Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Олеле, остарявам!

06.01.23

Текст: Антоанета Атанасова, фамилен психотерапевт, педагог

Още една Коледа, още една Нова година зад ъгъла. Вървя по улицата, мислейки си за отминалите празници. Оглеждам се във витрината и се сепвам: леле, коя е тази лелка?! Може би и вие сте имали подобни преживявания, които напомнят за неумолимия ход на времето и за разминаването на вътрешните себеусещания с реалността. Не всеки ще си го признае, но дълбоко във всеки един от нас има страх от остаряването. Пък и нека сме честни със себе си – остаряването променя нещата!

За съжаление днес обществото гледа на старостта като на нещо нежелано и нещо, от което трябва да се страхуваме. Стареенето и смъртта са неизбежни, но няма нужда да позволявате на този страх да повлияе на настоящия момент – важно е как живеете живота си сега.

Ако се страхувате от остаряването и самотата, имайте предвид едно нещо – всеки ще остарее. Нормализирането на процеса на стареене и осъзнаването, че всички остаряват с вас, може да помогне за намаляване на тревожността, свързана с възрастта. Можете да сте спокойни, като знаете, че не сте първият човек, който остарява, и няма да сте последният.

Но защо все пак се страхувате да остареете?

За някои това е страх от физическите промени, които идват с остаряването. За други това е страхът да не загубят своята независимост и да се превърнат в бреме за близките си. А за мнозина това е страх от смърт-та. Без значение каква форма приема вашият страх, той може да бъде изтощителен. Може да ви накара да се тревожите за неща, които са далеч в бъдещето, и да ви попречи да се насладите на настоящия момент. Няма нужда да се страхувате от остаряването.

Това е естествен процес, който се случва на всеки. И това може да бъде красиво време от живота, ако сте подготвени за него. Да приемете признаците на стареене... хм, това не е нито лесно, нито задължително, но може да приемете, че хората, които са важни за вас, ви обичат с тези признаци на стареене. Това е непрекъснат и постепенен процес.

За да изживеете пълноценна старост и да продължите да се наслаждавате на всяка година, е важно да се освободите от този страх. Приемете остаряването като новата цел в живота ви и си изгответе план за остаряване в добро здраве, като превърнете страховете в здравословни действия.

Как да преодолеем страха от остаряването?

Знанието е сила

Първо, можете да се образовате какво да очаквате, когато остареете. Само защото остарявате, не означава, че автоматично ще бъдете болни и неспособни да се наслаждавате на живота. Нещо повече, важно е да запомните, че всеки остарява по различен начин. Ако някой, когото познавате, има здравословни проблеми или влошени умствени способности, това не означава, че ще се случи на вас. Всеки остарява със свое собствено темпо, така че не се сравнявайте с другите.

Говорете за това

С напредване на възрастта е напълно естествено да започнете да мислите повече за своята смъртност. За някои това може да бъде трудно да се примирят. Но е важно да запомните, че всеки се чувства така в даден момент от живота си.

Добре е да говорите за страховете си с някой, на когото имате доверие. Това може да ви помогне да разберете по-добре какво точно причинява страхът ви и как да се справите с него.

Съсредоточете се върху настоящето

Живейте в настоящия момент. Когато сте фокусирани върху това, което се случва в момента, е трудно да се тревожите за неща, които все още не са се случили.

Опитайте се да обърнете внимание на малките детайли в живота си и да се насладите на добрите моменти. Това ще ви помогне да оцените живота си и да се възползвате максимално от времето, което имате.

Използвайте го като мотивация

Страхът от остаряването всъщност може да се използва като мотивация за водене на по-здравословен начин на живот. Съсредоточете се върху това да живеете живота си с цел и смисъл и ценете времето, което прекарвате с любимите си хора. Това са нещата, които наистина имат значение.

Създайте наследство

Оставянето на наследство е един от най-добрите начини да преодолеете страха си от остаряването и смъртта. Това ви дава нещо, за което да живеете и да очаквате с нетърпение. Така вие не живеете само за себе си, а и за бъдещите поколения. Не е задължително да е нещо голямо или грандиозно. Просто не спирайте да мечтаете и да преследвате мечтите си. Това ще бъде запомнено. Без значение какво правите обаче, мислете за това като за символично безсмъртие – вашето наследство ще живее дълго, след като си отидете. И това е нещо, с което да се гордеете.

Някои хора оставят възрастта да ги определя, докато други намират начини да се подобряват с възрастта като хубаво вино или изискано сирене. Остаряването не трябва да ви спира. Не му позволявайте да ви попречи да живеете най-добрия си живот. Помислете си, че многобройните години, които са изминали, за вас са всъщност дар, помислете си колко по-млади от вас хора не са успели да остареят и вече ги няма. Та вие сте истински късметлии и точно сега му е времето да направите всички онези неща, които не сте сторили назад в годините. Всъщност остаряването може да бъде прекрасно нещо!

Само не забравяйте, че е важно как живеете живота си, а не кога ще умрете. Вместо да се фокусирате върху страховете си, съсредоточете се върху това да живеете живота си пълноценно и да се наслаждавате на всеки момент, без да се налага да поглеждате назад със съжаление. Още една година измина и все още сме тук – побелели, поостарели и помъдрели ценители на живота!

cross