволява подобряване на точността при диагностицирането на пигментни промени по кожата и меланома.

Бенките са доброкачествени образувания на кожата, обикновено по-тъмни от останалата кожа, някои са плоски или изпъкнали, а могат да бъдат и висящи „на краче“.

Меланомът е злокачествен тумор на меланоцитите, чиято честота се повишава драстично през последните три десетилетия. Може да се развие от предходно съществуваща бенка или като нов тумор. За образуването на меланом са от значение броят на атипичните бенки, които могат да бъдат плоски или надигнати, цветът на образуванието – до тъмно кафяв или черен, големината им – от няколко милиметра до няколко сантиметра, така наречените диспластични невуси, както и целокупният брой на бенките (над 100), големите вродени бенки (по-големи от 20 см), излагането на UV лъчението, полът, възрастта над 50 години, както и позитивната семейна анамнеза.

Заради все по-голямата честота на различни кожни тумори, съветваме да се подлагате на дерматоскопия при своя дерматолог поне веднъж годишно.

История на слънцезащитните препарати
Първите слънцезащитни препарати се появяват през далечната 1933 година, но те предпазват само от UVB лъчението. През 1962 година се заражда концепцията за SPF (sun protection factor) като мярка за ефикасност на препарата, а 16 години по-късно излиза първият продукт с декларирана SPF защита. През 1988 година се появява първият препарат с UVA защита. Въпреки това видимата светлина е свързана с фотоуврежданията едва през 21-ви век – 2006 г., а три години по-късно Световната здравна организация (СЗО) включва UV лъчението към канцерогените от 1-ва група. През 2011 г. СЗО посочва опасността от солариума и увеличаването на риска от появата на меланом. Днес е известно, че инфрачервеното лъчение предизвиква фотоувреждания.

Степен на UV защита на слънцезащитните продукти
Нивото на UVB защита се изразява посредством SPF. Нивото на защита от UVA се изразява чрез UVA PF. Защитният фактор SPF 50+ пропуска само 1,7% UVB лъчите, което значи, че абсорбира около 98 процента от UVB лъчението.

През 2006 г. ЕУ предписва разпоредби, които дефинират четири нива на защита – ниска защита – SPF 6, SPF 10, средна защита – SPF 15, SPF 20 и SPF 25, висока – SPF 30, SPF 50 и най-висока защита – SPF 50+.

През 2006 г, ЕУ издава и препоръка за отношението между UVA PF и SPF, което трябва да бъде минимум в съотношение 1:3.

Децата и слънцето
Децата са особено изложени на риск от прекомерно слънчево излагане в детството и юношеството. Това може да допринесе за развитието на рак на кожата на по-късен етап. Затова е необходимо да предпазите нежната детска кожа с препарати с висок SPF, които са специално предназначени за деца.

Дерматоскопия
Дерматоскопията се извършва с помощта на апарата дерматоскоп, с който дерматологът следи определени параметри, а ABCDE правилото е основно за наблюдаване на промените.

A означава асиметрия, B e граница (border), C е цвят (color), D е диаметър, а E е развитие или още надигане (elevation). Кървенето на бенката, промените по кожата, болката, сърбежът и др. са показатели за злокачествена промяна. Имайте предвид, че нараняването на бенката не е опасно, въпреки народните вярвания, а освен това, бенките могат да се премахнат, но преди интервенцията е необходима дерматоскопия.