[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1636534012697{margin-bottom: 0px !important;}"]Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN
Нарът е една от така наречените суперхрани. Това означава, че е изключително богат на ценни хранителни вещества спрямо калоричната си стойност.
Ароматният плод с червени зрънца е сред най-здравословните. Някои го наричат „божествен плод“, тъй като е най-споменаваният плод в библейските текстове.
Нарът има антиоксидантни, антивирусни и противотуморни свойства и е добър източник на витамини, особено витамин А, витамин С и витамин Е, както и на фолиева киселина. Съдържа две важни съединения – пуникалагин и пуникова киселина, които му придават тези мощни полезни свойства. Всъщност може да се изненадате, че антиоксидантите, присъстващи в плодовете на нара, са почти три пъти повече, отколкото във виното или зеления чай.
Ежедневната консумация на нар – като плод или на сок, оказва стимулиращо действие върху имунната система, а освен това помага и в борбата с диабет тип 2, регулира кръвното налягане, подобрява храносмилането.
Имунитетът е на първо място, но по-долу ще намерите и още много ползи от консумацията на нар – както под формата на сок, така и като плод.
Нарът е богат на полезни хранителни вещества. 1 ч.ч. зърна от нар съдържа 24 г захар и 144 калории и следните нутриенти:
Помага на имунната система
Твърди се, че нарът има антивирусно и антибактериално действие. Освен това, тъй като притежава противовъзпалителни вещества, нарът е изключително полезен за тези, които страдат от автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит и остеоартрит.
Плодът е богат и на витамин С, който стимулира производството на антитела и помага за изграждането на имунитет. По този начин нарът може да помогне за поддържането на здрава имунна система и предотвратяването на често срещани заболявания и инфекции.
Предпазва от свободните радикали
Нарът е богат на антиоксиданти и благодарение на тях предпазва организма от свободните радикали, които са причина за преждевременното стареене на клетките. Свободните радикали се образуват при излагане на слънце, неправилно и нередовно хранене, вредни навици като тютюнопушене, употреба на алкохол, медикаменти и вредни токсини в околната среда.
Разрежда кръвта
Антиоксидантите, съдържащи се в нара, действат като „разредител за кръвта“. Семената от нар предотвратяват образуването на кръвни съсиреци и коагулацията на тромбоцитите.
Има два вида кръвни съсиреци, първият е добрият, който ускорява възстановяването при нараняване, и втори - когато има някакъв вътрешен съсирек, например в сърцето, артериите или някъде другаде в тялото. Този тип съсиреци са опасни, затова има нужда от разреждане на кръвта.
Превенция на атеросклерозата
С увеличаване на възрастта и при нездравословен начин на живот стените на артериите стават по-твърди заради холестерола, което понякога води до запушвания. Антиоксидантните свойства на нара предотвратяват окисляването на лошия холестерол. Така че консумацията на нар премахва мастните натрупвания и предпазва от намаляване еластичността на стените на артериите.
Насища с кислород
Нарът спомага да се изпомпва повече кислород в кръвта. Благодарение на антиоксидантите, съдържащи се в нара, той се бори със свободните радикали, намалява холестерола и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Всичко това в крайна сметка помага на кръвта да тече свободно и по този начин подобрява нивото на кислород в организма.
Предпазва от артрит
Нарът може да намали увреждането на хрущялната тъкан, като се бори с ензима, който я изяжда. Нарът също има способността да намалява възпалението.
Помага при еректилна дисфункция
Е, не е вълшебно хапче, но наистина сок или екстракт от нар може да подобри еректилната способност. Независимо от възрастта, поради високото ниво на стрес все повече мъже страдат от проблеми с ерекцията и/или простатата. Нарът има благоприятно действие при редовна употреба.
