Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Нашата училищна градина

Билки 3 - растения
Текст: списание BETTY Моята аптека
14.06.24
BETTY брой 121

Време е да спрем да си затваряме очите и да видим как растат децата ни, особено в големите градове: далеч от природата, с телефони в ръка, с растяща зависимост от технологиите, с все по-малко физическа активност и живо общуване с приятели, с ГМО храна. Затова и 60% от учениците в България днес са с наднормено тегло. Шейсет процента! Какво да правим, и то бързо?

В опит да дадат решение доц. д-р Йордан Йорданов, експерт по алтернативен туризъм, и група български учени и общественици подемат гражданска инициатива за възраждане на опитните полета в българските училища и заедно с това за агропросвета сред подрастващите и техните семейства, като се постави акцент върху разпространението и отглеждането на местни сортове плодове и зеленчуци.

Подготвят създаването на сдружение „Нашата училищна градина“ и се обръщат с идейния си проект към Министерството на земеделието и храните, Министерството на образованието и науката, към депутати, кметове, фермери, експерти и директори на гимназии и колежи.

„Инициативата е една от експертно и родолюбиво обсъждените и вдъхновяващи възможности, с които могат да се създадат условия за предотвратяване и преодоляване на някои от доказуемо трайните увреждания на съвременните поколения българчета още в началното и средното образование от агресията на т.нар. технологични и други известни зависимости. По този начин в обществения дебат се включват и злободневните теми за предприемане на мерки срещу проблемите, свързани с нездравословното им хранене или с липса на знания по отношение, продуктите с ГМО и други вредни съставки“, споделя доц. Йорданов.

„Позитивен факт е, че у нас вече съществуват в различни селища и общини добри практики за агропросвета и увлекателни форми за участие на учениците в училищни участъци за отглеждане на плодове и зеленчуци. Най-ярък пример е отговорът пред медиите на Донка Михайлова, кмет на Троян: „Защо децата в Троян по-рядко страдат от затлъстяване и диабет?“.

Под нейно ръководство преди десет години общинари и експерти започват да създават работеща модерна система за здравословно хранене на децата. Започват с детските градини и решават храната да не се приготвя във всяка отделна детска градина, а да се направи обединено детско хранене за цялата община. Назначават специалист по детско хранене, който заменя белия хляб в част от храненията с пълнозърнест, ограничава пържените храни, намалява количеството захар, увеличава салатите.

Виждайки, че не могат да разчитат на качеството на плодовете и зеленчуците от доставчиците, решават да започнат да ги произвеждат сами на общинска земя, като в натоварените моменти децата се включват да помагат. Засаждат две овощни градини с ябълки и сливи. След това създават оранжерии на площ от 2 декара с листни зеленчуци, лук, репички, домати, краставици, чушки,  тиквички и тикви, засаждат и картофена нива. Пчелари подаряват на общинските градини пчелни кошери и започва производството на мед. „Все по-голяма част от храните, които използваме в детското хранене, произвеждаме сами“, казва г-жа Михайлова пред медиите в началото на четвъртия си мандат. „Интересно е, че няма утвърдена система в държавата, в която да се вместим. Към нас се появи изискването да станем регистриран земеделски производител. Ние сме единствената българска община, земеделски производител, сега сме и регистрирани пчелари. Държавата има изисквания към нас, но нямаме право на субсидии, което не ни тревожи толкова много. Намерението ни е да приложим същия модел в училищата и към по-високите възрастови групи.“

Примерът на Троян е истинското вдъхновение на гражданската инициатива за възраждане на училищните опитни полета.

За повече информация и за да разберете как
можете да подкрепите инициативата, можете да пишете на доц. д-р Йордан Йорданов: jordanjordanov@mail.bg

cross