Текст: проф. Надежда Гаврилова,
началник Клиника по детска анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛСМ „Пирогов”

Офисните болести са сред най-честите „скрити заболявания” на съвременното общество. Макар служителите в офисните пространства да работят на пръв поглед в спокойна и защитена среда, липсата на движение и затлъстяването са само един от многобройните здравословни проблеми, до които води заседналият начин на живот.

Кои са болестите, характерни за затворените помещения през студения сезон?
Има две основни болести, характерни за затворените помещения през студения сезон, от които човек следва да се пази. Първата е класическият грип, който е характерен за зимните месеци. Пренася се от човек на човек, най-често чрез слюнка или носен секрет. Въздухът се насища с вируса и когато помещенията не се проветряват достатъчно често, заразяването от един на друг човек става много лесно. Другият вид инфекция, характерна за затворените помещения, е така нареченият гастроентерит, или „чревен грип”, който се пренася почти по същия начин, но той може да се „хване” и при допир със заразена повърхност – ключът на лампата или копчето на асансьора, което някой болен е докосвал преди вас. Хората, които работят в затворени пространства, трябва да са наясно, че понякога техният съсед по бюро може да бъде заразен и съответно – носител, без да има никакви симптоми. И респираторният, и чревният грип са заразни два дни преди първата проява на симптомите.

Как да се предпазим от инфекции на работното си място?
Част от профилактиката включва често проветряване на помещенията, задължително неколкократно измиване на ръцете, желателно е да се намали консумацията на вода от офисните диспенсъри, тъй като чрез тях лесно се пренасят вирусите. Те представляват топла и влажна среда, която един път заразена, трудно може да бъде изчистена, освен ако не се направи специална профилактика.

Играе ли роля температурата в помещението, в което работим, върху здравето и имунитета ни?
Редно е в помещение, в което работят повече от двама души, температурата да не е прекалено висока, тъй като телесната температура на служителите повишава температурата на околната среда. При по-висока температура организмът се отпуска, съдовете се разширяват и човек става по-уязвим по отношение на лекото преохлаждане. В този момент при едно отваряне на прозорците рискът да се получи настинка е много по-голям. Настинката създава предпоставка нормалните бактерии на носоглътката да се превърнат в болестотворни. Искам да подчертая, че специално за офисните помещения рискът от това, грипната инфекция да се задържи за по-дълго време, е реален, защото повечето от тях се отопляват или охлаждат чрез климатични системи. А тези климатични системи много често не са снабдени със специални антибактериални и антивирални филтри, задържат в себе си вирусите и ги реплицират, като непрекъснато превъртат инфекцията.

Какво представляват „офисните алергии” и какво ги провокира?
В офисите има специфични химични вещества, които биха могли да се превърнат в алергени. Прахът, който полепва по екраните на мониторите, нагрява се и преминава през химически разпад, също може да предизвика алергия. Принтерите, които загряват мастило, или тонер и хартия, също са източник на алергени.

В студеното време негативният ефект от дългия работен ден се усеща особено силно върху очите. Какво да предприемем, ако работата ни е свързана с продължително взиране в монитора на компютъра?
Работата, свързана с продължително взиране в монитора на компютъра, причинява така нареченото главоболие на напрежението. Едно от познатите и препоръчвани от очните лекари упражнения е: на всеки 40 минути работа пред компютъра човек да става и да прави упражнения както на гръбначната, така и на очната мускулатура. Упражненията за очната мускулатура включват заставане до прозореца и смяна на фокуса на гледане – първо към предмет в далечината, а после обратно поглед в близък обект, като перваза например. По този начин очите се раздвижват, прави се т. нар. гимнастика на очните мускули, които в продължение на 40 минути не са променяли своя фокус. Упражненията за гръбнака също са много важни, защото еднаквото положение на стойката, еднаквата мимика и позиции на долната челюст и вратната мускулатура също могат да причинят болки в очите.

Работещите в офис често страдат от хронични болки в гърба и шията. Какви упражнения да правим, за да ги облекчим?
Най-елементарна физкултура, свързана с раздвижване на раменния пояс и на кръстния пояс. Повдигане и сваляне на ръцете, внимателно завъртане вляво и вдясно в кръста, кръгово завъртане на врата, или иначе казано – упражненията, които някога се правеха в училище преди началото на часовете. Не се изискват никакви супер специални движения, но раменете, вратът и гърбът трябва да разберат, че участват в живота ви. Защото, ако стоим неподвижно на стола повече от тези въпросни 40 минути, те се „вкаменяват”, което води до постоянни и трудно повлияващи се болки. Трябва да се има предвид, че работещите на стол трябва да са много внимателни, когато се навеждат да вземат нещо от пода, защото именно при тези движения се получават т. нар. блокажи в кръста.

Усещането за постоянна апатия и хронична умора се засилва през студения сезон. Какви стъпки да предприемем, за да се справим с тях?
Тези състояния също са резултат от натрупания стрес. Той води до главоболие и болки в гърба. Дори има една фигуративна приказка, че ако махнем стреса, все едно сваляме раницата от гърба си. Тоест има ли болка в гърба без никакво подлежащо заболяване, трябва да имате предвид, че нещо ви стресира.