Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

НОЕМВРИ – СВЕТОВЕН МЕСЕЦ ЗА БОРБА С РАКА НА ПРОСТАТАТА

BETTY- борба с рака
Текст: Олга Георгиева
02.11.23
BETTY брой 114

ПРЕЗ 1999 Г. НЯКОЛКО ПРИЯТЕЛИ СЕ СЪБИРАТ НА БИРА В ПЪБ В АДЕЛАИДА, АВСТРАЛИЯ. ТЕМИТЕ ЗА РАЗГОВОР ОБАЧЕ НЕ СА ОБИЧАЙНИТЕ: ЗА ЖЕНИ, КОЛИ И ПОЛИТИКА. ТОЗИ ПЪТ МЪЖКАТА КОМПАНИЯ ОБСЪЖДА ЗДРАВЕТО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ЖИВОТ НА МЪЖЕТЕ И НЯКОИ ОТ ГОЛЕМИТЕ ИМ БИЧОВЕ: РАКА НА ПРОСТАТАТА, РАКА НА ТЕСТИСИТЕ, ПСИХИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ И САМОУБИЙСТВАТА. РЕШАВАТ ДА ЗАПОЧНАТ ДА СЪБИРАТ ПАРИ ЗА ЗДРАВНИ ИНИЦИАТИВИ ЗА ПРЕВЕНЦИЯТА ИМ, А ВСЕКИ НОЕМВРИ ДА СИ ПУСКАТ МУСТАЦИ. ТАКА СЕ РАЖДА НОВО ДВИЖЕНИЕ: MOVEMBER (ОТ АВСТРАЛИЙСКОТО АНГЛИЙСКО УМАЛИТЕЛНО MO ЗА MOUSTACHE, МУСТАЦИ И NOVEMBER, НОЕМВРИ), КОЕТО СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА И ПО СВЕТА.

Националният план на Република България за борба с рака предвижда до края на 2023 г. да започне въвеждането на програми за скрининг на рака на простатата, млечната жлеза, маточната шийка и дебелото черво. „До 2024 г. трябва да сме изравнили възможностите си с тези на европейските страни. Има сума, която ЕК е отделила за това присъединяване на страни с липса на скринингови програми", сподели проф. Асен Дудов, национален консултант по медицинска онкология и председател на Българско онкологично научно дружество през ноември 2022 г. пред БНР. Независимо от реализацията на този план всяко здравно осигурено лице у нас трябва да знае, че има право веднъж годишно на направления за пакет безплатни профилактични прегледи. А идеята на световните инициативи да се посвещават дни и месеци на информационни кампании за превенцията на различни заболявания е точно тази: да ни подсеща да го правим. Защото в крайна сметка нашето здраве е в нашите ръце.

ПУСНИ СИ МУСТАЦИ ПРЕЗ НОЕМВРИ
Чудесната идея, тръгнала от Австралия, стигна и до нас. Не се учудвайте, ако през ноември срещнете приятел с мустаци, каквито по принцип никога не носи. Те са хубаво напомняне към всички мъже да се погрижат за себе си. Няколко години след раждането на движението в Мелбърн е създадена и фондация Movember (www.movember.com) , а нейната цел е „да промени лицето на мъжкото здраве“. Освен годишните прегледи фондацията насърчава мъжете да се информират за фамилната си обремененост и да приемат по-здравословен начин на живот. Фондацията има филиали и в други държави и от основаването си е събрала над 800 милиона долара, с които са финансирани повече от 1200 здравни проекта в повече от 20 страни.

ПРОФИЛАКТИКАТА ЗА РАК НА ПРОСТАТАТА
Веднъж в годината на мъжете над 50-годишна възраст, а при наличие на рискови фактори и на по-млади, се препоръчва взимане на кръв за изследване на простатно-специфичен антиген (PSA) и преглед при уролог. PSA представлява протеин, произведен от клетки на простатната жлеза. Добре е да се знае, че по-високи от нормалните му нива могат да се открият при мъжете с простатен карцином, но и при други неракови нарушения като доброкачествена простатна хиперплазия (уголемена простата) и простатит (възпаление на простатата). Еякулацията и карането на велосипед също могат временно да увеличат стойностите на този туморен маркер и затова трябва да се избягват преди взимане на кръв за изследването му. Както и при другите видове рак, ранната диагностика е от огромно значение за изхода на лечението. Приетите методи за скрининг освен кръвното изследване са дигитално ректално изследване и ултразвукова диагностика (ако се налагат). Но профилактиката включва най-вече добър начин на живот: намиране на позитивни решения за справяне със стреса, ежедневна физическа активност, здравословно хранене, поддържане на нормално тегло, избягване на вредни навици като алкохол и тютюнопушене, избягване на работа с канцерогенни вещества.

MOVEMBER У НАС
От няколко години през ноември болници и урологични клиники предлагат безплатни профилактични прегледи, някои лаборатории правят специални отстъпки за изследване на PSA. Българското онкологично дружество и Българското урологично дружество се включват в информационната кампания, нейни посланици стават известни лица. И ако месец март някакси е посветен на жените, през ноември да обърнем внимание на нашите мъже, да ги подкрепим да си направят профилактични прегледи, ако не са ги направили по-рано през годината (всички знаем, че силният пол не обича да ходи „по доктори“). Защото диагностициран и лекуван навреме, ракът на простатата не е присъда за мъжете, животът продължава.

cross