Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Най-новото в света на ортодонтията (първа част)

BETTY - Най-новото в света на ортодонтията
Текст: Олга Георгиева
Снимки: Личен архив
09.04.24
BETTY брой 119

През 2002 г. д-р Яна Пападополу завършва с отличен успех МУ-София, Факултет по Дентална Медицина, като Магистър по Дентална медицина. През 2010 г. придобива специалност по ортодонтия към Факултета по Дентална Медицина гр. София. От 2006 г. е управител в Медико Дентален Център „Пападопулос“. През 2020 г. заедно с д-р Елена Гаврилова стартира дейността на Ортодонтска Клиника „ОРТОРАЙЗ“.

Ортодонтията е специализирана област в стоматологията, която се занимава с диагностицирането, предотвратяването и коригирането на аномалиите в положението на зъбите и челюстите. Основната й цел е да създаде хармонична и правилна оклюзия (съчетание между зъбите), която подобрява както функционалните, така и козметичните аспекти на устната кухина, като възстанови правилното функциониране на дъвкателния апарат, насочи правилния растеж на лицевия скелет, коригира проблеми с дишането и говоренето, подобри външния вид на усмивката. Обект на ортодонтията са и вредните навици като скърцане със зъби, смучене на палец, неправилно положение на езика и др.

Пациентите, подлагащи се на ортодонтско лечение, предпазват себе си от бъдещи проблеми, като абразии, пародонтални болести и темпоромандибуларни разстройства. След като се дипломира като лекар по дентална медицина, ортодонтът специализира тясно ортодонтия още 3 години.

-Д-р Пападополу, Вашите родители са дентални лекари. Защо решихте да последвате техния професионален път, но и да специализирате ортодонтия?

-Още в детската градина ми правеха впечатление кривите зъби на лелката, изваденият зъб на съседката. На 7 години от един рапан с дупка  и сламка си бях направила зъболекарска машина за куклите. На 9-годишна възраст ми поставиха шини и толкова бях впечатлена, като виждах наредените гипсови модели преди и след лечение, които стояха зад една витрина на 7-мия етаж на Стоматологичния факултет, че на въпроса каква искаш да станеш, още на 9 вече отговарях твърдо - ортодонт. И веднага следваше въпрос: Каква??? Тогава не беше популярна тази специалност, а и доста по-малък процент от децата имаха нужда от ортодонтско лечение. Помня, че от клас от 30 деца само 3-ма или 4-ма имахме нужда от ортодонтско лечение.

-Как се обяснява фактът, че новите поколения имат повече нужда от ортодонтска намеса, отколкото техните баби и дядовци?

-Антропологични проучвания показват, че още преди 250 години започва да се набюдава промяната в размера на лицевия скелет - намаляване на размера му, стесняване на зъбните дъги, задълбочаване на небцето и тенденция за по-малко място за зъбите. Това, което ядем днес и начинът ни на живот, е значително по-различно отпреди 100, та дори и отпреди 50 години. Днешните деца ядат много по-преработена и пасирана храна до доста по-късна възраст. Пият често от шишета и до след 2-рата си година и все повече деца не са на естествено хранене. Рядко ядат плодовете, без да са нарязани на парчета. Промяната в хранителните навици важи не само за децата, но и за нас. Помислете си какво ядем - шейкове, смутита или някаква мека храна. Като се замисля, самата аз никога не ям ябълката цяла, а винаги нарязана.

Друг сериозен проблем през последните няколко десетилетия е увеличеното замърсяване на въздуха и заобикалящите ни алергени, които поемаме от въздух, храна, антибиотици и много други. Те водят до по-голямата честота на алергии при децата и при възрастните. Това води до запушване на носа и затруднено носово дишане през повечето време на годината и още от малки децата принудително започват да дишат през устата и техният език слиза в долна челюст, за да могат да поемат повече кислород през устата, а правилното му място е в горна челюст върху небцето. И като следствие децата започват да гълтат и неправилно. В училищна възраст имунитетът на децата укрепва, но вредният навик да се стои и спи с отворена уста остава, както и неправилната функция на езика при преглъщане. Когато въздухът не минава през носа, той не се затопля и прочиства от носа, няма го и формообразуващото действие върху носната кухина и въздухоносните пътища и те остават стеснени. Въздухът се вдишва през устата и отива директно в белите дробове, без да е затоплен и пречистен от прах, вируси и бактерии, и това води до по-чести инфекции на горните дихателни пътища и така се затваря порочният кръг. Езикът от своя страна, вместо да стои в горната челюст и при всяко преглъщане (близо 1500 пъти на ден) да натиска небцето и да го развива на ширина, стои инстинктивно в долната челюст, за да се поеме повече въздух и повече кислород. Небцето остава тясно и се задълбочава, намалява мястото за подреждане на зъбите. И вместо да развива горната зъбна дъга, езикът при преглъщане бута предните зъби по 1500 пъти на ден и ги размества. Устните от своя страна не бива да участват в гълтането, но за да не изтече слюнката, те се контрахират (свиват) и притискат въру зъбите или понякога под горните предни зъби и това допълнително ги разкривява. За да могат да преглътнат по този неправилен начин, децата изместват и изнасят главата си напред, раменете им отиват назад и се изгърбват. Всички тези деца имат неправилна стойка. Ето ви един патогенетичен механизъм на зъбно-челюстна деформация и неправилна стойка, който все по-често се среща при малките деца. От своя страна тези вредни навици на дишане оказват лошо влияние не само върху зъбите, но и върху цялостното развитие на детския организъм. Недобро оросяване на мозъка с кислород, което води до по-бърза умора при децата, неспокоен сън, разсеяност, липса на концентрация и доста други проблеми.

Все по-масовото развитие на дигиталните технологии и стоене на децата още от съвсем малки продължително време с устройство в ръце, води допълнително до неправилна стойка. Децата прекарват часове наред буквално изкривени на диван или стол с наведена глава, което също допринася за ниското положение на езика, до изкривяване на гръбначния стълб. Все по-често малки деца се оплакват от болки в гърба или врата. Векове назад, ако се разровим в историческите записки, ще открием, че всяка една култура и нация е имала етикет за правилно стоене по време на хранене още от най-древни времена дори. После в училищата задължително всички трябваше да са изправении на чина. Обърнете внимание на стари фотографии от училище на нашите баби, дядовци, майки и бащи. Всички стоят изправени с лакти до тялото и ръце на чина. При тази стойка няма как езикът да стои в долната челюст и да се преглътне неправилно. Обърнете внимание как стоят днешните деца на чиновете и на масата. Би било добре, ако отново се върнат тези простички правила, които биха профилактирали доста усложнения. Еволюцията обаче е подготвена за тези промени в новото общество. Няма как да изчезнат телефоните и таблетите, затова еволюцията се е погрижила да намали броя на зъбите. Все повече деца има с липсващи зародиши на постоянни зъби. След 150-200 години вероятно ще имаме по-малки челюсти, но и по-малко на брой зъби и отново няма да има такава масова нужда от ортоднтски намеси.

Очаквайте втора част!

cross