Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Невидимият убиец - рак на дебелото черво

01.02.23

Текст: доц. д-р Ивелин Такоров, началник на Първа клиника по коремна хирургия на ВМА-София

Доц. д-р Ивелин Такоров

Февруари преминава под знака на Световния ден за борба с рака, който всяка година отбелязваме на 4-ти.  Затова и поставяме във фокуса втория по честота карцином – след този на гърдата – колоректалния. Възможна ли е превенцията на онкологичното заболяване, което по правило „предпочита“ мъжете? Кой е диагностичният метод, способен да улови „невидимия убиец“ понякога преди появата на първите оплаквания? Защо е важно да познаваме рисковите фактори? И има ли съвременната медицина ефективни „оръжия“ срещу рака на дебелото черво?

Разговаряме с доц. д-р Ивелин Такоров, който ръководи Първа клиника по коремна хирургия на Военномедицинска академия (ВМА) в София. Изтъкнатият специалист е сред пионерите в лапароскопската чернодробно-панкреатична хирургия в България и е член на трансплантационния екип на ВМА.

Колоректален карцином – това е медицинският термин, който стои зад диагнозата „рак на дебелото черво“. „Той представлява злокачествено образувание на последната част от стомашно-чревния тракт – колон (дебело черво) и ректум (право черво). Тъй като карциномът в тези две области има много общи характеристики, се разглежда заедно“, обяснява доц. Ивелин Такоров.

„В по-тесен медицински смисъл същността на рака са клетки, които придобиват мутации в генетичния си материал. Тези мутации ги правят способни да се делят и нарастват неконтролируемо, както и да метастазират – да попадат в кръвотока и да се „захващат“ на друго място в организма. В случая – това най-често е черният дроб“, разяснява началникът на Първа клиника по коремна хирургия във ВМА.

Около 520 000 са новодиагностицираните случаи на колоректален карцином за 2020 г. в Европа според данните на Световната здравна организация (СЗО), допълва хирургът. Това го нарежда на второ място по честота след рака на гърдата.

По-често поразява мъжете

„Глобалните тенденции в последните години са за нарастване на случаите, но намаляване на смъртността. Това се дължи както на по-усъвършенстваните образни и ендоскопски методи, така и на засилената профилактика и диагностицирането на заболяването в по-ранен стадий“, коментира доц. Такоров. И не пропуска да отбележи, че ракът на дебелото черво се среща с по-голяма честота при мъжкия пол – 38 на 100 000, за сметка на 25 на 100 000 при жените.

Ранните симптоми са неспецифични

Коварното при рака на дебелото черво, както и при повечето карциноми е, че няма специфични ранни симптоми. „Рядко се манифестира в началото на своето развитие. Все пак, има някои симптоми, които могат да накарат пациента да отиде на лекар, преди процесът да е авансирал и нелечим. Проблемът е, че те са неспецифични – тоест, рядко само на базата на дадено оплакване може да се постави диагнозата „рак на дебелото черво“, признава хирургът. „Ранните признаци на заболяването могат да бъдат различни – например асимптоматична анемия, ако се развива в сляпото черво или възходящата част на дебелото черво.

Именно затова е хубаво да се наблегне, че при всеки пациент над 45-годишна възраст с новодиагностицирана анемия е важно да се направи колоноскопия“, изтъква специалистът от ВМА. „При процеси на низходящата част на дебелото черво симптомите могат да варират от семпла промяна в ритъма на дефекация до наличие на слуз и кръв при изхождане през изтъняване на изпражненията, фалшиви и болезнени позиви за изхождане и т.н.“, допълва доц. Такоров.

С едно наум при болест на Крон и улцерозен колит

„Благодарение на многото научни изследвания са изолирани рисковите фактори, които могат да бъдат групирани като вродени и придобити. Вторите включват ниска физическа активност, затлъстяване, прием на алкохол, тютюнопушене, диета, бедна на фибри и богата на мазнини и др. Всички те сравнително лесно могат да бъдат преодолени с водене на здравословен начин на живот – редовни умерени физически натоварвания и здравословна диета“, обяснява началникът на Първа клиника по коремна хирургия във ВМА.

