Текст: Олга Георгиева

За всички жени, които носеха или доведоха на бял свят нов живот по време на кризата с COVID 19 – този изключителен момент от живота е бил изпълнен и с допълнителни притеснения. За сметка на това, наложените промени по време на извънредното положение в отделенията по акушерство и гинекология и в отделенията по неонатология доведоха не само до въвеждане на повишени хигиенни мерки за сигурност, но и разкриха нови възможности, които ще останат в практиката.

Това споделиха с нас двама от водещите специалисти на МБАЛ „Надежда“. Д-р Анатолий Кръстев, кушер-гинеколог, и д-р Детелина Стоичкова, неонатолог и ръководител на отделение „Неонатология“.

Д-р Кръстев е част от екипа на отделението по акушерство и гинекология на болница „Надежда“ от 2014 г., преди това работи в МБАЛ „Света София“. Освен акушерството професионалните му интереси са насочени към оперативната и ендоскопска гинеколкогия – лапаро- и хистероскопии.

 

Д-р Стоичкова е доказан специалист с дългогодишен опит в грижата за най-малките пациенти – новородените. Работила е над 20 години като неонатолог и началник на неонатологично отделение в Първа АГ болница „Св. София“. Става част от екипа на МБАЛ „Надежда“ от самото ú създаване през 2013 г., а отделението по неонатология, което ръководи, е с най-високото – III ниво на компетентност, където се обгрижват и новородени под 1200 грама.

Д-р Кръстев, ще продължите ли да поддържате мерките за сигурност в болницата и след като отпадна извънредната ситуация?

Работата по време на извънредното положение разкри нови професионални  възможности, които смятаме да използваме и занапред. Красноречив пример за това са  онлайн консултациите – провеждахме ги в периода, когато женските консултации бяха спрени. Оказаха се нещо, което е изключително полезно в комуникацията ни с пациентите – те имат въпроси, които искат да обсъдят с нас своевременно, а не чак на следващото си посещение в болницата. Онлайн консултацията дава чудесна възможност за по-пълноценно общуване между лекар и пациент, така че ще ги запазим и след окончателното отпадане на мерките.

Нещата, които работят, доразвиваме и въвеждаме в практиката ни. Така например, ние винаги сме насърчавали това бебетата да бъдат при майките си по време на престоя в болницата. Но сме давали право на избор на родилките дали да бъдат с тях постоянно. По време на извънредното положение и досега бебетата остават задължително при майките си с цел безопасност. Повечето жени приветстваха това и установиха, че не е толкова страшно. Ситуацията породи у тях въпроси, които обикновено излизат на дневен ред, след като родителите вече са вкъщи с новороденото: как да обгрижват своите дечица, как да ги  хранят, къпят, обличат и т.н. Това ни провокира да реализираме точно в този момент една отдавнашна идея – въвеждането на т.нар. послеродов акушерски патронаж в помощ на майките, когато вече са си у дома с техните бебета.

Опитни акушерки от болница „Надежда“ правят консултация по Viber и посещават родилката в дома ѝ през първите дни, за да я напътстват в грижите за новороденото. Получи се нещо изключително полезно. Ето как извънредната ситуация донесе нови възможности за развитие, а част от предохранителните мерки вече са въведени рутинно в нашата практика.

Как протичат прегледите „Женска консултация“ след тяхното възстановяване?

Нормално, но при повишени мерки за сигурност. Задължително при влизане в болницата бременните жени идват с маски, поставят калцуни, дезинфектират ръцете си и спазват препоръчителна физическа дистанция с другите посетители. Потоците от пациенти са разграничени – организирахме специален вход и достъп само за бременните жени, които идват да се проследяват.

Между прегледите се оставя достатъчно време за дезинфекция и проветряване на помещенията. Бащите все още не се допускат до кабинетите „Женска консултация“, защото се стремим да няма струпване на хора в лечебното заведение. Но с разхлабването на режима сме дали възможност татковците да присъстват на раждането на децата си в родилните зали на „Надежда“. Това се случва при строги мерки за сигурност и след задължително тестуване с PCR тест.

