Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Нередовен цикъл

Текст: д-р Десислава Кипрова от екипа на столичния медицински център „РепроБиоМед“
02.03.21

„Онези дни в месеца“ са особено чувствителна тема за всяка жена. Макар цикълът най-често да е синоним на болка, напрежение, дори досада, колебанията в него винаги са повод за тревога. Какви са причините менструацията да се „бави“ или да „прескача“? Колко сериозна пречка е нередовният цикъл пред сбъдването на мечтата за бебе? И защо не бива да отлагаме консултацията с лекар?

„Онези дни в месеца“ са особено чувствителна тема за всяка жена. Макар цикълът най-често да е синоним на болка, напрежение, дори досада, колебанията в него винаги са повод за тревога. Какви са причините менструацията да се „бави“ или да „прескача“?

Колко сериозна пречка е нередовният цикъл пред сбъдването на мечтата за бебе? И защо не бива да отлагаме консултацията с лекар? Попитахме акушер-гинеколога д-р Десислава Кипрова, която е част от екипа на столичния медицински център „РепроБиоМед“.

„Менструалният цикъл е израз на хормоналните промени, които настъпват всеки месец в женския организъм и са свързани с подготовка за оплождане. Контролът му се осъществява на няколко стъпала – включително от оста хипоталамус-хипофиза-яйчници. А изразът на цикличните промени е от последното стъпало – матката“, обяснява д-р Десислава Кипрова.

И допълва, че всяко нарушение, на което и да е ниво от тази ос, води до смущения в менструалния цикъл.

От главния мозък до матката

„Най-високото ниво е кората на главния мозък, ретикуларната формация, центърът на обонянието, епифизата и др. Второто е хипоталамусът, откъдето се секретира пулсативно хормон – гонадотропин-рилизинг хормон, стимулиращ от своя страна предния дял на хипофизната жлеза, където се намират специфични клетки, произвеждащи гонадотропните хормони – FSH, LH и пролактин“, разкрива сложния механизъм акушер-гинекологът.

Нивото на тези хормони влияе върху яйчниците за производството на женските полови хормони – естрогените и прогестерона. „Така яйчниците се явяват четвърто ниво на регулаторната система, а отделяните от тях хормони променят петото – маточната лигавица, цервикалната слуз, както и маточната мускулатура в известна степен“, допълва специалистът от „РепроБиоМед“.

„В яйчниците на зрялата жена всеки месец се наблюдава повтарящ се цикъл от промени, като се развиват 3 неразривно свързани помежду си процеса – образуването на зрял, годен за овулация фоликул, синтез на женски полови хормони и образуване на зряла, годна за оплождане яйцеклетка. Всяко нарушение на един от тези процеси задължително уврежда и останалите“, отбелязва д-р Кипрова.

Фазите са три

Три са и фазите на менструалния цикъл. „Първата от тях е фоликуларната – започва от първия ден на менструалното кървене и продължава до началото на следващата фаза – овулаторната. Яйцеклетката узрява във фоликула и се стимулира нарастването на маточната лигавица“, обяснява АГ специалистът.

През втората фаза – овулаторната, узрелият фоликул се пука и се освобождава яйцеклетката. Тя обхваща кратък период от време – около 12 часа. „Именно този процес – на освобождаването на яйцеклетката, се нарича овулация. След това тя се придвижва по маточната тръба до матката“, разкрива още д-р Кипрова.

Последна е лутеалната фаза – тя продължава от овулацията до появата на следващото месечно кървене, ако не настъпи бременност.

„След освобождаването на яйцеклетката, спуканият фоликул се превръща в т.нар. жълто тяло, което произвежда хормон – прогестерон, подготвящ лигавицата на матката за прикрепването на оплодената яйцеклетка в нея. Ако оплождане и имплантация не настъпят, цикълът се завърта отново“, отбелязва акушер-гинекологът.

Нормално е между 21 и 35 дни

„Менструалният цикъл при всяка жена е с различна продължителност, нормално от 21 до 35 дни, а в „идеалния случай“ – 28 дни. Той е под контрола на оста хипоталамус-хипофиза-яйчници, която споменахме“, напомня д-р Кипрова.

Самото ежемесечно менструално кървене – менструацията, е проява на неосъществило се оплождане на яйцеклетката и представлява отпадане на удебелената маточна лигавица – ендометриум. „Обикновено продължава от 3 до 7 дни, през които отделянето на ендометриума се съпровожда и с известно кървене – между 10 и 100 мл кръв, средно около 40 мл.

Различните отклонения от тези поставени граници се дефинират чрез определени понятия, така например полименорея е термин, използван за менструален цикъл, който е по-кратък от 21 дни. Когато е по-дълъг от 35 дни, говорим за олигоменорея, а при липса на менструално кървене – за аменорея“, обяснява АГ специалистът от „РепроБиоМед“.

Първична аменорея – що е то?

