Текст: д-р Иван Георгиев

В разгара на сезона на респираторните инфекции правилната диагностика играе изключително важна роля, защото макар да имат сходни симптоми и да се причиняват от вируси, настинката и грипът всъщност са различни заболявания.

За да избегнем риска от евентуални усложнения, трябва да ги лекуваме правилно, без да прибързваме с антибиотичното лечение. Освен че не помагат при вирусни заболявания, антибиотиците допълнително потискат имунната система и организмът се справя по-трудно с последващите вирусни атаки. Антибиотиците се прилагат, когато налице е бактериална инфекция.

Защо боледуваме по-често през преходните сезони? По какво се различава настинката от грипа?
Преходните сезони, особено влажната есен и нетипично топлата зима, са идеалните условия за развитие на риновирусите – най-честите причинители на настинката. При тези климатични условия вирусите са изключително жизнеспособни. Обратното – студът и ниските температури са предпоставка за ограничаване на инфекциите и разпространението им. Студеното време е здраво време, защото вирусите не се размножават и загиват. Грипните вируси са различни видове и притежават голяма изменчивост. Това възпрепятства изработването на ваксина, с която дефинитивно да се работи срещу тях. Те притежават и друго свойство – циклично разпространение, поради което на базата на предположения и анализи се изработва ваксина, актуална за всеки сезон. Иначе грипните вируси са слабоустойчиви на външните фактори и на дезинфектантите.

Кои са най-разпространените грипни щамове, които ще ни атакуват през настоящия есенно-зимен сезон?
През настоящия есенно-зимен сезон се очаква да ни атакуват вируси от групите А и В, като пика ще наблюдаваме в края на месец ноември и началото на декември.

Какви профилактични мерки да вземем, за да се защитим от неприятните сезонни вируси?
Сега е подходящ момент да се започне прием на имуностимуланти или имуномодулатори и около 10-ина дни след приема им да се направи апликация на актуалната противогрипна ваксина. След това се продължават съответно схемите за имуностимулация  или имуномодулация. Приемът на витамини, достатъчното количество сън и разходки на чист въздух ще укрепят организма и здравословното състояние на всеки.

Препоръчвате ли поставянето на противогрипна ваксина и кога е най-подходящият период за това?
Да, препоръчвам поставянето на противогрипна ваксина и сега е най-удобното време за това. Ваксината се поставя задължително след преглед  от лекар – на здрав терен и при спазване на правилата на медицината. Пациенти с различни видове алергии (като алергия към яйчен белтък например), имуносупресираните болни или страдащите от хронични заболявания задължително трябва да споделят състоянието с лекуващия си лекар.

Какъв е инкубационният период при настинката и при грипа?
Инкубационният период е сравнително кратък – от няколко часа до няколко дни. Началото е остро и внезапно. При грипа вторият и третият ден на болестта се считат за най-заразни. Децата са най-силни разпространители на грипа, като предават заразата до 2 седмици след инфектиране.

Какви са механизмите на заразяване?
Механизмът на заразяване е чрез директно предаване – по въздушно-капков път; при вдишване на заразен въздух или чрез докосването на заразени повърхности, върху които грипът може да оцелее до 2 дни. Общата възприемчивост е много висока.

Какви стъпки да предприемем, ако грипът ни повали?
Ако все пак се разболеете, трябва да се изолирате в отделна стая, за да не заразите хората около вас. Препоръчителен е приемът на антипиретици и здравословен диетичен режим с повече консумация на пилешка супа, пресни плодове и зеленчуци. Приемът на противовирусни медикаменти още в първите часове на заболяването е важно условие за бързото оздравяване на организма.

Какви са възможните усложнения след прекарано грипно заболяване?
Грипните усложнения са изключително неприятни, а понякога дори животозастрашаващи – пневмония, менингит и енцефалит са сред най-страшните усложнения на грипа. Други сериозни следгрипни усложнения са синузит, ларингит, бронхит и отит.