Въпреки че според статистиката заразените с COVID-19 намаляват, ние продължаваме да спазваме редица правила, въведени по време на  извънредното положение,  за да гарантираме здравето на екипа и на нашите пациенти. Една от ключовите стъпки, която предприехме тогава, е обособяването на специални помещения за изолация на пациенти с COVID-19. Те ще останат и след отмяната на епидемичната ситуация. Обособена е специална родилна зала с отделен прием, операционна зала, както и изолиран сектор в отделението по анестезиология и интензивно лечение.

Въведохме червена телефонна линия за пациентки, които са със симптоми или са доказани с коронавирусна инфекция, за да имат връзка с нас, акушер-гинеколозите, и ако се налага да посетят болницата – да ни информират предварително за това.

Д-р Анатолий Кръстев, акушер-гинеколог

По-уязвими ли са бременните жени към заразяване с коронавирус и по-тежко ли го изкарват в сравнение с другите хора?

По време на бременността имунитетът на жената е супресиран и затова бременните жени попадат в групата на по-уязвимите от вирусни заболявания. Натрупаните данни дотук обаче не потвърждават това, че бременните по-лесно се заразяват или по-трудно „изкарват“ COVID-19 в сравнение с останалите пациенти. В повечето случаи бременните са здрави жени и нямат съпътстващи заболявания, които най-често са причина за усложненията при инфекция с коронавирус.

Знае ли се какви биха били последствията за бебето, ако майката е прекарала вируса? Има ли повишен риск от спонтанен аборт?

Към момента няма данни за вътреутробно заразяване на бебето, т.е. майка с коронавирус не предава вируса на бебето. Но ние познаваме COVID-19 от твърде скоро, така че проучванията и анализите в тази посока продължават. Относно спонтанните аборти – тук индикациите могат да бъдат от страна на майката – при евентуално много тежко състояние, което изисква родоразрешение или прекратяване на бременноста.

Какви са вашите препоръки към бъдещите майки сега, когато мерките срещу коронавирус вече започват да се облекчават?

Няма нищо по-специално като препоръки. Важно е да се съхранят като психика в този момент. Трябва да бъдат внимателни и да спазват стриктно хигиена – да мият по-често ръцете си, да носят предпазни маски, когато са сред повече хора, да се разхождат на чист въздух. Бременните трябва да продължат да живеят нормално, но с повишено внимание и грижа към собственото си здраве.

Как избрахте професията си?

Професията ме избра – не е била голямата ми мечта. Като започнах, исках да се занимавам и с хирургия, и с ортопедия, но нямаше възможност за това. Работих във вътрешно отделение, по цял ден слушах със слушалка. След половин година имах възможност да специализирам „Акушерство и гинекология“.

Сега съм удовлетворен от това, харесвам и обичам работата си, пациентите си. Старая се винаги да съм до тях, да съм честен, да бъда професионалист, да чувам мнението им. Давам всичко от себе си, за да получат качествена медицинска грижа и човешко отношение.

Какво ви дава и какво ви взима професията?

Взима от личното ми време, от съня ми, от нервите…Стресът, напрежението, безсънието са неща, които съпътстват нашата работа и трудно се компенсират. Но професията ни се превръща в начин на живот и удоволствието от добре свършената работа е голямо – да видиш резултата от труда си и да преживееш щастието на хората – това няма с какво да бъде сравнено и как да бъде описано.

Д-р Стоичкова, какви мерки за сигурност по отношение на новородените предприехте в неонатологично отделение?

Първата мярка, която въведохме, е спирането на свижданията – дори и за бебетата в интензивния сектор, които изискват по-продължителен престой в отделението. При недоносените и интензивни деца и в момента не се допускат родители, които вече са изписани от болницата. Майките, които все още са при нас, посещават децата си еднократно през деня при строги мерки за сигурност.

От началото на извънредното положение всички здрави бебета се настаняват при майките в болничните стаи. Това осигурява максимално ограничаване на контакта на новороденото и на родилката със странични хора. Препоръчвахме на жените да не излизат без причина извън стаите. Макар че и преди пандемията практика в болница „Надежда“ е бебетата да остават при майките си след раждането, ние сме сигурни, че с категоричното налагане на това изискване, гарантирахме по-голяма сигурност за най-малките.

В отделението по неонатология, в сектора за физиологично здрави бебенца, остават само децата, които предишния ден са родени посредством цезарово сечение. Те са при нас до момента, в който техните майки се изведат от реанимация и се настанят в послеродовата клиника на болницата.

