Облекчава възпаленията и намалява болките

Проф. д-р Радиша Янчич

Calendula officinalis L. – невен

Невенът (Calendula officinalis) е едно от най-широко използваните растения във фитотерапията и народните обичаи. Съдържа флавоноиди, триперпенски сапонозиди, танин, гликозид каледулозид, но и каратеноиди, които придват на цветовете му удивителен оранжев цвят. Има и малко количество етерично масло с неприятен мирис, както и органични киселини. Заради сложния си състав невенът се използва в терапията на много болести.

Стъблото на невена е ръбесто, високо 30 – 50 cm. Листата в долния му край са продълговато яйцевидни, а в горния  – от продълговати до ланцетни, приседнали. Цветните кошнички са от 3 до 5 cm, с дълги дръжки, разположени поединично. Инволукрумът му е звънчевиден. Плодовте му са орехчета с възелчета, свити към средата на кошничката. Цъфти от юни до октомври. Предполага се, че отечеството му е Индия.

Заради красотата си невенът се отглежда и като декоративно растение, но цветовете му се използват и за облекчаването на много здравословни смущения. Езичестите му цветове се берат през лятото и се сушат на тънък пласт на сенчесто и проветриво място.

Цветната кошничка на невена съдържа твърде сложна смесица от съставки (пигменти, сапонозиди, стероли, слузни вещества). Действието му се приписва на целия бикомплекс. Облекчава възпалението на  кожата и лигавицата. Прилага се под формата на чай, спиртни настройки, лечебни балсами и мехлеми. В няки страни екстратът от невен под формата на таблетки е популярен имуностимулатор.

По-новите изследвания потвърждават, че невенът въздейства върху отбранителната способност на отслабналия организъм, затова в някои страни съществуват таблетирани екстрати от цвят на невен, които се прилагат като допълнителна терапия при редица по-тежки заболявания.

Венчелистчетата на невена имат пикантен вкус и могат да се прибавят към салатите или да се смесват с неузряло сирене. Слагат се и в супите и варените месни ястия. Ако нямате шафран, те могат, предварително накиснати във вода или мляко, да оцветят в жълто ориза или някои сладки.