Защо е важен витамин B3

Милена Исакович

Витамин B3 е органично съединение. Той е едно от най-важните хранителни вещества, известно още като ниацин или никотинова киселина. Съдържа се в продуктите от животински произход – месо, дробчета, яйца и мляко, риба (риба тон, сьомга и др.), в зелените зеленчуци (грах и др.), в картофите, слънчогледовите семки, фъстъците, ядките, пшеницата, ориза и бирената мая.

Недостатъчният прием на продукти, богати на витамин B3, може да предизвика неговия дефицит. По-големият недостиг може да доведе до пелагра, заболяване изразяващо се с кожни промени, възпаления на езика и лигавицата на устата, стомаха и червата, които могат да бъдат съпътствани от диария, главоболие и световъртеж, тревожност и депресия, и дори нарушения в моториката.

Разнообразна храна: Балансираната и разнообразна храна обикновено задоволява нуждата на организма от витамин B3. Впрочем, дефицитът може да се появи и като последствие от алкохолизъм или прием на някои лекарства.

Симптоми при слаб дефицит: Към тях спадат нарушено храносмилане, умора, повръщане и апатия. Състоянието се лекува с повишаване приема на ниацин. Терапията се провежда под лекарско наблюдение. Специалистът определя дозите и същевременно следи състоянието на черния дроб, защото витамин B3 може да има и токсичен ефект.

Предпазни мерки: Бременните и кърмачките, хората, подложени на голямо физическо или психическо натоварване, страдащите от алкохолизъм, както и приемащите определени медикаменти се нуждаят от по-големи количества витамин B3. Превантивната терапия също изисква консултация с лекар или фармацевт. Специалистът трябва да знае какво е здравословното ви състояние (дали, например, имате язва) и какви лекарства евентуално приемате, за да назначи подходящо лечение.

Предозиране: Не е толкова лесно да се предозирате с витамин B3 посредством храната, особено ако е разнообразна. Ограничете консумацията на ядки (орехи, бадеми и подобни) до 50 грама дневно. Витамин B3 предизвиква разширяване на кръвоносните съдове – появяват се зачервявания по кожата, сърбеж и усещане за топлина. Могат да се появят главоболие, световъртеж и замъглено зрение. В големи количества може да повлияе негативно на стомашната язва и да увреди черния дроб.

Противопоказания: Съществува мнението, че хората, които са имали проблеми с жлъчката или черния дроб, страдат от подагра или диабет не трябва да приемат хранителни добавки с ниацин, освен в случаите, когато лекарят не прецени, че е необходимо.

Препоръка: Продължителният прием на само един витамин от комплекса витамини от B групата може да предизвика дисбаланс по отношение на останалите. Обикновено се препоръчва приемът на комплекс витамини от B групата, освен, ако лекарят не прецени друго.