„Факторите, които не могат да бъдат променени за съжаление, са вродените. Сред тях е наличието на болест на Крон или улцерозен колит, както и фамилна анамнеза за преки роднини с рак на дебелото черво – генетична предиспозиция. Тя е ключова при развитието на колоректален карцином“, не крие доц. Такоров. „Описани са и някои синдроми – например Фамилна аденоматозна полипоза или Линч синдром, при които пациентите имат силно завишен риск от развитие на колоректален карцином – до 100% при първия и до 70% при втория“, не пропуска да отбележи специалистът.

Полипите не са присъда

Полипите на дебелото черво за мнозина са „червен флаг“ за развитието на рак. „Те са много разновидности, но тези, които най-често малигнизират, се наричат аденоми. Обикновено развитието на рак на дебелото черво е дълъг и многоетапен процес, при който клетки от лигавицата постепенно натрупват мутации и се разрастват в аденом, който в даден момент се трансформира в карцином. Именно затова е хубаво да не се забравя, че честата профилактика може да установи наличието на суспектни аденоми на ранен етап, които да бъдат премахнати. Също така е важно пациентите да знаят, че не всеки полип има потенциал за малигнизация, тоест – невинаги полип е равносилно на рак“, успокоява доц. Такоров.

Колоноскопията – задължителна след 45 г.

Как се поставя диагнозата? „Както при всяко заболяване  диагностицирането започва от прегледа. Ако лекарят открие признаци, подозрителни за колоректален карцином, трябва да насочи пациента за провеждане на колоноскопия. Това е процедура, при която лекар – най-често гастроентеролог – оглежда дебелото черво с помощта на апарат – колоноскоп (който се състои най-общо от светлинен източник и камера). Ако той забележи участък от лигавицата, засегнат от рак, има възможността да вземе проба – биопсия“, разкрива хирургът от ВМА.

„В световен мащаб колоноскопията е златен стандарт за профилактика заедно с фекалните тестове за окултно кървене. Най-актуалните препоръки гласят след 45 г. процедурата да се провежда веднъж на 10 години – при липса на рак – и да се прави фекален тест ежегодно“, уточнява доц. Такоров. И бърза да поясни – в днешно време пациентите не бива да имат каквито и да било предразсъдъци към колоноскопията. „Тя се провежда под упойка, не се усеща нищо, нито пък пациентите имат спомен от цялото изследване, тоест – осигурен им е максимален комфорт“, категоричен е специалистът от ВМА.

Шансовете са големи при ранна диагноза

Какво следва, ако се случи „най-лошото“ – и диагнозата е факт? „Оперативното лечение е задължителен елемент от менажирането на пациентите с операбилен карцином. То е ефективно особено когато се ръководи от мултидисциплинарен екип. Прогнозата за болните с рак на дебелото черво е различна – в зависимост от стадия, който се определя от размера на тумора, разпространението в регионалните лимфни възли и наличието на далечни метастази“, коментира доц. Такоров. Надежда има.

„Според Британския институт за изследване на рака, когато заболяването се диагностицира в най-ранния стадий, повече от 90% биха преживели пет или повече години след адекватно проведено лечение – в сравнение с  около 10% от пациентите, при които заболяването е открито в напреднал стадий“, успокоява специалистът от ВМА.

Миниинвазивното лечение е щадящо

Иновациите в медицината също играят важна роля. „По последни данни, 2-годишната преживяемост на пациентите, претърпели голяма по обем лапароскопска интервенция, е повече от задоволителна – над 90%. За сравнение при онези, които не са подходящи за хирургично лечение поради това, че онкологичното заболяване е авансирало, тя е около 30-40%. Качеството на живот е отлично, особено при пациентите, оперирани миниинвазивно, с извършване на първична дебелочревна анастомоза“, подчертава доц. Такоров.

Внимавайте с червеното месо, цигарите и алкохола

На финала началникът на Първа клиника по коремна хирургия във ВМА слага акцент върху превенцията. „Това, което бих препоръчал на моите пациенти, е след 45-годишна възраст да проведат профилактичен скрининг чрез диагностична фиброколоноскопия. Здравословният начин на живот също допринася за снижаване на риска от карцином на дебелото черво, а именно – консумация на по-голямо количество растителна храна, избягване на червени меса, преустановяване употребата на алкохол и цигари и поддържане на нормална за възрастта физическа активност“, категоричен е доц. Ивелин Такоров.

cross