Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Настинка и грип

08.04.16

[vc_row][vc_column][mk_fancy_title color="#393836" size="20" font_weight="bold" font_style="inhert" margin_bottom="18" font_family="none"]

Съвети за облекчаване на симптомите

[/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text disable_pattern="false" css=".vc_custom_1636462892128{margin-bottom: 0px !important;}"]Съвети за облекчаване на симптомите

Настинката е охлаждане на организма, което е предразполагащ фактор за възникване на различни вирусни инфекции на горните дихателни пътища. През зимата настинката се появява по-често, защото вирусите се развиват при по-студени температури, пребиваваме повече време в затворени и недостатъчно проветрени помещения и контактът ни с болни е по-чест, което благоприятства разпространението на заразата. Настинката и грипът са различни заболявания, тъй като се причиняват от различни видове вируси и имат различна клинична картина или симптоми. Грипът се причинява от грипния вирус. Съществуват няколко типа грип, който е характерен за периода от октомври до април.

Cold_2_site

Понижаване на повишена телесна температура
Повишената телесна температура е признак на заболяване и се предизвиква от активирането на имунната система. Нормалните стойности на телесната температура, измерена под мишницата (аксиларно) варират от 36 °С до 37 °С или съответно от 36,5 °С до 37,5 °С, измерено ректално (в дебелото черво).
• Температурата трябва първо да се понижи със студени компреси.
• Приемът на лекарства срещу повишена температура (ацетилсалицилова киселина, парацетамол или ибупрофен) в дозата, спрямо възрастта, се препоръчва за възрастни, които имат повишена температура над 38 °С и за малки деца с температура над 37,5 °С. Малките деца не трябва да приемат ацетилсалицилова киселина.
• При повишената телесна температура е важно приемането на по-големи количества течности, най-добре вода или топъл и лек билков чай.

Ринит или възпаление на лигавицата на носа
Възпаление на лигавицата на носа, ринит или хрема възникват заради раздразнение на лигавицата, при което носът започва да тече заради повишено отделяне нa воднист секрет, или се запушва заради секрет, който става слузест и гъст. Други симптоми могат да са оток на лигавицата, кихане и сърбеж в резултат на раздразнение на лигавицата и временна загуба на обонянието. Заболяването понякога може да се усложни с разпространение на вируса в синусите или вторична инфекция с бактерии. Така възниква възпаление на синусите – синузит. При разпространението на възпалението върху ухото настъпва възпаление на ухото или отит, който е много често срещан при малките деца. При ринит е полезно впръскване на физиологичен разтвор или морска вода в носа, което намалява възпалението, облекчава издухването на носа и ускорява естественото възстановяване на лигавицата. Лекарствата, които наричаме деконгестанти, намаляват отичането на лигавицата на носа, а с това и хремата, и запушването. Те могат да се прилагат под формата на капки и спрейове за нос, а по-рядко и под формата на таблетки. При лечение на ринит могат да помогнат и специални мехлеми за нос, които облекчават раздразнението на кожата и лигавицата на носа заради честото бърсане и самото възпаление.

НИЕ В АПТЕКИ BETTY С УДОВОЛСТВИЕ ЩЕ ВИ ПОМОГНЕМ СЪС СЪВЕТИ, АКО ВИ МЪЧИ НЯКОЙ ОТ СИМПТОМИТЕ НА НАСТИНКА КАТО ПОВИШЕНА ТЕМПЕРАТУРА, БОЛКИ В ГЪРЛОТО ИЛИ ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ЛИГАВИЦАТА НА НОСА.

Лечение на болки в гърлото
Възпаленото гърло усещаме като болка, парене или драскане в гърлото, затруднено преглъщане, сухота на лигавицата на гърлото, дрезгавост или загуба на глас. Болките в гърлото най-често се дължат на вирусите, причинители на обикновената настинка, а бактериалните инфекции на гърлото са по-редки.
• Болките в гърлото при настинка се лекуват с антисептици и дезинфектанти за гърло под формата на таблетки за смучене, спрейове за уста или разтвори за гаргара, тъй като успокояват възпалението и предотвратяват вторична инфекция.
• Към таблетките за смучене и спрейовете често се добавят и средства срещу болка, а ако болката е по-силна, могат да се вземат болкоуспокояващи като парацетамол, ацетилсалицилова киселина или ибупрофен.
• Пийте достатъчно течности, които овлажняват и промиват раздразнената лигавица на гърлото.
• Вземете супена лъжица мед и го разтопете в устата, тъй като медът има антисептично действие, а бавното топене стимулира повишено отделяне на слюнка, която смазва гърлото и облекчава симптомите.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Здравните експерти препоръчват прилагането на деконгестант не повече от пет дни, за да не се развият странични ефекти или да се появи силно изразена сухота на лигавицата и запушване на носа. Трябва да се има предвид, че силата и дозата на деконгестанта зависят от възрастта на пациента.

Облекчаване на кашлица
Кашлицата, както и температурата, не е болест, а е само симптом заради раздразнените дихателни пътища. Различаваме дразнеща или суха кашлица и продуктивна или влажна кашлица. При настинка най-
често се появява влажна кашлица поради стичането на секрети от носа.
Влажната кашлица се лекува с лекарства под формата на таблетки, сиропи или разтвори, които се наричат секретолитици, тъй като разреждат гъстата слуз, натрупана в бронхите и улесняват изкашлянето. Традиционните билкови сиропи, които действат като секретолитици, съдържат екстракт от живовляк, иглика и мащерка.
Сухата кашлица се успокоява с лекарства, които се наричат антитусиви, а от традиционните билкови сиропи се използват такива с екстракт от исландски лишей или слуз от бяла ружа.

Силният имунитет и хигиена предотвратяват възникването на настинка
• Хранете се правилно, защото правилното хранене е основата на силния имунитет, тъй като осигурява необходимото количество витамини, минерали и пробиотици.
• Пребиваването на чист въздух, достатъчната почивка и сън и редовната физическа активност укрепват имунната система.
• За повишаване на имунитета се препоръчва увеличен прием на витамините B и C и цинк и бета-глюкан.
• Обърнете внимание на хигиената – редовното миене на ръцете, както и избягването да се докосват носа, устата и лицето с ръце ще доведе до намаляване на възможността за заразяване с вируси, както и редовното проветряване на помещенията.

СИЛНИЯТ ИМУНИТЕТ Е НАЙ-ДОБРИЯТ СЪЮЗНИК В БОРБАТА СРЕЩУ НАСТИНКАТА. ЗА ДА ГО УКРЕПИТЕ, УВЕЛИЧЕТЕ ПРИЕМА НА ВИТАМИНИ B И C И ЦИНК И БЕТА-ГЛЮКАН.

Кога трябва да потърсите лекарска помощ?
• Ако изведнъж се появят симптоми като много силна болка в гърлото, придружена от висока температура, втрисане и отпадналост.
• Ако температура над 38 °C не пада след прием на лекарства за понижаване на температурата или продължава повече от три дни.
• Ако преглъщането е значително затруднено (трудно преглъщане на вода).
• Ако дишането е затруднено или при дишане се чува „свирене”.
• Ако се появи болка в синусите (болка над очите или от вътрешната страна на бузата заедно с носа, особено при навеждане на главата).
• Ако болката в гърлото продължава повече от седмица при вземане на антисептици за гърло.
• Ако кашлицата продължава повече от десет дни при вземане на лекарства срещу кашлица.

За допълнителни съвети се обърнете към Вашата аптека BETTY.

Прочетете още полезни съвети за здравето[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross