Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

Чудили ли сте се някога, защото има толкова различни форми паста при положение, че съставът им е един и същ?

Съществуват множество различни форми на паста – повече от 100 – за толкова много възможни ястия и комбинации! Не е за вярване, че хората са създали толкова разновидности на продукт, който може да се ограничи до три вида: спагети, пене и талиатели.

Видовете наистина са неизброимо много, но за да сте спокойни, че няма да се изложите в магазина, запознайте се с най-популярните видове паста.

Повечето видове паста са създадени в Италия, защото италианците са големи почитатели на ястията, приготвени от тях.

Впоследствие готвенето на паста се разпространява по целия свят. В наши дни има хора, които избират да си правят прясна паста у дома. Други нямат време и предпочитат да купят паста в кутия. И това е добре, защото сухата паста е също толкова добра, колкото и прясната.

11 от най-често срещаните видове паста в света и препоръки за най-подходящите сосове, с които да ги приготвите

  1. Спагети

Най-често консумираната от всички форми на паста са спагетите. Помните ли сцената със спагети от „Дамата и скитникът“? Предполага се, че оттам тези дълги и прави изделия са станали световноизвестни.

Приготвят се със сос карбонара, обикновен доматен сос или със зехтин и малко чесън. И не пестете от кюфтенцата, но ги пригответе с домашно месо! Спагетите са универсални и можете да ги приготвите с различни сосове, месо и зеленчуци.

  1. Лингвини

Лингвините приличат на спагети, но са по-дълги и сплескани. Вървят със сос на основата на масло и морски дарове, миди и скариди. Можете да съчетаете тази паста и с червен сос като арабиата или комбинация от лимонова кора, зехтин и магданоз.

  1. Талиатели

Талиателите също са дълги и плоски. Обикновено ще ги намерите изсушени, навити на малки гнезда, което улеснява приготвянето на малки порции. Най-добрият сос за тази паста е Болонезе – гъст месен сос, тъй като се съчетава идеално с дебелината на пастата.

Също така вървят със сирене и маслени сосове, с пресен босилек, тиквички и скариди. Има и други опции: домашно песто или заливка от пресни аспержи, домати и босилек.

  1. Фузили

Фузилите са дебели спирали. Вкусът им е пленяващ с почти всякакъв вид сос. Тъй като сосът полепва лесно по тях и те поемат течности, най-добре се консумират с месни сосове или песто. Можете да опитате домашна наденица, комбинирана с червен сос или просто да добавите доматен сос, или болонезе към сварената паста.

Чудесно ястие е и паста фузили със сос от сирене и шунка, запечена на фурна. Защото тези спираловидни форми на паста са подходящи и за гювечи или салати.

  1. Фарфале

Фарфале в превод означава „пеперуди“ и са известни още като „макаронени изделия с папийонка“. Децата много ги обичат, особено ако купувате цветни фарфале с различни зеленчукови вкусове. Изглеждат забавно и са вкусни в салати с паста, с парчета зеленчуци или месо.

На тях също добре се задържат сосове и можете да съчетаете фарфале със сметана или доматени сосове, които имат силен вкус.

  1. Паста елбоу

Елбоу е тази паста, която традиционно се използва за макарони и сирене. Представлява извити малки тръбички, които вървят чудесно със сос от сирене, подходящ за печене, или можете да ги използвате в супи минестрони.

  1. Пене

Паста пене е с цилиндрична форма, нарязана под ъгъл. Предлага се в различни вкусове и цветове. Пене с яйце (жълто), спаначеното пене (зелено) и доматеното пене (бледочервено) са най-често срещаните в хранителните магазини.

Тази паста е отлична в студени салати, но можете да я приготвите и със сосове. Опитайте доматени или други зеленчукови сосове, сос карбонара с парченца зеленчуци или просто изсипете малко зехтин върху нея и поръсете малко сол и черен пипер. Ще получите простичко и бързо ястие. Можете също да приготвяте гювечи с помощта на пене.

  1. Ригатони

Това е плътна паста с форма на тръба, която е много по-голяма от пене, с ръбове отвън. Формата на ригатоните ги прави идеални за пълнене. Комбинирайте ригатони с гъсти месни или зеленчукови сосове. Можете също да ги консумирате просто сварени, със сос или да ги използвате в печени ястия като гювечи.

  1. Канелони

Канелоните са големи тръби, които по-скоро се причисляват към видовете лазаня (плоска паста, навити на тръбички). Можете да ги комбинирате със същите съставки като лазанята: напълнете ги със същия доматен сос със смляно телешко, след това ги намажете с бешамел и ги изпечете. Можете също да ги напълните със спанак и сирене рикота, след което да ги приготвите в лек сос (например доматен).

  1. Равиоли

Равиолите са малко по-различни. Това е прегънато късче паста, с някакъв пълнеж и прищипано в краищата, като така се образува деликатно пакетче. Можете да намерите равиоли, пълнени със сирене, смес от сирене и домати, микс от спанак и сирене, с месо или риба. За да усетите по-добре вкуса на пълнежа, най-добре да готвите равиоли в маслен сос с билки. Или можете да направите нещо с пресен доматен сос, който върви реално на всяка паста.

  1. Тортелини

Тортелините доста приличат на равиоли, само че имат кръгла форма, а не правоъгълна. Имат различни видове пълнежи, но обикновено са пълнени със сирене или месо. Можете да ги използвате, когато правите бульон или гювечи, но можете също да ги сервирате със сос на основата на масло или масло с малко зеленчуци.

И не на последно място – важен детайл. Пастата се консумира варена, независимо дали е прясна, или не. Времето за варене е различно според вида на пастата, големината, дебелината и твърдостта. На всеки пакет паста ще намерите инструкции колко време да варите, но най-добре наблюдавайте, така че да не остане недосварена и твърда, но не и да се разпада, ако се превари.

Също така на пазара можете да намерите различни видове паста според състава: твърда пшеница, лимец, спелта, а също и безглутенови: от ориз, царевица, елда и други. Има също и пълнозърнеста паста, а също и видове, които са разноцветни, като съдържат цвекло, моркови, спанак и др.

Каквато и да изберете, експериментирайте, търсете любимите си вкусове и разнообразявайте!