Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Новото предизвикателство: Постковид

BETTY - Д-р Чавдар Ботев, хематолог
Текст: Олга Георгиева
Снимки: Георги Георгиев
09.02.24
BETTY брой 117

„В България за постковид се говори изключително малко, докато в цял свят това е най-голямото предизвикателство в момента. За неговото решаване и за изследване и лечение са отделени огромни финансови ресурси. Лекарите по света осъзнаха, че болните от постковид реагират по различен начин на старите терапии на заболяванията. Това изисква качествено нов подход както при диагностика, така и при лечение на всички заболявания.“

Когато на 16 януари 2024 г. в София автобус на градския транспорт навлезе в насрещното движение и блъсна жена на тротоара с много тежки последствия за нея, шофьорът получи травма на гръдния кош и пострадаха две пътнички, причината се оказа внезапно прилошаване на шофьора. Но това не е единственият случай. След пандемията от Ковид-19 рязко са зачестили случаите на прилошаване и пътнотранспортни произшествия по цял свят и обяснението е: постковид. За никого не е тайна, че ковид остави трайни следи върху здравето на хората. В този брой поканихме хематолога д-р Чавдар Ботев да ни даде повече научна информация и да ни посъветва какво можем да направим.

Д-р Чавдар Ботев е роден през 1964 г. Завършил е медицинското си образование в София. От 1993 г. до 2016 г. работи в Националния център по хематология в лабораторията по клетъчна и генна терапия. Има основен принос при въвеждането на метода за лечение чрез трансплантация на костен мозък, участвал е в създаването на две тъканни банки за стволови клетки от пъпна връв. Той е един от пионерите в България при използването на стволовите клетки в регенеративната медицина. Съвместно с български и американски учени е участвал в разработката и приложението на ДНК плазмидни ваксини за лечение на рака на простатата, дебелото черво и гърдата. Съвместно с д-р Драганов, гастроентеролог, започва приложението на микробиомна трансплантация (фекална трансплантация), която в момента е основен метод за лечение на инфекции, предизвикани от клостридиум дифициле бактерията. Водещ специалист е в страната в метода за лечение плазмафереза при хематологични и нехематологични заболявания. По време на епидемията от Ковид-19 участва в учредяването на Сдружение „Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма“ още през 2020 г. и допринася за адекватното въвеждане и широко използване на този метод за лечение у нас. Създател е на протокол за лечение на Ковид-19 и Подход за диагностика и лечение на постковид, които вече са международно известни.

-Д-р Ботев, изминаха четири години от началото на пандемията. Какви са последствията за здравето на хората?

-Няма друга епидемия, която да е променила толкова медицината и хората, както Ковид-19. Според мен няма човек, който да не носи в една или друга степен последствията от ковид. Особено засегната е централната нервна система, така че не се учудвайте, ако вашите познати и близки са станали по-различни като хора. Много силно е въздействието върху имунната система, особено върху локалния имунитет на горните дихателни пътища, което води до често боледуване от различни вируси и бактериални инфекции. Други промени при имунната система доведоха до рязко увеличение на автоимунните и онкологичните заболявания. Това, което всички забелязаха, е, че след Ковид-19 остана едно хронично увреждане на кръвоносните съдове, което пък от своя страна доведе до около 50% увеличение на съдовите заболявания

-Каква е дейността на Сдружение „Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма“ в момента?

-Продължаваме да актуализираме нашия протокол за лечение на Ковид-19, като се съобразяваме с най-добрите практики в света. Продължаваме нашата борба терапията за Ковид-19 и постковид синдром да се осъществява чрез създаване на центрове за компетентност на базата на тези лечебни центрове, показали най-добри резултати.

Разработихме Подход за диагностика, лечение и рехабилитация на постковид (лонг ковид), на базата на който всеки лекар може да състави свой протокол, знаейки основните механизми на това заболяване.

-Говорите за повече от 220 постковид симптома. Кои са водещите?

