Текст: Олга Георгиева

Д-р Георги Карамитев работи като лекар на първа линия в борбата с коронавируса в Англия, когато пандемията започва. Обръщаме се към него, за да ви предоставим едно обективно мнение, когато българските медици и цялото ни общество са разделени на две.

Д-р Карамитев, какви са истините и митовете за COVID-19?

Ливърпул беше един от най-засегнатите градове. В самото начало положението беше много тежко. Нямаше достатъчно лекари и сестри (аз самият имах 15 пациента), не достигаха лични предпазни средства, нямаше утвърдени протоколи за лечение на инфекцията, не достигаха тестове за COVID-19.

Интересен факт е, че голяма вина за заразата имаше мачът от Шампионската лига между Атлетико Мадрид и Ливърпул на 11-ти март. Смята се, че около 3000 фена на Атлетико са основен виновник за рязкото увеличение на COVID-19 случаите в Ливърпул. По подобен начин стана масово заразяване и на мачовете на Аталанта в Бергамо. Това го потвърдиха мои колеги и приятели от Бергамо, с които постоянно се чуваме.

Истините и митовете за вируса са много, накратко някои от тях:

  • Все още няма лекарство, което на 100% да има ефект срещу инфекцията  –  личните предпазни средства и социалната дистанция са единствените мерки с реален ефект срещу разпространението на вируса, които се използват в цял свят, Chloroquine и Hydroxychloroquine са с доказани множество странични ефекти и вече не се използват за лечение на COVID-19 (всъщност в Англия първи спряхме да използваме тези медикаменти);
  • Всички дезинфектанти са ефективни срещу коронавирус? – всъщност, ако имат алкохолно съдържание по-малко от 60% е малко вероятно да те защитят от инфекцията;
  • Редовната консумация на алкохол помага? – напротив, според съвременните препоръки алкохола трябва да се избягва;
  • Вирусът засяга само възрастни хора? – това е един от най-големите митове, за съжаление смъртността сред млади хора все повече расте;
  • Диарията не е симптом на коронавирусна инфекция? – грешно, напоследък често се наблюдава като симптом, понякога дори първи (особено при малки деца).

Защо според Вас толкова много хора в България все още не вярват, че това е вирус, който изисква спазване на дистанция, носене на маски, дезинфекция и отговорно поведение към другите?

Тук имам своя теория. Според мен българинът винаги е предпочитал да се доверява на врачки, алтернативна медицина и конспиративни теории. Това е много дълбоко в народопсихологията ни. Четох какви ли не абсурдни неща – че това с вируса било манипулация, че не съществувал, че се лекувал с джинджифил, че лекарите печелили от него.

Но тук според мен вина имат и част от известните медици в България: медицинско съсловие се раздели на два отделни лагера и техният пример създаде още по-голяма бездна в доверието на хората, вместо да ги обедини. Това, че толкова много лекари изказваха толкова много различни теории, създаде огромно недоверие сред населението и затова всеки българин реши, че сам ще решава за себе си кое е добре и кое лошо.

Какво е отношението и поведението на хората към коронавируса в Обединеното Кралство?

В Англия хората се отнасят доста по-отговорно към препоръките на лекарите. Навсякъде има огромни надписи, които съветват хората какво да правят в случай на съмнение за COVID-19, стотици са и различните надписи, които приканват „да се пази NHS (United Kingdom National Health Service) от претоварване“.

Уважението и доверието на населението към NHS е огромно. Един интересен случай от моята практика. Една вечер си бях поръчал храна в болницата, която ми беше доставена, като човекът ми се поклони и благодари за това, което правя. Тази благодарност я изпитах и от още много хора. Накратко казано, борбата с коронавируса в Англия се е превърнала в общодържавна кауза.

Очаквайте цялото интервю с д-р Георги Карамитев в септемврисйия борй на списание BETTY Моята аптека.