Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

Само който не е опитал изумителния вкус на свежа гуава, не може да оцени този невероятен плод. Ако посетите някоя от страните, в които вирее, можете да се насладите на прясна гуава, поръсена с подправки, божествени сладка, желета и хидратиращ прясно изцеден сок. Гуавата е плод с малки семенца, който произхожда вероятно от Централна Америка, където е позната като пясъчна слива.

Тя е кръгла или овална по форма с бледозелена или бледожълта кора, а цветът на вътрешността варира от бяло до бледорозово или тъмночервено и съдържа ядливи семки. Освен заради невероятния си вкус и аромат, гуавата е предпочитана и заради свойствата си на суперхрана. В малко количество плод се съдържат голямо количество ценни вещества.

Плодът е изключително богат на витамин С, ликопен и антиоксиданти, полезни за красивата кожа. Гуавата е богата и на манган, който спомага за усвояването на другите хранителни вещества, които консумираме. Полезните ѝ свойства се дължат и на съдържанието на фолат, който спомага за подобряването на фертилността. Калият в гуавата помага за балансирането на кръвното налягане. Всъщност гуавата и бананът съдържат почти еднакво количество калий. Тъй като е с високо съдържание на вода, около 80%, плодът на гуавата спомага за добрата хидратация на кожата.

Хранителни свойства на гуавата

Свойствата на гуавата са многобройни, но най-ценни са хранителните съставки. Според USDA 100 г плод съдържат 68 калории и 8,92 г захар. Плодовете на гуавата съдържат и калций – 18 г на 100 г, магнезий – 22 г на 100 г, фосфор – 40 г на 100 г и калий – 417 г на 100 г

Ползи от консумацията на гуава 

Подобрява имунитета – богата е на витамин С – съдържа количество около 4 пъти по-голямо от това в портокала.

Намалява риска от рак – съдържа ликопен, кверцетин и витамин С, както и други полифеноли, които са антиоксиданти и неутрализират свободните радикали, виновни за развитието на раковите клетки.

Подходяща при диабет – богата на фибри и с нисък гликемичен индекс, поради което намалява развитието на диабета.

Полезна за сърцето – подобрява баланса на калий и натрий, като по този начин регулира кръвното налягане; спомага и за намаляването на триглицеридите и лошия холестерол.

Полезна при констипация (запек) – богат източник на фибри, една гуава съдържа 12% от препоръчителната доза фибри за деня. Семената на гуавата също са чудесен лаксатив.

Подобрява зрението – благодарение на съдържанието на витамин А не само забавя отслабването на зрението, но дори може да го подобри. Може да предотврати и развитието на катаракта и дегенерация на макулата.

Гуава през бременността – съдържа фолиева киселина (или витамин В9), която помага за правилното развитие на нервната система на бебето.

Облекчава зъбобол – има противовъзпалително действие и антибактериални свойства, които намаляват инфекциите и унищожават бактериите.

Антистрес – магнезият, който се съдържа в гуавата, спомага за отпускането на мускулите и нервните клетки в тялото, като същевременно плодът дава енергия.

Полезна за мозъка – съдържа витамин В3 и В6, които подобряват оросяването на мозъка, като стимулират познавателните функции и отпускат нервите.

Намалява теглото – регулира метаболизма, като същевременно храни клетките; сваляте килограми, без да гладувате.

При кашлица и настинка – поради съдържанието на витамин С и желязо, доказано предпазва от настинка и вирусни инфекции; спомага за изчистването на секрета от гърлото и белите дробове.

Подмладяващи свойства – богата на витамин А, витамин С и антиоксиданти като каротен и ликопен, които предпазват кожата от образуване на бръчки.

Разкрасява – освежава кожата и я прави сияйна, особено ако си приготвите маска от гуава с жълтък.

Подобрява гладкостта на кожата – притежава стягащи свойства, особено малко по-незрелите плодове. Достатъчно е да поставите тънки резени гуава върху кожата си.