Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Обичам те, мое тяло!

01.10.22

Текст: Антоанета Атанасова, фамилен психотерапевт, педагог

Случвало ли ви се е да сравнявате тялото си с това на медийните модели и да се чувствате зле заради външния си вид? Мислили ли сте някога, че трябва да свалите поне няколко килограма, за да изглеждате по-привлекателни?

По ирония на съдбата по-голямата част от медийните снимки, които изобразяват хора с перфектни тела, са подобрени. Но тези кадри определят изискванията ни към формата и размера на тялото. От телевизионни предавания до социални медийни платформи перфектното тяло се идеализира и смята за стандарт за красота. Истината обаче е, че всеки е различен. Всеки човек има уникално тяло и заслужава да бъде приеман добре въпреки или именно заради различията.

Да имате положителен образ на тялото прави чудеса за психичното здраве, защото отделяте време да се грижите за себе си дори при стресови ситуации и приемате, че човек не може да постигне 100% съвършенство. Хората с по-високо самочувствие, които ценят себе си, владеят повече живота си, те имат реалистично разбиране за своите слаби и силни страни, което им позволява да са по-спокойни и по-успешни в работата, социалната среда и взаимоотношенията.

Хората, които обичат телата си, независимо от различията, са по-склонни да бъдат уверени и доволни от живота си. Положителният образ на тялото означава да се чувствате комфортно с начина, по който изглеждате, да се храните здравословно, за да задоволите нуждите на тялото, и да разбирате, че външният вид няма нищо общо със способностите или стойността, да поддържате реалистични очаквания и уважавате себе си, като по този начин повишавате самочувствието си.

Дори и да сте във форма, може да искате да сте по-здрави. Може би теглото ви е в нормални граници, но ви се иска да имате по-дълги крака, по-стройна фигура или повече мускули. Да обичаш тялото си не е лесно. Ето няколко идеи, за да започнете:

  • Приемете тялото си. Всеки иска да бъде приет такъв, какъвто е. Това приемане започва с вас. Вашето тяло е ваш приятел и го обичайте. Бъдете добри първо към себе си, за да ви последват и другите.
  • Хвалете тялото си. Чудесен начин да повишите самочувствието си и да се отървете от негативната представа за тялото си е да хвалите положителните  му аспекти като ръцете, косата, краката или очите си например.
  • Хранете се здравословно. Да обичаш тялото си изисква да се грижиш за него.  Здравословното хранене е първата стъпка към себеприемането и положителния образ на тялото.
  • Утвърдете здравословни навици. Добрите навици не само правят чудеса за здравето ви като цяло, но също така повишават самочувствието ви.
  • Не се доверявайте на образите от медиите. Представяйте си как изглеждат модните снимки преди да бъдат подобрени технологично.
  • Носете дрехи, които ви подхождат. Изберете нещо, което е удобно, кара ви да се чувствате добре и за което няма да мислите, след като сте облечени.
  • Ограничете контактите с негативни хора. Ако те засрамват тялото ви или са прекалено груби и критични, трябва да сте готови твърдо да им кажете за това как техните думи или поведение ви нараняват.
  • Спрете да сравнявате. Всички наши тела са напълно различни и уникални, така че няма смисъл дори да се опитвате да се сравнявате.

Може никога да не сте харесвали тялото си или може да сте го харесвали, докато не се е променило след раждане, злополука или болест. Може да се почувствате нещастни, разочаровани, предадени, отвратени или ядосани. Ако  простите на тялото си, че не е „перфектно“, може да започнете да го приемате по-добре.

Въпреки че сме заобиколени от послания за това как трябва да изглеждаме, колко трябва да тежим и в каква форма трябва да бъдем, не можем да постигнем физическо съвършенство. Можем обаче да се стремим да приемем и прегърнем телата си.

Имате още истории, които да създавате и да се наслаждавате, а тялото, което имате днес, е това, което може да ви накара да започнете следващото приключение. Може да решите, че искате да направите избор, който променя тялото ви, така че да е по-здраво или по-функционално, и това е добре. Но не отлагайте опитите си да приемете и прегърнете това, което сте в този момент.

Направете избора да се видите: Вие сте красиви!

cross