Tекст: д-р Вероника Бачева, офталмолог в МБАЛ „Света София”

Кои са навиците, оказващи вредно влияние върху нашите очи? От неправилната светлина, през нередовната профилактика до липсата на сигурна защита очите се влияят пряко от начина ни на живот. Изследвания показват, че близо 80% от заболяванията на очите са следствие от липса на превенция и могат да бъдат избегнати.

Този процент може да бъде сведен до минимум, ако обърнем внимание на следните фактори, които оказват негативно влияние върху нашето зрение.

Тютюнопушенето е навик, който може сериозно да увреди очите и увеличава риска от развитие на заболяването макулна дегенерация. Цигареният дим свива кръвоносните съдове, което от своя страна намалява захранването на очите с кръв и кислород.

Работата на компютър. Ако работата ви е свързана със зрително натоварване пред екрана, не забравяйте да поглеждате встрани от монитора. Осигурете почивка на очите си, като на всеки 20 минути гледайте надалеч поне за 20 секунди, а на всеки два часа – поне по 15 минути. На пазара се предлагат и очила със специални защитни стъкла за продължителна работа с компютър.

Продължителното взиране води до замъглено зрение и сухота в очите. Препоръчително е да нагласите монитора така, че очите да са на едно ниво с горната му част. Стремете се светлини и отражения от лампи да не попадат директно върху монитора. Ако очите ви са сухи, мигайте по-често. При тези състояния се препоръчва поставянето на изкуствени сълзи поне два пъти дневно.

Спазвайте безопасни условия на труд по време на работа с инструменти или химикали, които биха могли да попаднат в очите и сериозно да увредят зрението. Ако практикувате подобна рискова професия, е важно да слагате предпазни очила при извършване на ежедневните си задължения.

Докосването на очите с ръце не е препоръчително, тъй като кожата около очите е много деликатна. Търкането им с ръце може да увреди най-малките кръвоносни съдове на кожата. А мръсните ръце внасят различни бактерии, които могат да причинят възпаление.

Не на последно място е недоспиването, което води до зачервяване, сухота и напрежение за целия ден.

Въпреки че е зима, няма как да пропуснем плуването. Важно е да знаем, че непременно трябва да носим предпазни очила, когато влизаме в басейн. Те ще предотвратят попадането на вредни за очите химикали, които могат да причинят възпаление.

Неправилният избор на защитни слънчеви очила също е сериозен проблем. Слънчевите очила без качествено UV покритие са изключително опасни. Тъмните стъкла „подлъгват“ окото, че е защитено, зениците се разширяват и опасните слънчеви лъчи увреждат директно структурите му. Силните слънчеви лъчи са рисков фактор за развитие на катаракта.

За да бъдат здрави, очите ни се нуждаят от достатъчно количество витамини и минерали, като витамин Е, витамин C, витамин А, бета-каротин, омега-3 есенциални мастни киселини, витамин D, цинк, лутеин и зеаксантин. Здравословният начин на живот намалява риска от развитие на болести, увреждащи очите.

Обикновено се обръщаме към офталмолог едва когато установим, че нещо не е наред. Замислете се колко важно за вас е зрението ви и какво би станало, ако пренебрегвате грижата за очите си. Посещавайте вашия очен лекар за пълен профилактичен преглед на всеки 6 месеца или поне веднъж годишно.