Боси и свободни

Мария Йоксимович

Най-прочутият лекар на древна Гърция, Хипократ, е казал, че най-доброто лекарство за човека е ходенето, така че използвайте лятното време за разходки в удобни обувки, а можете и да се събуете и да ходите боси по пясъка или по черни пътечки, изпълнени от усещането за свобода и свежест

Някога хората са ходели ежедневно боси по трева, пясък, камъни, плажове и това е била естествена акупресура за стъпалата, здрав контакт със Земята, за който мнозина, като д-р Гари Шварц от Аризонския университет вярват, че е важен също както и слънчевата светлина, водата и въздуха. Професор Шварц нарича този пряк контакт със земната повърхност „заземяване” и твърди, че от повърхностната енергия на земята „има значителни ползи за здравето”, тъй като тя подобрява кръвообращението и намалява стреса, поради което той я характеризира и като „витамин Z” („z” от земя).

Разбира се, днес поради много основателни причини ние не можем да ходим навсякъде боси, както са го правили нашите прапрапредци, но летният сезон е идеална възможност да се разхождаме поне от време на време без обувки. Не трябва да се изненадваме, ако първите ни стъпки са несигурни и болезнени, защото както ние често забравяме за стъпалата си, вечно хванати в плена на чорапите и обувките, така и те са „забравили” естественото умение за ходене на босо. Като начало изберете мека повърхност, например пясък и стъпвайте смело, като слушате тялото си. Съвсем скоро ще можете да ходите по различни повърхности, като чакъл, неравни скали или черни пътеки. Ще усетите как мускулите и ставите ви стават по-силни, тялото се отпуска, а умът се изпълва с приятно усещане за свобода и свежест, което е и целта на отдиха. И нека поне тогава не ви притеснява удебелената кожа на ходилата и петите, защото поради тази естествена защита неравностите „боцкат” по-малко, а и лесно ще оправите стъпалата си чрез пилинг с крем и пясък, който можете да си направите и сами, докато си седите на плажа.

Колкото и да е здравословно и приятно обаче ходенето без обувки, то не винаги е безопасно (горещ асфалт, остри камъни, хлъзгав и мокър терен, стъкла, тръни, кал, мръсотия и др.), поради което обувките са ни необходими като защита, но и като елемент от гардероба, например с елегантна лятна рокля. Затова, нека видим кои са летните обувки, които ще допринесат да се чувстваме добре и да се движим с лекота в горещите дни.

ДЖАПАНКИ: Макар първоначално джапанките да са правени с дървени подметки, днес те се правят основно с полиуретанова подметка. Разноцветни, леки и меки, те изглеждат идеалните летни обувки, тъй като, освен каишките във формата на латинската буква
V, стъпалото е свободно изложено на въздух, а безкрайната цветова палитра, в която се произвеждат, плюс ниската цена, позволяват те да се съчетават по цвят с летните дрехи. Въпреки това специалистите не ги препоръчват за дълготрайно използване, защото при ходенето пръстите на краката се свиват, а мускулите и сухожилията се натоварват повече от обичайното; с течение на времето това може да предизвика тендинит – възпалителен процес в мускулните сухожилия. Джапанките не обхващат ставата, краката се „разхождат” в тях и такова положение на ходилото може да създава проблеми за свода на стъпалото, петите и пръстите, а е налице и неприятната възможност ставата да се изкълчи. Освен това, продължителното носене на джапанки налага специфична походка, която може да предизвика проблеми с бедрата и гърба. Всичко това, разбира се, не означава, че трябва да се откажете от любимите си джапанки, а само да ги носите с мярка, дозирано, както и високите токчета.

ЕСПАДРИЛИ: Изработват се от плат и кожа, а „истинските” са с плетена от въже подметка, макар да са разпространени и модели с гумени подметки. Независимо дали са цветни, на точки, черти или едноцветни, те просто не излизат от мода вече около 4000 години, каквато е възрастта на чифт еспадрили от юта, съхраняван в Археологическия музей на Гранада. Еспадрилите са удобни и добри летни обувки, особено ако са платнени или плетени, с подметка от естествен материал, тъй като в тях краката дишат, а и осигуряват по-голяма стабилност при ходене от джапанките, поради което се препоръчват за по-дълги разходки.

БАЛЕРИНКИ: Родени от класическите балетни пантофки за момичета, които ходят на танци, балеринките са били и си остават вероятно най-изящните дамски обувки, още от времето, когато Одри Хепбърн ги прославя в първата си филмова роля от 1953 година. Това е филмът „Празник в Рим”, в който очарователната актриса носи на краката си балеринки, създадени от Салваторе Ферагамо. Още следващият модел на тези най-популярни обувки с равна подметка е наречен от Ферагамо просто „Одри” и ето вече 62 години жените по света просто ги обожават. Удобни, стабилни и леки, балеринките винаги са били любимото вдъхновение за дизайнерите на модни обувки. Още преди да изминат и три години от премиерата на „Празник в Рим”, дизайнерката Роз Репето създава модела „Пепеляшка” за Брижит Бардо, която играе в тези балеринки, едва прикриващи пръстите, във филма „И Бог създаде жената” и ги превръща в моден хит, разхождайки се в тях по улиците на Сан Тропе. Двуцветните чернобели балеринки са запазена марка и на модната къща „Шанел”. Днес балеринките живеят в безброй модели, има дори и такива със сатенени панделки, непреодолимо напомнящи пантофките от балетните зали. Носят ги малки момиченца и възрастни жени, както и светски знаменитости в ежедневието и на светски събития. Режисьорката София Копола носи балеринки при получаването на „Златния глобус”, манекенката Кейт Мос се снима в тях за кориците на списания, а милиони дами ги носят по улиците на всички световни градове.

САНДАЛИ: Създадени за първи път преди хиляди години в районите с топъл климат, сандалите никога не са излизали от мода още от времето, когато ги изработват от папирус. Един такъв древен модел, на възраст 4000 години, се съхранява в музея на Кайро. Днес съществуват безброй модели, със или без токчета, от напълно отворените модели с тънки каишки до почти напълно затворените и винаги актуални творения на Коко Шанел, които покриват пръстите и са отворени на петата. Пръв дизайнерът Андре Перуджа налага сандалите на висок ток и с отворени пръсти като елегантни вечерни обувки и предизвиква истински моден скандал, тъй като преди него показването на пръстите на краката е смятано за проява на много лош вкус. Първоначално Перуджа се защитава с твърдението, че „структурата на стъпалото разкрива много за личността на жената”, а днес неговите сандали са синоним на блясък и се носят както от обикновени жени, така и от холивудски звезди. Популярни в цял свят са и многобройните спортни модели с анатомични подметки и каишки с велкро закопчаване, които могат да се адаптират към всеки крак; носят ги деца и възрастни при дълги разходки, каквито е препоръчвал и най-известният лекар от древна Гърция, Хипократ, който е казал, че ходенето е най-доброто лекарство за човека, а в знаменития си труд Corpus Hippocraticum свежда лечението до почивка, диета и физически упражнения.