Чудесен за талията, за стягане и изгаряне на калории, този елементарен пластмасов уред се използва и от първата дама на САЩ, Мишел Обама, от Бионсе и от Кели Озбърн, която казва, че за няколко седмици въртене е стопила пет сантиметра в областта на талията.

Въпреки че много от нас помнят обръча само като детска играчка, тази прост пластмасов уред е отлично средство за упражнения и изгаряне на калории, особено когато влезете в ритъм и усвоите умението да го въртите. Обръчът не се върти само около талията, но и около ръцете, краката и врата.

Фитнес инструкторите казват, че обръчът изгаря около седем калории в минута и един час интензивно въртене изразходва около 400 калории, което е почти същото като един час бягане. Упражненията с обръч са подходящи за отслабване, стягане и оформяне на тялото. Обръч въртят много известни личности, като например певицата Бионсе, а първата дама на Америка, Мишел Обама, казва, че точно с помощта на обръч е възстановила фигурата си след раждането. Кели Озбърн обяснява, че само за пет минути въртене на обръч сутрин и вечер в рамките на няколко седмици е стопила пет сантиметра от талията си.

Тъй като въртенето на пластмасов обръч е и много забавно, не е никак странно, че тази физическа дейност печели все повече почитатели. На всички им харесва, че обръчът може да се върти навсякъде, изисква малко пространство и почти никаква материална инвестиция, разбира се, ако използвате обикновен пластмасов обръч за деца. Съществува и така наречения фитнес обръч, който е малко по-скъп, но затова пък носи доста по-голямо удовлетворение, защото е по-лесен за овладяване, тъй като се върти по-бавно от „обикновения“.

Въртенето на обръч е добро упражнение за сърцето и активира цялото тяло. Най-хубавата характеристика на обръча е, че не уморява коленете и че не е монотонна дейност, тъй като опитният любител на спорта много бързо включва музика и танци във въртенето.

Който не е въртял обръч като дете и няма опит, трябва да го сложи около кръста си, внимателно да го държи с ръце, да изтегли единия крак леко напред, в същото време да освободи ръцете и да завърти бедра. Обръчът може да се върти и около краката, но ако ви е трудно да балансирате на един крак, легнете по гръб, вдигнете единия крак и въртете обръча по този начин. Повторете същото с другия крак. Обръчът е отличен и за укрепване на ръцете. Застанете с изправен гръб, изпънете едната ръка, поставете обръча на нея и въртете в кръг, след това повторете с другата ръка. Когато усвоите това упражнение, можете да експериментирате, като ходите или приклякате, докато въртите обръча. Също така можете да въртите обръч и в компания, с децата и приятелите си.