Текст: д-р Ана-Мария Младенова

Мигрената (хемикрания) – болка в едната страна на главата, е хронично нарушение, което се характеризира с повтарящи се умерени до силни главоболия, които често се свързват с редица симптоми на автономната нервна система.

Обикновено главоболието е едностранно и е пулсиращо по характер, като трае от 2 до 72 часа. Съпровождащите симптоми може да включват гадене, повръщане, повишена чувствителност към светлината и към звука, а болката обикновено се засилва при физическа активност. До една трета от хората с мигренни главоболия изпитват аура: краткотрайно визуално, сетивно, речево или моторно смущение, което сигнализира, че скоро ще настъпи главоболието.

Смята се, че причината за мигрените е смесица от фактори от околната среда и генетични фактори. Около 2/3 от случаите се предават в семействата. Променливите нива на хормоните също може да играят роля: мигрената засяга малко повече момчета, отколкото момичета преди пубертета, но около два до три пъти повече жени, отколкото мъже. Предразположението към мигрена обикновено намалява по време на бременност. Не са познати точните механизми на мигрената. Смята се, обаче, че тя е невросъдово смущение. Основната теория е свързана с повишената раздразнимост на мозъчната кора и необичайния контрол на болката в тригеминалното ядро на мозъчния ствол.

Американската асоциация по главоболие наскоро публикува нови ръководства за лечение на мигрена.

Превенция на мигрената е нужна, когато:

– Мигренозните атаки са чести (≥4 мигренозни главоболия на месец) и/или атаките се появяват и при лечение.

– Има контраиндикация, неуспех или предозиране на остра терапия за мигрена.

– Острата терапия води до усложнения.

В такива случаи за превенция се препоръчва употребата на орални таблетки. Това включва антиепилептици, бета-блокери, фроватриптан. Не се препоръчва употреба на valproate и topiramate при жени, които имат желание да забременеят. Лечението започва с ниски дози поне 8 седмици.

При остра терапия на мигрената се препоръчват нестероидни противовъзпалителни средства – НСПВС (включително аспирин), неопиоидни аналгетици, съдържащи кофеин, аналгетични комбинации, acetaminophen за ниска до средна тежест и мигрена-специфични агенти за средни и тежки пристъпи или тези, които не отговарят на НСПВС.

Употребата на интравенозни медикаменти е удачна при пациенти с проблеми с преглъщането или наличие на гадене.

Опции при пациенти, които не постъпват за болнично наблюдение, включват подкожно инжектиране на суматриптан, интраназален спрей или кортикостероиди.

Ако искате да следите ежедневно повече медицински и здравни новини, написани от лекари, посетете: www.medicalnews.bg