Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Назад към природата В СЕЛО НЕОФИТ РИЛСКИ

BETTY - село Неофит Рилски
Текст: списание BETTY Моята аптека
Снимки: Исторически парк
09.02.24
BETTY брой 117

В този брой ще ви заведем в едно село на 30 км от Варна и морето, в което хората са по-близо до природата и се стремят начинът им на живот да се доближава до този на нашите деди: да са физически активни, да използват билки, да консумират пресни плодове и зеленчуци, които обикновено отглеждат в собствените си градини. Разположено в плодородна земя, това село стана известно с изграждането на Историческия парк. Tук идваме, за да се докоснем и до българската история. Това е с. Неофит Рилски в община Ветрино.

Колкото повече се отдалечаваме от естествената си среда – природата, толкова повече негативни последици има това за нашето здраве. Забързаното ежедневие, задръстванията в големите градове, замърсеният въздух и преработените храни в големите магазини изсмукват жизнените ни сили и ни правят апатични и отпуснати. А природата е великият творец на чудесата. От нас зависи да ги видим, усетим и да се възползваме от тях.

Още е февруари, но да си планираме отсега през топлите месеци на годината да избягаме в с. Неофит Рилски.

Да пренощуваме в юрта

В с. Неофит Рилски можем да пренощуваме като нашите предци – в кръгли домове, юрти. Вечер в юртите се заспива под омайните звуци на щурчетата, а сутрин слънцето ни приветства със сладките песни на ранобудните птици. В юртата, където липсват ъглите,  задържащи негативната енергия, сънят е приятен и спокоен. Ще се събудим отпочинали и гладни и ще тръгнем към центъра на селото. Ще доловим аромата на прясно изпечени банички и ще се върнем в детството: има и боза! Има и къде да обядваме, апетитно и семпло, както и да си купим продукти на български производители, произведени с грижа за здравето и с вкуса, който имаха в недалечното минало.

Или в каравана

Можем да отседнем и в караваните на къмпинг „Изцяло“, уютно сгушени в млада орехова гора. Тук сякаш времето спира, чистият въздух те омайва и на душата ти става леко и приятно. Сякаш ей сега ще полетиш.

Чудното място Исторически парк

По нашите земи е възникнала първата европейска цивилизация, но днес от дългата ни богата история са  останали само артефакти. Исторически парк пресъздава архитектурата, бита, културата и кухнята от различни исторически епохи, като се започне от дълбока древност. Миналото става достъпно за всички сетива: можем да стреляме с лък, да пием вино от ритон по тракийски обичай, да се возим в тракийска колесница, да се докоснем до конете и соколите, да послушаме крясъка на патиците в езерата. Да посадим дръвче и да се връщаме пак, за да видим как расте.

Повече информация можете да намерите тук:

www.krasivovetrino.bg

 

cross