Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Нарни - магията на Средновековието

Текст: Олга Георгиева
01.03.19

Има места, върху които определен исторически период е оставил толкова силен отпечатък, че все още се чувства енергията му. Такова място е Нарни – малко градче в италианския регион Умбрия – в което и до днес живее духът на Средновековието.

Има места, върху които определен исторически период е оставил толкова силен отпечатък, че все още се чувства енергията му. Такова място е Нарни – малко градче в италианския регион Умбрия – в което и до днес живее духът на Средновековието. 

Въображаемата страна Нарния, описана в световноизвестната поредица от седем романа за деца на К.С. Луис, носи името на Нарни. Северноирландският писател попада на него в един атлас на антична Италия, в който градчето все още е със старото си име Нарния, дадено му от римляните. И наистина, едва ли би имало по-подходящо място от Нарни, което да вдъхнови историите му за приключенията на група деца в митична страна, където магията е ежедневие, а доброто води вечна борба със злото. Ако сте почитател на К.С. Луис или ви въодушевяват произведенията на неговия добър приятел Дж.Р.Р. Толкин, със сигурност ще ви допаднат мистичните средновековни градчета на Умбрия.

Умбрия
Едно от тях е Нарни. Когато за първи път минах през този регион, пътувахме нощем с изтощителна екскурзия без хотелско настаняване за всяка нощувка. Но няма да забравя градчетата, блещукащи в тъмното, кацнали на хълмове, със светещ кръст на църква в почти всяко от тях! Територията на Умбрия е планинска и хълмиста, с много реки и долини, тя е една от малкото без излаз на море. Наричат я Зеленото сърце на Италия, а точно в Нарни се намира географската среда на Ботуша. Умбрия граничи с Тоскана, Лацио и Марке, неин главен град е Перуджа (прочута с шоколадовите бонбони Baci Perugina). Икономиката на региона се базира на четири сектора: промишленост, занаяти, селско стопанство и туризъм. Тук е много развит селският туризъм, гостите могат да опитат превъзходно вино, олио и традиционни местни рецепти, като се започне от различните пасти и фокачи и се стигне до прочутите салами и черни трюфели. Из Умбрия са пръснати красиви средновековни замъци и кули, които са истински екстаз за любителите на старите романтични постройки.

Нарни в миналото
Земята около Нарни е обитавана още от епохата на палеолита и неолита, а градът се споменава от 600 г. пр. Христа под името Некинум. Римляните го завладяват през III в. пр. Христа и го превръщат във важна позиция от известния път Виа Фламиния, свързващ Рим с Адриатическо море. По-късно му дават името Нарния по името на близката река Нар (днес Нера). Смята се, че градът има важна роля по време на Пуническите войни. Но атмосферата, която го „белязва“ и която все още се усеща най-много, е средновековната, особено жива и емоционална по време на историческото пресъздаване на Състезанието за пръстена (La corsa all'Anello).

Нарни днес
От нощното ми пътуване из Умбрия са минали десет години и мечтата ми да остана за малко в градче на някой от хълмовете се сбъдва! Пристигаме на свечеряване, изкачваме се по завоите към историческия център на града и усещаме, че това посещение прилича на пътуване във времето. С пускането на градското осветление 800-годишните сгради и тесните каменни улички добиват още по-мистичен вид. Хотелът ни е близо до главния площад с фонтана, също в такава сграда. Започва да вали и няма много хора по улиците, затова оставяме разглеждането за сутринта. Закуската се сервира в голяма зала с огромна камина. Нямаме търпение да видим Нарни! Навън градът се е събудил, носи се аромат на кафе, малките магазинчета и галерии отварят врати. Ако досега теорията, че времето не е линейно и всичко се случва едновременно, ми е изглеждала твърде абстрактна, видяното тук ме доближава до идеята, че тя е възможна. От една масивна порта на средновековна каменна сграда излиза младеж с каска, носейки пакети с логото на международна куриерска фирма. Пред античния кладенец турист си прави селфи с най-нов модел смартфон, докато две монахини прекосяват площада със ситни стъпки. Проехтява звънът на камбаната на близката катедрала – същият, който хората са чували и преди 500 години.

Забележителности
Нарни съхранява много богато наследство, натрупано в продължение на хилядолетната му история. От римско време са останали величественият Мост на Август (Ponte di Augusto), мостът Кардона и акведук-
тът Формина. От Средновековието – катедралата „Сан Джовениле“, множество църкви, дворецът Ероли, в който се помещава музеят на града, както и преобладаващата част от сградите в историческия център. Сърцето на града е площад „Приори“ с двореца Palazzo del Podestà от XIII в. (днес седалище на кметството), образуван от обединението на три жилищни кули и лоджията от XIV в. В най-високата част на града се издига замъкът Алборноз, построен през втората половина на XIV в. от кардинал Алборноз. Но Нарни крие изненади и под земята: под града преминава подземен път, по който могат да се видят акведукти, римски цистерни, подземни проходи и дори килия за изтезания на Инквизицията. Недрата на Нарни съхраняват отделен свят, издълбан в скалата от етруската епоха, тайнствен и завладяващ маршрут през историята, изкуството и културата на цивилизациите от миналото.

Състезанието за пръстена
Ако искате напълно да се потопите в магията на Средновековието, елате в Нарни за Състезанието за пръстена (1-3 май). La Corsa all'Anello е средновековна историческа възстановка на празника на покровителя на града, Сан Джовениле, честван от 1371 г. Съвременната възстановка тази година ще се проведе за 51-ви път. През първия ден глашатай, облечен в средновековно облекло, известява гражданите за предстоящото събитие. Вечерта на 2 май се провежда внушително шествие с хоругви, придружено от религиозни хорове и средновековни музикални инструменти. Всички участници в шествието са облечени в средновековни одежди и ефектът е неописуем! На 3 май след религиозна церемония в катедралата започват състезанията на рицарите на Нарни, най-важното от които е това за пръстена – те трябва да вземат пръстена с копията си. Corsa all'Anello се отличава в панорамата на италианските и европейски исторически празници като събитие, което повече от всички има връзка с историческата традиция. И по този начин активира туризма и културното развитие на града.

cross