Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Опасности през лятото

BETTY - Д-р Мариана Кобер, анестезиолог и интензивен терапевт
Текст: Олга Георгиева
Снимки: архив сп. Betty, фотограф: Дени Кирилова
15.07.23

Д-р Мариана Кобер е родена в София. Завършва гимназия в Източен Берлин, след което следва Медицина в Хумболт Университет в Берлин и взима специалност „Анестезиология и Интензивна терапия“ в Университетска болница Шарите. Работи в Сана Клиники до  1990 г., когато отваря собствен частен кабинет – амбулаторна операционна. Има син и дъщеря и вече е баба на две внучета. Днес живее в България. През февруари 2019 г. беше специален гост на корицата на сп. „Betty Моята аптека“ и с нейно съдействие в рубриката „На фокус“ ви давахме практични здравни съвети в продължение на две години.

В юлския ни брой ще говорим с д-р Кобер за възможните опасни ситуации и какви трябва да бъдат първите действия, които да предприемем незабавно.

Хранителни отравяния

Те са чести при високите летни температури. Трябва много да се внимава, особено с недопеченото месо, пилешкото месо, пастетите, с нещата в топлата витрина в хотелите или тези, които се държат на слънце. Може да се получи хранително отравяне и от сокове, яйца, меки сирена, млечни продукти, сладолед. Плодовете и зеленчуците трябва много добре да се измиват. Симптомите на хранителното отравяне са диария, коремна болка, гадене, повръщане, възможно е да има и треска.

Каква е причината? Някой път е много трудно да се каже, има много различни причини. Има стомашни грипове, които са вирусна инфекция, така известният норовирус, който се съдържа в мидите и суровите продукти, но се предава и от човек на човек, ротавирус, вирусните гастроентерити. Може причината да са бактерии, салмонели, стафилококи, ботулизъм, ешерихия коли и т.н. Да не се забравя и хепатит А, който може да се причини от сурови храни или замърсена вода.

Причините може да са различни, но резултатът е един, човекът е болен, повръща му се, лежи и има диария. Ако се получат и неврологични симптоми или висока температура, изтръпване на крайниците, замъглено зрение и задух, трябва непременно да се потърси бързо лекарска помощ. Обикновено симптомите се появяват от 6 до 48 часа след консумиране на храните. Като първа помощ се взима най-често чай: мента, смрадлика, джинджифил, лайка. Трябва да се поемат много течности, защото с диарията и повръщането човек се обезводнява и се чувства отпаднал. Може да помогне активен въглен. Добре е да се спазва строга диета един-два дни, да се консумира първоначално сухар, препечена филийка, банан.

Ухапване от змия

При ухапване от змия е важно човек да се движи колкото е възможно по-малко, за да се разнася, колкото се може по-малко, отровата в тялото. Да е в полулегнало положение, като крайниците, ако ухапването е на крака или ръката, да са на нивото на тялото, не по-високо. Да не се дават болкоуспокояващи. Ако може да се направи снимка на змията, това ще бъде от полза за болницата, за да се прецени противоотровата. Винаги се вика незабавно лекарска помощ или се закарва ухапания в болница. През това време да не се яде и пие, съвсем мъничко вода, да не се движи. Ако човекът е сам, да се опита полулегнал или седнал да се придвижи и да потърси помощ, да се обади по телефона. В никакъв случай не трябва да се изсмуква раната!

Това е опасно за този, който го прави, част от отровата може да попадне и в него. И не помага на ухапания. Да се направи много хлабава превръзка с чиста кърпа или бинт, защото ухапаният крайник ще се надуе и не е добре да има стегната превръзка. Ако е на ръката, да се махнат всички бижута.  Да не се мие раната в никакъв случай.

Ухапване от насекоми

Най-често от пчели и оси. Симптомите сa зачервяване, болка и отокът на мястото. Много са опасни ухапванията при хора с алергии. Както и ухапванията в устата и гърлото, защото могат да се затворят горните дихателни пътища. Целта на първата помощ е да се намали отока и болката. При ухапване в устата може да се сложи лед под езика или да се пие студена вода. Да не се отстраняват насекомите с режещи предмети. При хора с алергии е необходимо да се извика „бърза помощ“ или да се отиде незабавно в болница.

Ухапване от кърлеж

Ако намерите на тялото си кърлеж, не е добре да се слага олио или крем! Няма да стане по-лесно изваждането му. Напротив, по този начин може да се стимулира кърлежът да „повърне“ и да се влоши още повече заразяването. Отстраняването на кърлежа става с пинцета, като с нея трябва да се хване по-голяма част от кърлежа. Да се вади с бавно движение нагоре, а не да се върти! Трябва да се отиде в болница, раната да се дезинфекцира, да се ваксинира против тетанус. Понякога се назначава антибиотик за една седмица. Задължително трябва да се отиде на лекар, ако има зачервяване, температура, главоболие, болка в ставите. Или ако ухапването от кърлеж е при бременни жени.

Припадък

Това е много често явление през горещите и задушни летни дни. Причините могат да са различни: обезводняване, при жените обилна менструация, диети, изтощение, дълъг престой на слънце, силна болка, престой на топло и задушно място, заболявания и др. Симптомите са бледност, намален тонус на мускулатурата на тялото, слабост, гадене, заглъхване на ушите, причерняване, изпотяване, студена кожа. Ако човек е в съзнание и е имал краткотрайно завиване на свят, най-напред винаги пациентът трябва да се сложи да легне и след това двата крака да се вдигнат нагоре, за да се върне кръвта към сърцето. Това е първото, което трябва да се направи, без значение дали е на земята, или на друго място. Да не се поставя седнал на стол! Ако човекът не е съвсем адекватен, трябва да се освободят дихателните пътища, да се махнат копчета, тесни яки. Да се сложи легнал, като главата се държи малко назад, за да не запуши езикът дихателните пътища. Да се следят дихателните движения. Ако диша, но съзнанието още не е съвсем ясно, да се сложи в стабилно странично положение. Едната ръка под главата. Ако е в затворено помещение, да се отворят прозорците.

Много е важно да се отстранят наблюдаващите хора наоколо, да се освободи място да се действа. Да се наплиска лицето с вода, да се сложи студен компрес на челото. Когато се съвземе човекът, да не става веднага, да полежи още, докато вече не му се вие свят. След това да поседи, да пие вода, да стане полека. Спешна помощ се вика незабавно, ако има припадък без очевидни причини, или припадъците се повтарят, ако човекът е в безсъзнание повече от две минути.

Продължава в следващия брой.

cross