Природни, ефикасни и безопасни решения

маг.-фарм. Душан Голич

Хранителните добавки са естествени продукти, безопасни за дългосрочна употреба, тъй като не предизвикват зависимост и обикновено съдържат сух билков екстракт или са ефективна комбинация от различни естествени съставки под формата на чайове, капки, капсули или таблетки за всички прояви на напрежение, невроза или безсъние

Като се започне от бързането сутрин, та чак до вечерното отпускане, животът може да обагри дните ни в стрес. В зависимост от интензивността и честотата си, стресовите ситуации могат да окажат по-малък или по-голям ефект върху нашето психофизическо здраве. Вътрешното безпокойство, безсънието, нервността или напрежението днес съпътстват ежедневието на много хора. Нещо обичайно е все повече пациенти да се оплакват на фармацевтите от някои от тези симптоми. При множеството бързи решения, предлагани в медиите, трябва да се спрем и да послушаме съвета на фармацевта за това, какви природни, ефикасни и безопасни решения се предлагат за нашите проблеми.

Страхът, тревогата и безпокойството са съвсем нормални човешки усещания. Ако, обаче, сме изложени на стрес за по-дълъг период от време и тези усещания преобладават, това може да има и по-сериозни последствия за нашето психическо и физическо здраве. Проявяват се симптоми като тревожност, често съпътствана от хронична умора и безсъние. Допълнително може да се появи нервност в контактите с околните. Промените в настроението, доколкото ги има, могат да прогресират в по-тежко клинично състояние, като депресия или генерализирано тревожно разстройство.

За съжаление наличието на някои от посочените симптоми при повечето възрастни не е рядкост. Многобройните задължения и все по-забързаният ритъм на живот, с който се стараем да дадем всичко от себе си, ни довеждат до състояние на постоянно изтощение и, ако не намерим своевременно решение, с времето то може да се превърне в някое от тежките психически състояния. Световната здравна организация (СЗО) оценява, че до 16,6% от населението има симптоми на генерализирано тревожно разстройство, а 22% от хората в определен период от живота си страдат от безсъние.
Решения за посочените симптоми намираме в областите на психологията, психиатрията и психотерапията. Фармакологията също предлага решения за облекчаване на симптомите, но със сигурност не и за отстраняване на причините за проблемите. Въпреки това, голям процент хора все пак използват успокоителни в даден момент от живота си. Най-много се използват лекарствата от групата на бензодиазепините, и то в малки дози през целия ден за снижаване на тревожността, а в по-големи дози през нощта за бързо заспиване.

От друга страна, природата ни предлага лечебна алтернатива за посочените симптоми и оплаквания. Природните продукти са с клинично доказана ефективност и при това не развиват зависимост; те са по-безопасни и ефикасни за дългосрочна употреба.

Билкови добавки
Хранителните добавки, с които можем да се снабдим от аптеките без рецепта, обикновено съдържат сух екстракт от отделни билки или могат да бъдат комбинация от различни природни съставки. Те се срещат под формата на чайове, капки, капсули или таблетки и употребата им е показана при всички форми на напрежение, невроза или безсъние. Трябва да посочим основните естествени суровини, които могат да се използват като лекарство самостоятелно или в комбинация.

Валерианът (Valeriana Officinalis) е широко използвана билка с мощно седативно и анксиолитично действие. Използва се успешно за лечение на безсъние, тъй като ускорява заспиването и намалява честотата на събуждане през нощта.

Хмелът (Humulus Lupulus) е познат от древността като лек транквилизатор, като се използват женските цветове на растението. Любителите на бирата познават добре успокояващото действие на екстракта от хмел. Поради наличието на фитостероли продуктите от хмел трябва да се избягват от бременни и деца под две години.

Пасифлората (Passiflora Incarnata) се използва като успокоително при безсъние, предизвикано от прекомерни тревоги, психическо или физическо изтощение. Тя е отличен седатив с широко терапевтично действие и може да се използва и при деца.

Калифорнийският мак (Eschscholzia Californica) се използва като билков седатив и аналгетик за лечение на безсъние в резултат на невроза или хронична тревожност, настъпили като последица от болестни състояния. Използва се преди сън, предизвиква относително бързо сънно състояние и подобрява качеството на съня.

Лайката (Matricaria chamomilla), маточината (Melissa officinalis) и ментата (Mentha piperita) се използват много нашироко поради лекия си успокояващ ефект. Употребяват се основно под формата на смеси за чай, макар че могат да бъдат и допълнителни компоненти в комбинирани фитопрепарати. Тези билки имат противовъзпалително и спазмолитично действие, затова са подходящи при неврози, съпътстващи напрежение на вътрешните органи.

Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) е билка, която намира широко приложение в традиционната медицина. Впрочем, жълтият кантарион действа като антидепресант, тоест повишава бодростта и подобрява настроението. Употребата на кантарион при напрежение, невроза и безсъние е противопоказана.

Лавандулата (Lavandula angustifolia) е билка, чието етерично масло има успокояващо действие и отпуска периферните нерви и скелетната мускулатура. Препоръчват се масажи с лавандулово масло и топли релаксиращи вани, обогатени с ароматни есенции.