Текст: д-р Теодора Недялкова, пародонтолог и специалист от Дентални клиники „Недялков“

Защо грижата за детските зъбки започва още от утробата? Какво трябва да се похапва през бременността, за да е здрава усмивката на мъника? Kога поникват първите постоянни зъбки и какви специфични грижи изискват? Отговорите дава пародонтологът и специалист от Дентални клиники „Недялков“ д-р Теодора Недялкова.

Устата и зъбките на бебето започват развитието си още от 4-тата седмица на бременността. Между 9-ата и 12-ата г. с. се образуват горната устна, твърдото небце и носът, обяснява д-р Теодора Недялкова. „Развитието на горната челюст протича по-интензивно през ембрионалния период, ето защо при раждането тя има значително по-предна позиция от долната. Още повече че бебето заема специфична поза в корема на майката – главата му е силно наклонена надолу и напред и така долната челюст е притисната от тялото. Затова горната получава по-голяма свобода за по-бързо развитие. Така зародишите на горните зъби са по-големи от тези на долните“, допълва специалистът по дентална медицина. „Временните започват да се формират от 7-ата седмица на бременността, а процесите на минерализация и оформянето на коронките на зъбите завършва малко след раждането”, уточнява д-р Недялкова.

Първият „пробив”
„Пробивът на първото млечно зъбче обикновено настъпва около 6-ия месец от живота на бебето и е съпроводено с повишено слюноотделяне, раздразнителност и сърбеж. В  аптеките обаче се предлагат различни гелове, които облекчават мъничето”, обяснява специалистът по дентална медицина. Всички млечни зъбки пробиват до 20–30-месечна възраст на детето. Често „по-бързи” са момичетата – заради по-ранното активизиране на ендокринната им система. „Обикновено първи са резците на долната челюст, поради по-активното и участие в дъвкателния акт. При деца, живеещи на по-топъл климат, също се наблюдава по-ранно изникване. Въпреки всичко тези срокове са ориентировъчни и 5-месечните отклонения при пробива не се смятат за патология”, успокоява д-р Недялкова.

Млечните зъбки са общо 20 на брой – по 10 на всяка челюст – 4 резеца, 2 кучешки и 4 молара. За да поникнат здрави, от изключителна важност е приемът на минерали и витамини от бъдещата майка. Те са необходими особено през втората половина на бременността, когато започва минерализацията им.

Кърменето помага
Майката се нуждае от калций, фосфор, флуор, за да е здрава усмивката на мъника. В кърмата и в адаптираните млека се съдържат всички необходими минерали и витамини за правилното развитие на временните и на постоянните зъбки. „Бозаенето също има важна роля при развитието на дъвкателния апарат на малкото дете. Ето защо фирмите производители на биберони се стараят формите им максимално да наподобяват женската гърда, за да може механизмът на сученето при изкуствено хранените деца да се запази относително същия”, подчертава специалистът от Клиники „Недялков”.

Важният витамин D
„През първата година на детето е съществена и профилактиката на хиповитаминозата D. Тя се провежда с ежедневни дози, назначени от педиатъра. Флуорната профилактика също е един от начините за повишаване устойчивостта на зъбите срещу кариеси”, напомня д-р Недялкова. Съединенията му се намират във въздуха, почвата и водата. Богати на флуор са и житните растения, оризът, бобът, рибата, чаят. „В някои райони на България във водата има много големи количества флуор – Овощник, Меричлери, Хисаря. Там допълнителен прием на минерала не се препоръчва. Флуорна профилактика може да се назначи при нужда, обикновено съвместно от педиатъра и денталния лекар, наблюдаващи детето”, допълва специалистът. Тя може да се провежда чрез прием на таблетки или с локални препарати за устната кухина и зъбите. „Но тази терапия никога не бива да се самоназначава от майките, тъй като предозирането крие опасности за детския организъм”, предупреждава д-р Недялкова.

Постоянните първи са кътниците
Първият постоянен зъб се появява обикновено около 6-ата година. Тогава поникват кътниците, разкрива д-р Теодора Недялкова. Често този процес остава незабелязан от родителите. Причината – кътниците са най-отзад в зъбната редица, а поникването им не е съпътствано с отпадането на временен зъб. „На корените обаче им трябват между 2 и 4 години, за да завършат развитието си, непълна е и минерализацията на емайла”, подчертава денталният специалист. Това налага контролен преглед при зъболекар, който да даде насоки за правилното почистване на първите зъбки, както и да прецени имат ли нужда от допълнителна обработка на повърхността за предпазване от кариес на фисурите – т.нар. силанизиране. „Процедурата е абсолютно безболезнена. Зъбчето се подсушава, почиства се с четка и паста, обработва се със специален гел, измива се, подсушава се отново и се нанася фотополимеризиращ силант, който покрива зъбната фисура (вдлъбнатина) – подобно на лак”, подробно разкрива тънкостите д-р Недялкова. Силантите обикновено се задържат върху зъба между 6 месеца и 2 години.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ….

Падат 5 години след пробива си
Разклащането и падането на временните зъби се дължи на постепенната резорбция (стопяване) на корените. Тя настъпва около 5-ата година след пробива им, обяснява д-р Теодора Недялкова. Зад всеки зародиш на временен зъб нормално има и постоянен. Този процес започва още от 4-тия месец на бременността. „16 от постоянните зъбки се залавят в този период. А останалите – след раждането, до 9-ия месец на детето. Най-късно се залавят зародишите на мъдреците – около 4-тата година, но тях невинаги ги има”, уточнява специалистът по дентална медицина.