Аменореята може да бъде първична и вторична. „За първична се говори в случаите, при които след 16-годишна възраст все още не е дошла първата менструация на момичето (менархе), независимо от развитието на вторичните полови белези.

Причините могат да бъдат най-разнообразни – от редица вродени аномалии като атрезия на влагалището или на маточната шийка, аномалии на химена, през редица синдроми като синдром на Морис, Майер-Рокитански, Търнър до разнообразни тумори“, изрежда ги д-р Кипрова.

Понякога обаче липсата на цикъл може да се дължи на силен стрес, както и на диагнози като анорексия. „Както сами разбирате, в редица от случаите първичната аменорея е лечима – при състоянията, при които е възможно отстраняването на причината, довела до липса на менструация“, подчертава акушер-гинекологът.

„Виновник“ №1 – синдромът на поликистозните яйчници

„Вторичната аменорея представлява прекъсване на менструацията за повече от 3 месеца при жени с настъпило менархе.  Тя може да бъде физиологична и патологична“, обяснява д-р Кипрова.

В първия случай става дума за отсъствието на цикъл по време на бременност, кърмене или след настъпването на менопаузата. „Патологичната аменорея пък най-често се дължи на нарушения на неврохормоналната регулация на менструалния цикъл – поради редица заболявания на което и да е от нивата на регулаторната ос.

Като цяло овариалните причини, в това число и синдромът на поликистозните яйници, заемат най-голям процент от случаите – почти половината“, споделя опита си специалистът от „РепроБиоМед“.

Мечтата за бебе не е обречена

Дамите с нередовен цикъл обаче не бива да се боят. „Днес, с напредъка на медицината, този широко разпространен проблем може да бъде преодолян и излекуван успешно без последици за репродукцията на жената“, категорична е д-р Кипрова.

Мечтата за бебе може да сбъдне дори при жени, при които аменореята е причинена от преждевременна (преди 41 г.) овариална недостатъчност. „Състоянието наподобява в своя клиничен израз менопаузата, но за разлика от нея тук е възможна спонтанна яйчникова активност, като 5-10% от жените могат дори да забременеят спонтанно.

Реален шанс за бременност обаче дават някои асистирани репродуктивни техники“, подчертава АГ специалистът.

Стресът като причина и оправдание

„От стрес е!“ – много са жените, които така оправдават закъснението на цикъла си или „прескачането“ му. Релевантно ли е обаче това обяснение и можем ли да се успокояваме и да отлагаме консултацията с лекар?

„Стрес за организма може да бъде всяко отклонение от нормата. Затова не само психическото напрежение, но и тежките физически усилия, рязката промяна в теглото, свирепите диетични режими също могат да бъдат обобщени с този термин. Често стресът е причина за нарушения в цикличността на менструацията и при елиминиране на проблема менструалният цикъл се саморегулира“, признава д-р Кипрова.

Има и други „стресови фактори“, които влияят на цикъла. „Съставна компонента на първото ниво на регулаторната ос са зрителният анализатор и епифизата, които модулират и променят ендокринната дейност на организма чрез периодите „светло-тъмно“ – това е и причината в някои случаи пътуванията със самолет и смяната на часови пояси и климат да водят до нарушения в нормалния менструален цикъл“, разкрива още акушер-гинекологът.

Но е категорична: „Това по никакъв начин не означава, че е правилно жената сама „да си поставя диагнозата“ и да предприема самолечение“.

„Отклоненията в менструалния цикъл задължително трябва да бъдат обсъдени със специалист акушер-гинеколог, защото понякога първопричината за тях може да се окаже по-сериозна и евентуално маскирана зад този на пръв поглед не толкова притеснителен „стрес“, не крие д-р Кипрова.

Панацея ли са противозачатъчните?

Много жени възприемат противозачатъчните таблетки едва ли не за панацея при нередовен цикъл и посягат към тях „на своя глава“. Могат ли обаче тези медикаменти да се окажат „нож с две остриета“?

„Знаете израза: „Всяко лекарство може да стане отрова...“ . Контрацептивите, колкото и да са ефективни в голям процент от случаите, съвсем не са безопасни“, признава АГ специалистът от „РепроБиоМед“.

Какви са рисковете? „На първо място не трябва да се забравя, че това са хормонални препарати, а палитрата от нежелани ефекти е много, много разнообразна – като трябва да се има предвид, че депресивните състояния, чувството на тревожност, раздразнителност, болките в гърдите и интерменструалното кървене изобщо не са най-притеснителните от тях“, изтъква АГ специалистът.

„Приемът на контрацептиви носи със себе си и известен риск от образуване на кръвни съсиреци – тромби, особено ако е налице вродена тромбофилия.  При жените, които употребяват противозачатъчни, годишно се диагностицират средно 3 до 5 пъти повече случаи на дълбока венозна тромбоза в сравнение с тези, които не приемат таблетките, а тютюнопушенето при приема им увеличава до 30 пъти този риск“, предупреждава д-р Десислава Кипрова.

cross