Предотвратява сърдечносъдови заболявания и рак на простатата
Съществуват две проучвания, които показват, че сокът от нар има способността да се бори с рака на простатата. Експериментално е доказано, че сокът от нар забавя растежа и дори убива култивирани ракови клетки. Това, заедно с факта, че сокът от нар разрежда кръвта, от своя страна предотвратява вероятността от сърдечносъдови заболявания.
Подобрява паметта
Проведено е следното проучване: участници, които имали проблем с паметта, са получавали 237 мл сок от нар всеки ден. След определен период от време се наблюдавало подобрение в словесната и визуалната им памет. Друг експеримент, направен върху мишки, показва, че консумацията на нар също може да предотврати болестта на алцхаймер, но експериментът все още не е проведен върху хора.
Намалява кръвното налягане
Нарът съдържа пуниковата киселина. Тя помага за понижаване на холестерола, триглицеридите и сваля кръвното налягане.
Подобрява храносмилането
Всички знаем, че фибрите са полезни за храносмилането. Но понякога начинът на живот не ни позволява да консумираме здравословна храна, поради което пропускаме ползите от приемането на фибри, които идват от зеленчуците и плодовете, бобовите и пълнозърнести култури, ядките и семената.
Добавянето на нар към ежедневната диета може да бъде един от най-добрите начини да включите фибри в ежедневието си. Един нар съдържа 45% от дневния препоръчителен прием на фибри.
Намалява нивата на стрес
Освен че намалява вътрешния оксидативен стрес в организма, нарът също помага за намаляване на психологическия стрес, през който преминаваме в личния и професионалния си живот. Според проучване, проведено от университета на кралица Маргарет, хората, които са пили сок от нар, са имали по-ниски нива на хормона кортизол, който се повишава при стресови ситуации.
Предотвратява образуването на плака
Ако използвате вода за уста, за да подобрите здравето на устната си кухина, то за ваша изненада сокът от нар може да бъде много по-добър вариант от алкохола, съдържащ се във водата за уста. Някои вещества в нара проявяват силни антиплакови ефекти.
Проучване показа, че хидроалкохолен екстракт от нар ефективно намалява образуването на зъбна плака, причинена от натрупване на микроорганизми с почти 84%.
Заздравява костите и подобрява постиженията в спорта
Няколко проучвания, проведени през годините, свидетелстват, че редовното консумиране на нар може да бъде отлично за здравето на костите. Проучванията при животни също показват, че тези плодове може да имат превантивен ефект при загуба на костна маса.
Високите флавоноли, присъстващи в нара, активно помагат в борбата с всяко възпаление, което може да причини проблеми като увреждане на хрущяла и остеоартрит. Все повече се правят изследвания за ефекта му върху проблеми като ревматоиден артрит, остеопороза и други заболявания на ставите. Всъщност съдържанието на антиоксиданти в сока от нар благоприятства и спортните постижения.
Бегачите се насърчават активно да консумират и плодовете, тъй като това би могло потенциално да подобри производителността, аеробната активност и да изгради издръжливост.
Естествено повишава шанса за зачеване
Това е още една полза от консумацията на тези червени зрънца, която не е много известна. Установено е, че нарът, с богатото си съдържание на антиоксиданти, намалява нивата на оксидативен стрес в организма.
Оксидативният стрес е свързан както с дисфункция на сперматозоидите, така и с намалена плодовитост при жените. В ход са проучвания, за да се разберат други сериозни ползи, които носи нарът за репродуктивната система.
Освен това нарът също може да подобри сексуалния ни живот. Доказано е, че плодът повишава нивата на тестостерон – важен полов хормон както при мъжете, така и при жените. Той също така увеличава притока на кръв към гениталната област. Поради тази причина плодът носи прякора „естествена виагра“.
Някои предупреждения при консумацията на нар
Нарът е безопасен и не води до никакви странични ефекти, когато се приема като плод или сок. Екстрактите от нар обаче могат да доведат до непоносимост. Симптомите включват сърбеж, подуване, хрема и затруднено дишане.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]