Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Новогодишни обещания

02.12.22

Текст: Антоанета Атанасова, фамилен психотерапевт, педагог

Отново наближава Нова година! Рутината, съпътстваща подготовката на празниците, е успокояваща, но някъде дълбоко в нас може би има и стремеж да избягаме от нея. Колкото повече Нови години посрещаме, толкова повече умора се натрупва. За пореден път се замисляме каква е била за нас изминалата година и какво ни очаква занапред. Още веднъж се заричаме да се променим през Новата година.

Нова година - нови обещания. Доказано е, че хората, които дават обещания за Нова година, са 10 пъти по-склонни действително да променят поведението си в сравнение с тези, които не си поставят годишни цели.

В човешката природа е да искаме да започнем отначало, на чисто. Новата година предлага възможност да натиснете „бутона за нулиране“ и да зададете лични стандарти за предстоящата година. Мисълта да спазвате новогодишните си обещания през цялата година може да изглежда обезсърчително, но за щастие има много стратегии, които да ви помогнат. Как да изпълните новогодишните си обещания?

Като начало определете вашите ценности и се уверете, че те са точно за вас. Направете си план, като добре е да си поставите непосредствени цели (нещо постижимо на следващия ден), краткосрочни цели (за няколко дни или седмици), средносрочни цели (постижими за няколко седмици и месеци) и дългосрочни цели (за няколко месеца до една година). Разделянето на големите цели на по-малки части е важно, защото ще забележите успех по-рано и няма да се чувствате претоварени. Конкретизирайте целите си. Например, вместо: „Да се наслаждавам повече на живота“. Какво всъщност означава това? Повече пътувания или пък да се виждате по-често с приятелите, повече време за хобито ви, повече културни занимания? Бъдете ясни какво точно искате да направите и след това може да уточните какво да предприемете, за да се случи желаното. „Да се храня здравословно и да спортувам повече.“ Започнете с ходене пеша от време на време, вместо винаги да пътувате с автобуса или автомобила си. Що се отнася до храненето, не изпадайте в крайности – просто се опитайте да поддържате здравословен баланс.

Но защо често новогодишните обещания се провалят? Повечето решения са свързани с промяна на навиците или с други думи, вкоренени модели на поведение. Ако някога сте се опитвали да създадете или да се откажете от навик, тогава знаете колко изкушаващо може да бъде да се подхлъзнете или да се откажете напълно, когато имате лош ден. Обезкуражавате се от дискомфорта, който съпътства промяната на навика, но знайте, че той ще намалее и изчезне с времето.

Друга причина да не се придържате към решенията си е, че може би си поставяте твърде много или  нереалистични за постигане цели. Бъдете реалисти. Добре е да започнете с решения, които можете по-лесно да спазвате. Ако искате да спрете цигарите например, нека не е изведнъж, а намалете бройката им за деня. Същият принцип може да се приложи за упражнения или по-здравословно хранене.

Опитът да промените навиците сами може да бъде труден. Ако кажете на семейството и приятелите си, че имате новогодишни обещания, които искате да спазите, те ще ви помогнат да ги изпълните. Не се страхувайте да поискате помощ и подкрепа от хората около вас.

Бъдете милостиви към себе си през цялото време. Ще има дни, в които се представяте по-добре и ще имате такива, в които изобщо не се представяте добре – вие сте хора. Приемете пропуските като част от процеса. Неизбежно е, когато се опитвате да се откажете от нещо (алкохол, цигари, нездравословна храна), че ще има пропуски. Не трябва да се чувствате виновни, че се поддавате на изкушения,  приемете, че това е част от процеса. Отнема години да се вкоренят лошите навици и няма бързи решения при постигането на големи промени в начина на живот. Това може да е клише, но ние се учим от грешките си, всеки ден е нов ден – и можете да започнете всеки ден отначало.

Въпреки това, ако продължавате да не постигате целите си, може да се наложи да помислите дали това, която сте си обещали, всъщност е ваше вътрешно решение, дали целта, което сте избрали, е подходяща, дали трябва да промените нещата във вашата среда и дали се възнаграждавате достатъчно при успех.

Не забравяйте, че макар за малките деца и многолюдните домакинства Коледа и Нова година да са изпълнени с щастлива, макар и напрегната суматоха, у по-възрастните празниците могат да предизвикат много различни чувства. Много хора изпитват огромен натиск да бъдат щастливи и социално свързани по Коледа. Но когато реалността се окаже различна, може да се появи чувство на самота и изолация. Нека част от новогодишните обещания са свързани с общуването с по-възрастните хора в семейството и социалната среда. Дори нещо толкова просто като изпращането на картичка или обаждане по телефона може да донесе огромна радост в живота на самотен възрастен човек.

И не забравяйте, че промяната на поведението ви или някои аспекти от него не трябва да се ограничава само до началото на Новата година. Това може да се случи по всяко време.

 

cross