Текст: д-р Кирил Свиленов, общопрактикуващ лекар в столичната МБАЛ „Света София“

„Особено непредсказуем и неясен.“ Така д-р Кирил Свиленов, един от общопрактикуващите лекари в екипа на столичната МБАЛ „Света София“, описва тазгодишния „сезон на вирусите“.

В условията на пандемия от COVID-19, на прага на задаващата се вълна от грип и на фона на обичайния ръст от респираторни инфекции в студеното време предизвикателствата пред лекари и пациенти са безброй.

Как да запазим хладнокръвие, ако проявим доскоро баналните симптоми като температура, втрисане, хрема и болки в гърлото? Кои щамове на сезонния грип ще ни разболяват този сезон и можем ли да „пресечем“ вируса и да избегнем усложнения? Нужна ли ни е ваксина? И как ако грипът все пак ни повaли, да се възстановим по-бързо?

Д-р Свиленов, който е лицензиран лекар и в САЩ, зад гърба си има няколко мисии в Африка и Азия и е носител на отличието „Лекар на годината 2007“, дава всички отговори.

„Всеки пациент, идващ в кабинета със симптоми на вирусна инфекция сега, следва да се третира като потенциално заразен с COVID”, смята д-р Кирил Свиленов. „Още след първите 6 месеца, проследявайки споделени клинични случаи и проучвания от Изтока (Азия) и Запада (Европа и САЩ), мисля, че определението, което би подхождало най-добре на Sars-CoV 2, би било „разноликият Янус“.

От клиничния ми опит и този на колегите ми не мисля, че можем да дадем 100% диференциращи критерии, по които да го отличим от сезонните вируси, които се очакват“, признава общопрактикуващият лекар.

„Правилото на трите Д“ и оптимистичният сценарий

„Сезонните грипни вируси, които очакваме тази година, са: един щам A/(H1N1), един щам A/(H3N2) и два В щама. Някои от тях са с екзотични имена като „Хавай“, „ХонгКонг“ и „Пукет“, обяснява д-р Свиленов. COVID кризата обаче може да се окаже и възможност – поне, ако не отстъпваме от „правилото на трите Д“ (дисциплина, дистанция, дезинфекция) и профилактиката.

„Абсолютно е възможно случаите от сезонния грип да са в пъти по-малко при спазване на противоепидемичните мерки, както и поради по-големия процент имунизирани, какъвто очакваме. Аз, като оптимист, залагам много на това“, казва семейният лекар.

„Пресича“ се с антивирусна терапия в първите 24 часа

За разлика от „безобидната“ настинка, която по думите на специалиста от МБАЛ „Св. София“ преминава за 48-72 часа без сериозно имуностимулиращо лечение, с грипа „шега не бива“. Добрата новина е, че има начин да бъде „пресечен“.

„Напълно възможно е, ако терапията започне в първите 24 часа от началото на симптомите. Има медикаменти, които колегите ми, общопрактикуващи лекари, знаят и назначават още в първия ден и които блокират репликацията (размножаването) на вируса“, обяснява д-р Свиленов. „По този начин не се позволява да се разгърне пълната клинична картина и пациентът се подобрява след 3 до 5 дни. Всичко това в съчетание с адекватно реагираща имунна система“, уточнява семейният лекар.

Без излишни рискове

Вярна ли е обаче максимата, че „грипът минава с лекарства за 7 дни, а без – за седмица“? Оказва се, че освен подвеждаща за някои пациенти, тя може да е и опасна. „Грипът без лекарства може да доведе до сериозни усложнения – като вторични инфекции, изразяващи се в остър бактериален тонзилит, бронхопневмония, пиелонефрит, както и да отключи автоимунни заболявания. Което е възможно и при всяка друга вирусна инфекция“, категоричен е специалистът по обща медицина.

И добавя: „В този смисъл е възможно хора със здрава имунна система и липса на хронични заболявания да преборят инфлуенца вируса за 7 дни. Правилният въпрос може би е – бихме ли поели този риск да оставим инфекцията без лечение?“.

Внимателно с ваксината при автоимунни заболявания

Ваксинопрофилактиката срещу сезонен грип у нас винаги е била слаба, но тази година заради страха от COVID първите ваксини бяха изкупени буквално за дни. За кого имунизацията е важна?

„Определено това, което виждам до момента, е повишен интерес и желание за поставяне на ваксина срещу сезонния грип. И това е резонно. Препоръчвам пациенти над 65 години да се имунизират, както и във всяка една възраст, ако имат съпътстващи хронични заболявания, които биха могли потенциално да се обострят и да влошат значително здравето им. Това са заболявания на долните дихателни пътища, ендокринните жлези, сърдечносъдовата система“, изброява ги д-р Свиленов.

Някои пациенти обаче е добре да имат „едно наум“, преди да се ваксинират. „С внимание трябва да се подлагат на имунизация хората с автоимунни заболявания и провеждащите имуномодулираща или имуносупресираща терапия“, изтъква семейният лекар.

Намалете месото, млякото и „белите отрови“

Ако все пак станем „жертва“ на грипа, кои правила да спазваме, за да се възстановим най-бързо? „Повече течности (1,5 – 2 литра минимум на ден), цитрусови плодове, мед, прополис, цветен прашец (при липса на алергии към тях), корени от джинджифил (настърган), както и добавки, съдържащи цинк (поне 75 мг, но за кратко време – 4-5 дни), витамин С, ехинацея, котешки нокът, лактоферин“, е „рецептата“ на д-р Свиленов.

„Бабините лекове“ също не са за пренебрегване в сезона на вирусите. „Разбира се, че народната медицина помага. Ако не беше така – нямаше да оцелеем досега“, шегува се семейният лекар. „Аз бих посъветвал болните от грип да намалят животинските храни – месо, млечни производни, с изключение на киселото мляко и изварата, както и храни, съдържащи трите „бели отрови“ – захар, сол и бяло брашно.

Също така препоръчвам да се правят инхалации с етерични масла, съдържащи евкалипт, мента, лимон и чаено дърво. Важно е да имаме предвид, че освен диетата трябва да си осигуряваме и необходимото количество сън“, напомня общопрактикуващият лекар.

Може да порази и ендокринните жлези

Кой е по-страшен – коронавирусът или сезонният грип? От избухването на пандемията от COVID този въпрос предизвиква ожесточена полемика – и между лекари, и между пациенти. Какво показва практиката на д-р Свиленов обаче – голям ли е делът на усложненията при сезонен грип?

„Както е казал великият физик Алберт Айнщайн: „Всичко е относително!“. Зависи с какво сравняваме усложненията при сезонния грип. Процентно не бих могъл да дам статистика при колко от заболелите има усложнения, но най-честите са свързани с това, което споменах – вторични инфекции на дихателните пътища и възпаления на ендокринните жлези“, обяснява семейният лекар.

„Доста по-редки са случаите на засягане на сърцето и централната нервна система. Пациенти с хронични заболявания трябва да бъдат много внимателни и предпазливи с настъпването на „вирусния сезон“. Преди всичко – най-важна е профилактиката“, подчертава специалистът от МБАЛ „Св. София“.