-На сайта на сдружението „Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма“ може да намерите анкета за скрининг на известните досега симптоми. Нашата препоръка към вашите читатели е да отговорят на анкетата, защото на базата на отговорите ние можем да изпратим консултация, ако я поискат. Водещ симптом е синдромът на хроничната умора, който преди пандемията се срещаше при 1% от хората и основно се дължеше на Епщайн-Бар вирусна инфекция. След преболедуване от Ковид-19 над 50% от хората съобщават за различна продължителност на този симптом. Най-честият симптом е, че не ни идва правилната дума, която искаме да изречем, както и паник атаките. Много хора имат проблеми със съня. При тежките случаи се наблюдават повече от 50 от тези 220 симптома.

-Какво да правим, за да изхвърлим от тялото си това, което е оставил Ковид?

-Обичайните практики като физически упражнения при средните и тежките случаи на постковид, имат обратния ефект и болните се влошават дори при минимално физическо натоварване. Лечебното хранене в обичайния си вид не дава желаните резултати. Големият проблем е, че терапията при всеки пациент е индивидуална и че трябва да се работи срещу основните механизми на постковид – хронични инфекции, викрусни-бактериални. Добрите резултати в терапията на постковид се постигат при точна диагностика, която е основно в две направления – микробиологична-вирусологична и изследвания от клинична лаборатория. Всяко едно от изследванията води до специфична терапия за пациента. Например при пациент с хронична умора и наличие на Епщайн-Бар вирус лечението води до подобряване на този симптом. Ако имате например инфекция с клостидиум дифициле бактерия в храносмилателния тракт, премахването на бактерията води до подобряване на голям брой от симптомите на постковид, включително и нормализиране на автоимунни процеси. Терапиите, които подобряват възстановяването на кръвоносните съдове, обикновено продължават 5-6 месеца и водят също до подобрение на много от симптомите. Една от честите прояви на постковид е като автоимунно заболяване, като може да бъде засегнат всеки един орган на човешкото тяло. Пациентите, които са станали неадекватни след преболедуване от Ковид-19, имат най-малко два вида антитела срещу мозъчната тъкан. Лечението на неврологичните симптоми е изключително трудно. То е комплексно и не може да е самолечение. Искаме да споделим опита, който имаме, с лекарите, които са заинтересовани, особено с общопрактикуващите лекари, за които подготвяме специален курс за обучение за диагностика на постковид.

-От какво значение е приемът на пробиотици?

-За съжаление първото нещо, което трябва да кажем, е, че 90% от пробиотиците на пазара са неефективни при постковид. Но има такива, за които е доказано, че намаляват количеството на Епщайн-Бар вирус и цитомегаловирус в тялото на човека, което действа много благоприятно за преодоляване на постковид и удължават живота. Друг механизъм, по който действат, е подобряване на локалния имунитет, както и помагат в разграждането на някои храни и изхвърлянето на токсини.

-Какви храни препоръчвате?

-Според мен един от най-важните принципи при храненето е да приемаме правилните мазнини и да избягваме вредните. Защо мазнините са толкова важни? Защото те представляват основната част на клетъчната мембрана на всяка клетка. Съответно от тях до голяма степен зависи дали клетката функционира правилно. Знаем, че във всеки един момент в  нашето тяло се разрушават стотици милиарди клетки и се изграждат също  стотици милиарди клетки. Единствено клетките на мозъка за целия човешки живот се обновяват само 40% от тях. До скоро медицината смяташе дори, че те не се самообновяват. Една от добрите достъпни мазнини са две лъжици зехтин сутрин на гладно, като трябва да се прави разлика с много евтини продукти, които носят името зехтин, а всъщност предствляват оцветено олио. Полезна е консумацията на сурови ядки в умерени количества, например 20 бадема дневно. Желателно е ядките да се накиснат във вода предишната вечер, за да се отстранят част от химикалите, с които се обработват за премахване на вредители и патогени. Най-вредната мазнина е тази, която консумираме с печеното месо на скара поради високата температура на обработка. Сланината в малки количества е дори полезна.

