За да не бъде ад престоят сред природата

маг.-фарм. Душан Голич

Кърлежите, осите и комарите са най-активни през летните месеци, ухапванията им са дразнещи, а могат да причинят и тежки алергични реакции, затова трябва да си осигурим безопасна и ефикасна защита с препарати за предпазване от ухапвания на насекоми

Обикновено прекарваме горещите летни дни под защитата на сянката, освежавайки се със студени напитки, а на късните следобеди и вечерите се наслаждаваме, заедно с близките си, в някоя градина, на терасата или в стая с широко отворени прозорци. Едва ли има човек, за който тези хубави мигове да не са прекъсвани от изненадващи ухапвания от комари! С жуженето си дребните насекоми често прекъсват нашето общуване, почивка, дори съня ни. Как най-безопасно и ефикасно да се предпазим от насекомите и на какво трябва да обърнем внимание?

Кърлежите, осите и комарите се размножават в селските и градските райони, където намират естествени обиталища с обилна влага. Те са най-активни през летните месеци в близост до морето, речните корита и езерата, но и в горите и по планинските пасища. Почти няма курорт, в близост до който комарите да не могат да се размножават в практически неограничена численост и да не превръщат престоя сред природата в ад. Аптеките ни предлагат редица препарати за защита от ухапвания на насекоми.

Атрактантите представляват група вещества, които привличат насекомите с миризмата си. Те обикновено са с растителен произход и биологичната им функция в природата е да привличат летящите опрашители. Днес могат да се срещнат като аромати в парфюмите и дезодорантите, предлагани в търговската мрежа. Поради това се препоръчва да се използват по-малко в природна среда през летните вечери.

Репелентите са група химически съединения, които имат свойството да отблъскват насекомите. Те могат да бъдат ароматни или съвсем без мирис, но общото между тях е въздействието върху нервната система на насекомите, с което нарушават тяхната физиология и отблъскват атаките им. Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA) ги категоризира като инсектициди, те трябва да се използват внимателно и в съответствие с приложените инструкции.

По принцип изкуствените (синтетичните) репеленти имат по-продължително действие и са по-ефикасни в отблъскването на по-голям брой насекоми. Ако, обаче, бъдат погълнати или влязат в контакт с очите, могат да предизвикат различни токсични ефекти.
Най-разпространени на нашия пазар са:
DEET (диетил-толуамид). Изключително ефикасен репелент, може да се нанася върху кожата, но трябва да се избягва контакт с храната, очите и лигавиците. При поглъщане трябва незабавно да потърсите лекарска помощ, съединението е силно токсично.
Пралетрин. Ефикасен репелент, който поради токсичността си не трябва да влиза в контакт с кожата, затова се използва изключително в летливи препарати за защита на отворени или затворени пространства.
Икаридинът е репелент с по-слабо действие, намира се под формата на спрейове или кремове за кожа. Сравнително безопасен е, препоръчва се внимание в случай на поглъщане на препарата.

Репелентите от растителен произход са с по-ниска ефикасност, затова обикновено се нанасят по няколко пъти на ден. Те са по-безопасни и могат да се използват дори от малки деца и бременни. Обикновено се използват етерични масла от карамфил, лимонена трева, евкалипт, лавандула, розмарин, горчиви бадеми и мента, както и специфични съединения от растителен произход, като гераниол, цитронелол, лимонен и др. В случай на поглъщане обикновено се появява преходно гадене, а при интензивен контакт с кожата в най-лошия случай може да се развие контактен дерматит.

Механичните репеленти са устройства от по-ново поколение, които чрез вибрационен механизъм генерират ултразвуков сигнал, отблъскващ всички летящи насекоми. Тези устройства са подходящи за предпазване на бебета по време на разходки на открито или за защита на отворени или затворени пространства през нощта.

Освен че са дразнещи, ухапванията от насекоми могат да предизвикат и по-тежки алергични реакции на кожата, особено ако почивате в тропическите страни. От нашия фармацевт можем да получим безплатно съвет относно безопасната и ефикасна защита. В края на краищата, спокойствието през топлите летни вечери е усещане, което няма цена.