Текст: д-р Мариана Кобер, интензивен терапевт

Непоносимостта към лактозата (млечната захар) е най-често срещаната непоносимост на планетата. Случвало ли ви се е след консумация на мляко или млечен продукт като сладолед, кашкавал и други да усещате тежест, газове, подут корем, неразположение? Ако отговорът е да, то вие най-вероятно имате непоносимост към лактозата.

Заболяването се причинява от недостиг на ензима лактаза в организма, който служи за преработване на лактозата и разграждането ѝ на съставните ѝ части – гликоза и галактоза. Необработването на лактозата води до нейната ферментация и причинява мускулни крампи, гадене, киселини, диария, газове. Тези симптоми се усещат от половин час до два часа след хранене.

Съществува три вида непоносимост – вродена (още при раждането липсва ензимът лактаза), първична непоносимост (ензимът спира да се произвежда на по-късен етап, като неговото количество постепенно спада) и вторична непоносимост (появява се след някое заболяване, което засяга червата – възпаление, колити и т.н.).

Тези проблеми лесно могат да се сбъркат с алергията към млякото, но включват много по-малко симптоми от нея. При алергията се наблюдават обриви и отоци по тялото, по-рядко са засегнати и дихателните органи вследствие на спазъм и изключително рядко – анафилаксия (алергичен шок). Лактозната нетолерантност не означава непременно алергия към млякото, която обикновено е свързана с алергични прояви към съставящите го протеини. За разлика от алергията, при която организмът отговаря с антитела от имунната система, при непоносимост към лактозата е налице невъзможността му да обработи правилно приетия продукт.

Единственото лечение на лактозната непоносимост изисква само изключването на млякото и млечните продукти от храненето. Набавянето на необходимите количества калций за организма може да стане чрез консумация на растителни млека – като соево, оризово или бадемово мляко, чрез прием на повече броколи, зеле, сардини, сьомга, риба тон и др.