Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Необичайните съставки в козметиката

Текст: Боряна Димитрова
01.09.22
BETTY брой 100

В желанието си да изглеждат млади и красиви много жени са склонни да експериментират и да опитват продукти, съдържащи различни необичайни съставки.

В желанието си да изглеждат млади и красиви много жени са склонни да експериментират и да опитват продукти, съдържащи различни необичайни съставки.

Червени водорасли – срещу синята светлина

Водораслите, оцветени в червено заради пигмента фикоеритрин, отразяват червената светлина и абсорбират синята. По този начин, вложени в различни козметични продукти, те предпазват кожата от вредната синя светлина, излъчвана от телефони, лаптопи и други съвременни електронни устройства.

Червените водорасли съдържат антиоксидантни компоненти, които се борят ефективно с вредите, причинени от свободните радикали. Влагат се и в различни продукти за слънцезащита, тъй като повишават ефективността им в борбата срещу вредните UV лъчи.

Сквалан – за хидратация и защита от свободните радикали

Скваланът е рафинирано масло със структура на мулекулата близка до тази на липидите в човешката кожа. Скваланът е естествен компонент на кожата и се намира в кожните мазнини, но с възрастта естественият му синтез намалява.

Скваланът е често срещана съставка в емолиентите, кремовете и серумите. Притежава противовъзпалителни свойства, балансира производството на себум, осигурява необходимата хидратация и поддържа кожата чиста и здрава. Абсорбира се лесно, повишава еластичността и придава усещане за свежест и за копринена мекота.

Кейл – за подмладена и здрава кожа

Богат е на витамините А, B, C и К, а също така на антиоксиданти и на фитонутриенти. Съдържанието на витамин А в кейла подпомага обновяването на клетките и по този начин се бори с несъвършенствата по кожата и неприятните белези от акне. Продуктите, съдържащи в състава си ценния зеленчук, изчистват токсините от кожата, свиват порите и притежават мощни противовъзпалителни свойства.

Съдържанието на мед в кейла подпомага синтеза на меланин в кожата, който от своя страна я предпазва от вредните UV лъчи, а витамин К спомага за намаляването на тъмните кръгове и озарява кожата.

cross