-Имат ли значение високият дух и позитивното мислене?

-За съжаление високият дух и позитивното мислене при постковид имат много по-малко значение, отколкото при другите заболявания. Първият проблем, който възниква, е, че на повечето болни от постковид никой не им вярва, че са сериозно болни. Много често се насочват към лечение при психиатри, защото малка част от лекарите са запознати, че съществува диагнозата „постковид“. Благодарение на социалните мрежи се създават групи от милиони хора, които споделят своите оплаквания и пациентите разбират, че страдат от постковид.

-Все повече се говори за положителни вибрации и за вдигане на енергията. Как да ги постигнем?

-Органът, който до голяма степен определя нашето енергийно състояние, е щитовидната жлеза. При постковид много от пациентите имат проблем с нея. Тежкото протичане на Ковид-19 често е съпроводено с нарушена функция на щитовидната жлеза.

-С какви изследвания можем да установим, че оплакванията са постковид симтоми и къде могат да се направят?

-На сайта на сдружението „Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма“ сме направили малък, среден и голям панел от изследвания според вида и количеството на симптомите. Все пак трябва да отбележим няколко изследвания като особено значими за диагностиката на постковид: пълна кръвна картина с апаратно диференциално броене, пълен анализ на урина, бъбречна функция - пикочна киселина, креатинин, чернодробна функция - ASAT, ALAT,  коагулация – протромбиново време, фибриноген, Д-димери, фактори на възпалението – CRP, прокалцетонин, интерлефкин-6 и перлата в короната на изследванията е човешкият амилоид А, който е причината за повечето симптоми. Този амилоид е в качествено друга форма при постковид в сравнение при другите заболявания – той образува структури с фибрина, които запушват най-малките кръвоносни съдове и не могат да бъдат отстранени с месеци.

-Как се е модифицирал вирусът през изминалите години и какви са протоколите за лечение сега?

-Допреди Ковид-19 пандемията коронавирусните инфекции почти не предизвикваха смъртност. Изключение бяха SARS-CoV-1 и MERS, които имаха 30% и 10% съответно смъртност, но се заразиха много малък брой хора. Съответно при Ковид-19 пандемията имаме над шест милиона души починали, което е около 1% от официалната статистика на преболедувалите над 600 милиона души. По мое лично мнение всички сме преболедували Ковид-19 и реалната смъртност е по-голяма от тези отчетени шест милиона. Така че коронавирусната инфекция се нареди до другите две инфекции, водещи до смъртни случаи – грип (с годишна смъртност от 200 до 600 хиляди души) и респраторосинцетиален вирус (с годишна смъртност от 150 до 200 хиляди души). Корона вирусът стана сериозна заплаха за населението по света с целогодишна активност.

-Каква е превенцията от ново заразяване с ковид и други вируси?

-При наличие на епидемиологична обстановка да се носи маска, особено при посещение на здравни заведения. При липса на антитела ваксините са добра възможност, за да се избегне острото протичане на заболяването, особено при възрастни пациенти. За тези, които не желаят да си поставят РНК-ваксини, в света е одобрена ваксина по старата технология на фирмата NOVAVAX. Някои специалисти смятат, че тя има по-малко странични ефекти, особенно при автоимунните заболявания.

-Какви са Вашите препоръки към читателите?

-Да поемат в собствени ръце извършването на скрининга на симптомите на постковид и да намерят лекар, запознат с постковид. Да приемат с усмивка мнението на лекари, които смятат, че постковид не съществува. Тези лекари, които искат да лекуват постковид, сме готови да подкрепим с обучение и актуална информация. Сдружението изгражда мрежа за подкрепа „Лекари помагат на лекари“ с цел помощ при конкретни пациенти с пост-
ковид. Готови сме да подкрепим и всяка фирма, която иска да запази здравето на своите служители, като създадем вътрешен център за компетентност за мониторинг на симптомите на постковид като част от отдела за човешки ресурси, който може в ранен стадий да върне работоспособността на хората.

cross