маг.-фарм. Душан Голич

Топлите периоди през юни ни напомнят за годишен отпуск, пътешествия и наслаждаване на безупречна гледка от прохладна сянка. Почти на всеки, обаче, се е случвало няколко дни от лятната почивка да му пропаднат заради неочаквани медицински проблеми, като остра диария, гадене или треска.

За да избегнем затрудненията и да можем да се посветим изцяло на почивката си, трябва да се приготвим за всяка възможна ситуация. Докато опаковаме хавлиите, обувките и гардероба си за пътуването, се препоръчва да си приготвим и лятна пътна аптечка.

Излагането на слънце през лятната почивка се разбира от само себе си. Световната здравна организация не препоръчва да се излагаме на слънце през летните месеци в периода от 10 до 16 ч. Ако все пак се излиза на слънце, задължително трябва да се използват
препарати за защита от вредното слънчево лъчение. Най-добър избор за лятната ни аптечка са препаратите, които съдържат UVA и UVB филтри с висока степен на защита (SPF ≥ 30). Най-добре е да изберем водоустойчив продукт, който по правило осигурява защита за 40 минути след потапяне във вода. Слънцезащитният крем или лосион трябва да се нанесе 15 до 30 минути преди излагане на слънце, след това 15 до 30 минути след началото на престоя на слънце и после слоят трябва да се подновява на всеки два до три часа и задължително след плуване.

Алергиите могат да бъдат определен проблем, особено при по-чувствителните. Те възникват като реакция на слънцето, водата, храната или ухапване от насекомо. Най-добре е да се подготвим и да опаковаме в лятната си аптечка някакво лекарство от групата на антихистамините, които се купуват без рецепта и могат да бъдат под формата на кремове или таблетки. Използването на такива препарати може да премахне бързо и ефикасно алергичните симптоми и да облекчи остатъка от почивката ни.

Травмите и порязванията са почти редовен спътник на авантюристичните пътешествия. Дали ще настъпим морски таралеж, или ще се порежем на ръба на камък, желателно е да имаме у себе си антисептик, например 3% водороден прекис, и компактни превръзки като марля, лейкопласт и лепенки.

Болките и температурата също могат да бъдат нежелани спътници при летуването. Помощ можем да намерим в лекарствата, отпускани без лекарска рецепта, които предлагат решение при болестни състояния, треска, простуда и повишена температура. Препаратите с парацетамол или ибупрофен са ефикасни, практични и често могат да се намерят в комбинация с витамин C. Ацетилсалициловата киселина е много ефикасна при температура, мускулни възпаления и болестни състояния на ставите. Използва се от всички над 14-годишна възраст, но не се препоръчва за жени по време на цикъл, тъй като разрежда кръвта и засилва кървенето.

Често се появяват и диария, гадене и повръщане, особено при пътувания до екзотични тропически страни. Препоръчва се профилактичен прием на пробиотици три до пет дни преди самото пътуване и ежедневно по време на почивката. Пробиотичните култури, които са естествен обитател на човешкия стомашно-чревен тракт, са от семействата Lactobacillus и Biffidobacter. При стомашни вирусни инфекции се препоръчва да се използват продукти от пробиотичните дрожди Saccharomyces bulardii, които са изключително ефикасни при лечението и профилактиката на стомашни заболявания.

Мечтаейки си за купон и почивка, избираме внимателно датите, гардероба и дестинацията. Нека послушаме съвета на фармацевта при избора на нашата лятна аптечка и се подготвим за всяка възможна неприятна ситуация. След като опаковаме пътната си аптечка в багажа, можем да си сложим усмивката и на спокойствие да потърсим онази гледка и онази хладна сянка.