Друга предохранителна мярка беше обособяването на специално помещение за бебета с COVID-19 или бебета на родилки с коронавирус инфекция. До момента не сме имали такъв случай, но помещението ще продължи да съществува. То е оборудвано с всичко необходимо – апарат за вентилация, кувьоз, аспиратори и др. Относно хигиенно-санитарните изисквания и дезинфекцията на отделението, при нас това винаги е било на ниво.

Целият ни персонал, който обгрижва новородените, работи с предпазни средства – маски и ръкавици. Наред с това всички родилки в болница „Надежда“ предварително се тестваха за COVID-19. По този начин гарантирахме, че не подлагаме пациентките си и техните бебета на заплаха от заразяване и имаме възможност да реагираме навреме, ако някоя от тях се окаже носител на вируса.

Д-р Детелина Стоичкова, неонатологИма ли данни за това дали бебетата са по-уязвими към заразяване? 

Няма категорични данни. Счита се, че няма и вертикално заразяване от майката към детето, т.е. вирусът не преминава през плацентата. Малкото докладвани случаи на новородени, болни от COVID-19, не се дължат на вътреутробно заразяване.

В условията на епидемия трябва ли да се притесняват родителите от ваксинирането на бебетата си?

Родителите не трябва да се притесняват от ваксинирането на бебето си. Дори скоро се появи информация, че хората, които имат БЦЖ ваксина, са с по-добър имунитет, по-трудно се разболяват от коронавирус или по-леко прекарват заболяването.

В нашата болница поставяме задължителните ваксини за Хепатит B и БЦЖ. Ваксините, които се поставят съобразно имунизационния календар от личните педиатри след това, също са от изключително значение за създаването на т.нар. „кръстосана“ устойчивост на организма. Родителите трябва да знаят, че ваксините няма да намалят имунитета на детето и ще го предпазят от животозастрашаващи заболявания.

Може ли майка с инфекция COVID-19 да кърми бебето си?

До момента данните показват, че вирусът COVID-19 не се открива в кърмата и тя няма как да е заразна за бебето. Но вирусът и съответно проучванията са отскоро и информацията може да бъде допълвана и изменяна с наличието на нови данни.

Важно е кърмещите майки да взимат всички необходими предпазни мерки – да мият и дезинфекцират ръцете си, повърхностите вкъщи, да носят предпазни средства – задължително маски, ако не се чувстват напълно здрави. Ако се ползват помпи за кърма, шишета, трябва да бъдат много добре стерилизирани.

Какви други предпазни мерки трябва да спазват семействата с новородени?

Няма нищо по-различно от това, което сме препоръчвали и досега: ограничаване на посещенията на външни хора при бебето и спазване на строга хигиена – миенето на ръцете, преди да влезете при детето, е задължително. Не трябва да се допускат посетители, които имат грипоподобни симтоми – кашлица, кихане, някакво друго подобно неразположение. Препоръчително в новата ситуация е външите хора, които влизат при бебето, да носят маски.

Какви насоки е добре да се спазват при първите разходки на бебето навън?

След изписването от болницата е хубаво поне два-три дни бебето да остане вкъщи, за да се адаптира към домашната обстановка. След това, съобразно атмосферните условия, може да изведете бебето на разходка – на открито пространство без много хора. Постепенно увеличавайте времетраенето на престоя на бебето навън.

Професията ви – как я избрахте?

Моите родители работеха в болница и много често като дете съм ходила с тях. Винаги ми е харесвала обстановката, винаги съм се възхищавала на лекарите. Затова реших да кандидатствам медицина. По време на следването ми беше много интересно – всичко ми харесваше. Имаше период, в който дори мечтаех да стана хирург. Но избрах педиатрията и никога не съм съжалявала за избора си.

Какво ви дава и какво ви взима тя? 

Професията ми носи голямо удовлетворение. Обичам да се грижа за децата, да ги преглеждам и лекувам. Когато някое дете е било в тежко състояние и сме му помогнали да го видим здраво, за нас няма по-голямо щастие от това!

Какво ми взе? Може би времето със собственото ми дете. Не можах да се грижа за сина си така, както бих искала, защото лекарската професия изисква много отдаване и лично време. Когато беше малък, раздялата ни по време на дежурствата ми много му тежеше. Сега вече е млад мъж, който не избра медицината за своя професия, но много успешно се развива в областта на икономиката и аз подкрепям неговия избор.