Текст: проф. захарий кръстев, гастроентеролог

Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) е най-честото заболяване на хранопровода, като засяга всички възрасти, двата пола поравно. 20 до 40% от възрастните съобщават за „парене“ зад гръдната кост, а около половината от тях имат проблеми през нощта. 30-80% от бременните имат пирозис поради увеличеното интраабдоминално налягане и релаксиращия ефект на прогестерона върху връзката хранопровод – стомах.

Причини за възникването на гастроезофагеалната рефлуксна болест могат да бъдат нарушения в перисталтиката, нарушения във функцията на долния сфинктер на хранопровода, наличие на хиатална херния и др. Епизоди на гастроезофагеален рефлукс могат да се провокират от цигари, кафе, алкохол, цитрусови плодове, шоколад, мазни и пикантно подправени храни, някои медикаменти. Много хора имат киселинен рефлукс от време на време, обикновено след преяждане или консумиране на пържени или пикантни храни. При гастроезофагеалната рефлуксна болест най-малко два пъти седмично се проявява лек киселинен рефлукс или умерен до тежък минимум веднъж седмично.

Общите признаци и симптоми включват усещане за парене в гърдите ,„киселини в стомаха“, обичайно след хранене, които могат да се засилват през нощта, болка в зоната на гръдната кост, трудност при преглъщане, връщане на храна или киселинна течност, усещане за бучка, болка или парене в гърлото. При наличие на нощен киселинен рефлукс  могат да се появят хронична кашлица, ларингит, нова или влошаваща се астма, нарушен сън.

Ако страдате от гастроезофагеален рефлукс, знайте, че нощите могат да бъдат кошмарни. Когато лягаме в леглото през нощта, телата ни са в хоризонтално положение – нашият стомах и глава на същото ниво. Тази позиция улеснява киселинното съдържание на стомаха да се върне в хранопровода, което причинява болезнено усещане за киселини. Колкото по-дълго време стомашните киселини са в контакт с хранопровода, толкова повече увреждат лигавицата му. В резултат на това нощните епизоди на киселинен рефлукс имат потенциал за сериозно увреждане на хранопровода.

За лечение на гастроезофагеалната рефлуксна болест се използват медикаменти като Н2-блокери, инхибитори на протонната помпа, антиациди и др. Задължително се спазва диета с избягване на питиета, храни и подправки, които предизвикват гастроезофагеален рефлукс. Изключително важно е да не се ляга веднага след хранене. Много природни средства също се използват за облекчаване на симптомите  – джинджифил, жълт кантарион, мед, зехтин, мента и т.н.

Физикалното (немедикаментозно) лечение се състои в повдигане на горната част на леглото и се препоръчва от всички експерти и лекари за гастроезофагеалната рефлуксна болест. Макар че изглежда достатъчно просто, невинаги е лесно да се приложи.

В действителност колкото по-голям е наклонът, толкова по-добре, но все пак човек трябва да може да спи комфортно. Повечето проучвания показват, че идеалната височина на повдигане на леглото е 15-20 сантиметра. Тя е медицински ефективна, за да предотврати киселинен рефлукс в легнало положение.

Получената „наклонена“ позиция на заспиване позволява на храната да остане в стомаха. Спането под наклон улеснява връщането в стомаха на стомашния сок и киселини. По-разумно е не повдигането на цялото легло откъм главата, а повдигането на тялото само от кръста нагоре с ъгъл около 10 градуса при по-леки оплаквания, а при по-тежък нощен рефлукс оптимални са 17 см височина. Едно такова плавно повдигане на горната част на тялото с т. нар. антирефлуксна възглавница е ефективно за 65% от болните.