маг. инж. Неманя Стоилкович

Още от древни времена морската сол се използвала с терапевтични цели. И тогава при лечението на ишиас и ревматизъм се препоръчвали бани с морска вода, а благотворният ѝ ефект при кожни заболявания, възпаления или рани също бил познат. За широкото ѝ приложение и важност разказва и легендата, според която Афродита, богинята на любовта и красотата е родена от морската пяна.

Морската сол е богата на разнообразни минерални вещества. Калций, магнезий, манган, йод и желязо са само част от съставките ѝ, отреждащи ѝ незаменимо място в света на красотата и здравето. Освен това, съставът на солената морска вода се доближава до този на човешката кръвна плазма и неслучайно баните с нея въздействат толкова добре на организма ни.

Трудно е да се изброят всички ползи от морската сол. Ето някои от най-известните:

  • Укрепва имунната система и прави организма ни по-устойчив на болести като грип, алергия и други.
  • Балансира нивата на киселинност в човешкия организъм и така предотвратява риска от заболявания с фатален край.
  • Редовният прием на морска сол, разтворена във вода може да намали значително нивата на лошия холестерол.
  • Включването на морска сол в менюто може да намали риска от остеопороза, като солта се ползва и като по-мощно средство при самото лечение на остеопороза.
  • Помага за намаляване на нивата на кръвната захар.
  • Има леко антисептично и антибактериално действие, приписващо се на въздействието на йоните на калция и магнезия.
  • Морската сол е пълна с витамини и минерали от жизнена важност за правилното функциониране на клетките.

Под въздействието на морската сол се отделят токсини, стимулира се метаболизмът, отделя се прекомерно натрупаната в организма вода. След процедури с морска сол кожата става по-гладка, стегната и забележимо по-мека. Именно с нея се лекуват и различните възпалителни процеси, пърхот, склонна към акне кожа. Освен благоприятното въздействие върху кожата, морската сол влияе положително върху целия организъм, а както вече споменахме човешката кръвна плазма е сходна по състав с морската сол.

Бани за подмладяване
Баните с морска сол благоприятстват върху човешкото тяло по различен начин – прилагат се при процедури за отслабване, за премахване на целулит, а небезизвестен е и подмладяващият им ефект. Препоръчват се особено при артрит, остеоартрит (артроза), при неврози, стрес, бронхит, астма и псориазис. Топлите бани с морска сол отпускат напрегнатата мускулатура, а имат и антисептично и антихистаминово действие. Освен, че е незаменима част от съвременните козметични процедури, морската сол е и незаместима съставка в продуктите за грижа за лицето и тялото.