Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

НАСТИНКА И ГРИП ПРИ НАЙ-МАЛКИТЕ

03.07.18

[vc_row][vc_column][mk_fancy_title color="#393836" size="20" font_weight="bold" margin_bottom="18" font_family="none"]Вирусни и бактериологични заболявания[/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text disable_pattern="false" css=".vc_custom_1531214078991{margin-bottom: 0px !important;}"]Децата са най-уязвимата част от населението за грипни заболявания и настинки. Причината за това е, че в детските заведения те имат много близък контакт и нямат все още навици за дезинфекциране и пазене на разстояние един от друг. Освен това в периода на детството организмът е в процес на активен растеж и изграждане на имунитет.

Настинка и грип
Най-лесно грипът и настинката могат да се различат по начина на поява на оплакванията, по вида и силата на симптомите. Вирусният грип започва много драматично – веднага с треска и много висока температура, болки в мускулите, болки в гърлото, суха кашлица, изпотяване, силно изтощение на организма. Настинката протича с постепенно настъпващи хрема, кихане, запушен нос, болки в гърлото, суха, но не мъчителна кашлица, лека отпадналост, но не умора и изтощение, леко повишена температура (под 38 градуса), леки мускулни болки. Настинката може да продължи по-дълго, но симптомите ѝ са по-малко драматични.

Вирусите
Смята се, че има над 200 вируса, причиняващи грип. Те се разпространяват по въздушно-капков път и чрез допир. Носителят на инфекцията може да носи вируса по ръцете си след като е пипал носа си и лицето си и да го предава при допир. Носителят на вируса става „заразен” около един ден преди първите прояви на симптомите и остава такъв два-три дни след преминаването на инфекцията. Грипните вируси могат да оцелеят извън човешкото тяло в продължение на поне няколко часа, така че твърдите повърхности, като например дръжки на врати, телефони и играчки могат да са заразени и да предават инфекцията.

ИМА РАЗЛИКА МЕЖДУ ВИРУСНИТЕ И БАКТЕРИОЛОГИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ. ВИРУСЪТ Е МИКРОСКОПИЧЕН ПАТОГЕН, КОЙТО ИНФЕКТИРА КЛЕТКИ НА ЖИВИ ОРГАНИЗМИ. ТОЙ НЯМА СОБСТВЕН КЛЕТЪЧЕН АПАРАТ ЗА САМОПРОИЗВЕЖДАНЕ, ЗА РАЗЛИКА ОТ БАКТЕРИЯТА, КОЯТО Е ЕДНОКЛЕТЪЧЕН ОРГАНИЗЪМ.

Съществуват няколко мита, които не са подкрепени от клинични данни: например че разболяването става при излагане на ниски температури или излизане навън с мокра коса. Тези митове или поверия обикновено се дължат на факта, че простудните заболявания се разпространяват много повече през зимните месеци. А това е така, защото вирусите предпочитат ниски нива на влажност, каквито са през зимата. Освен това през зимата хората прекарват повече време на закрито в непосредствена близост едни до други, затова вирусите се разпространяват по-лесно.

Диагностика
Консултацията с педиатър е задължителна! При децата всички симптоми на грипа са много по-изявени, отколкото при възрастните, но отзвучават по-бързо.

Лечение
При първи признаци на грип трябва да се започне с обилно приемане на течности (билкови чайове, бульони), витамин C, пресни плодове и зеленчуци. Добре е телесната температура да се проследява поне 3-4 пъти дневно. Консултирането с педиатъра е задължително – той ще ви назначи по-нататъшното лечение. Важно е детето да бъде оставено на домашен режим и да се спазва строга хигиена с цел да не се допусне предаване на вируса. Препоръчително е да се използват еднократни предпазни маски и да се ограничат контактите с други хора, особено с бременни и възрастни.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Специално за децата са създадени ефективни и практични близалки с приятен вкус, които обезболяват и повишават имунната система. Те са лесни за дозиране и за употреба при грипни състояния, няма опасност детето да ги глътне и да се задави с тях. Повече информация можете да получите във вашата аптека „BETTY”.

Профилактика
За да растат децата здрави и неподатливи на грип и други вирусни и бактериални инфекции е задължително преди всичко системно закаляване и рационално хранене. Важно е не само да прекарват всеки ден много време на открито, но и да се движат и да спортуват. Децата, които не са прекалено изнежени, по-рядко се разболяват от грип, а когато се разболеят, го изкарват по-леко. Рационалното хранене включва балансиран хранителен режим, в който участват всички основни групи храни – протеини, въглехидрати, мазнини – и достатъчно витамини, най-добре в суров вид под формата на пресни плодове, зеленчуци и прясно изцедени сокове. Може да се добавят периодично мултивитамини и витамин C.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Еднократните хартиени кърпички за нос са ЕДНОКРАТНИ. Не ги използвайте повече от веднъж, използвани не ги връщайте на топло в джоба и научете децата си на същото. Там бактериите се размножават хилядократно и когато отново ползвате кърпичката, остават по ръцете ви и можете да ги предадете лесно на други хора.

Информацията в тази листовка е изготвена със съдействието на д-р Мариана Кобер, интензивен терапевт.

Повече за продуктите с марка Джуниър-ангин можете да прочетете тук.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross