Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Наличие на активните съставки на марихуаната в кърмата след консумация

01.05.21

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1619449377383{margin-bottom: 0px !important;}"]Според препоръките относно правилното кърмене е задължително майките да се въздържат от консумация на марихуана по време на бременност и кърмене.

Тъй като тези препоръки са базирани на силно ограничена информация, Wymore et al. анализират концентрацията и продължителността на отделянето на тетрахидроканабинол (ТХК)- една от активните съставки на канабиса, в кърмата на майки, чиято консумация на канабис е документирана с лабораторни изследвания, и които имат намерение да се въздържат от употребата на марихуана през периода на кърмене. Проучването е публикувано в сп. JAMA Pediatrics.

Процесът на намиране на участници е трудоемък: от общо 394 жени, преминали скрининг при включване в проучването, 105 отговарят на всички критерии и 12 постигат поне частично въздържание. По време на 6-седмичния период на проследяване участничките предоставят от по 2 до 5 проби с кърма и кръвна плазма седмично, които биват анализирани за ТХК и неговите метаболити с помощта на спектрометрия.

При всички участнички се регистрират концентрации на ТХК в хода на изследването: средно 3,2 ng/mL през първата седмица, 5,5 ng/mL през втората и 1,9 за повече от 5 седмици. Изчисленият плазмен полуживот на ТХК в кърмата е 17 дни, като очакваното време за пълно елиминиране от кръвообращението е над 6 седмици.

Коментар:
Получените резултати повдигат хипотезата, че децата, чиито майки консумират марихуана, са изложени на ТХК с кърмата, което би довело до отклонения в тяхното здраве и развитие.

Ето защо е необходимо специалистите по дородова и следродова грижа да препоръчват въздържане от употреба на канабис от страна на майките още от ранна бременност, както и да предоставят подкрепа за своите пациентки, на които предстои да вземат това решение.

Източник:
Wymore EM et al. Persistence of Δ-9-tetrahydrocannabinol in human breast milk. JAMA Pediatr 2021 Mar 8; [e-pub]. (https://doi.org/10.1001/jamapediatrics.2020.6098)

Ако искате да следите ежедневно повече медицински и здравни новини, написани от лекари, посетете: www.medicalnews.bg[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross