Текст: Лора Василева

Гликираният хемоглобин (HbA1c) е златен стандарт за оценка на гликемичния контрол при хора със захарен диабет. Тестът за HbA1c показва колко добре диабетът е бил компенсиран през последните 120 дни.

Въпреки че може да има някои много високи или много ниски стойности на кръвната захар, HbA1c ще ви даде представа за средния размер на глюкозата в кръвта през този период от време. Резултатът може да помогне на вас и вашия лекар да разберете дали мерките, които прилагате за контрол на диабета, са достатъчни.

В миналото този тест е използван само за оценка на гликемичния контрол при пациенти с вече диагностициран захарен диабет, но от началото на
2011 г. Световната здравна организация (СЗО) добавя НbА1с към утвърдените критерии за диагностика на захарен диабет тип 2.

Нови изследвания доказват обаче, че изследването на гликирания хемоглобин за доказване на диагнозата захарен диабет често пропуска случаи и не е надежден метод за диагностика.

Учените препоръчват извършването на „орален глюкозо-толерантен тест“ за по-точна диагноза. Те изследвали 9000 пациенти в Калифорния, които са без диагноза диабет.

Техните резултати показват, че когато се сравни с „орален глюкозо-толерантен тест“, гликираният хемоглобин ще диагностицира грешно глюкозния толеранс с до 42% и ще пропусне диагнозата до 73%.

Гликираният хемоглобин доказва диабет с чувствителност 26,93% и специфичност 99,39%. За доказване на глюкозен толеранс тестът има чувствителност 84,92% и специфичност от 43,53%.

Количеството на гликирания хемоглобин е различно при расите и етносите. Най-висока чувствителност показва при не-испаноговорещи афроамериканци – 41,25%, американски мeксиканци – 30,71%, и не-испаноговорещи европейци – 21,11%.

Ако искате да следите ежедневно повече медицински и здравни новини, написани от лекари, посетете: www.medicalnews.bg