Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Най-новото в света на оптиката

BETTY - Най-новото в света на оптиката
Текст: Олга Георгиева
Снимки: Личен архив
09.01.24
BETTY брой 116
BETTY - Емил Куцаров

В днешно време очите ни са подложени на по-голямо напрежение от всякога заради съвременния ни дигитален начин на живот. Все повече време от ежедневието ни както на работното място, така и у дома преминава пред компютъра. Продължителното взиране в екрана може да засегне очите ни и да намали зрението ни. Електронните устройства с цифрови дисплеи със сигурност предизвикват синдром на напрежение в очите. Но затова пък оптиката не спира да се развива и да предлага нови решения, а оптиките постепенно се превръщат в центрове, предлагащи серия от услуги в помощ на доброто зрение. Да ни разкаже повече за това поканихме Емил Куцаров.

Емил Куцаров е очен оптик, съосновател на оптичен център „Приятели“ и на фирма „Фейт Вижън“ ООД, дистрибутираща оптични продукти на територията на България. Член е на „Национална асоциация на българските оптици и оптометристи“. Завършва образованието си по очна оптика в „Образцов техникум по фина механика и оптика“ през  1997 г., работи като оптик и през 2002 г. става търговски представител на ексклузивния дистрибутор за България на стъклата Essilor, а при учредяването на директно представителство на френската фирма през 2008 г. заема позицията мениджър продажби стъкла. През 2012 г. става съуправител на фирмата ексклузивен дистрибутор за България на стъклата Zeiss. През годините преминава през много обучения и курсове във водещи световни оптични фирми и прилага натрупания опит като лектор и трейнър при презентации и обучения в оптичния бранш. През 2017 г. заедно с колеги създава oптичен център „Приятели", с които вече седма година посреща клиентите си с девиза „Животът е по-хубав с приятели".

-Емил, как избрахте оптиката за своя професия?

-Изборът ми да работя по специалността си като оптик се оказа възнаграждаващо и удовлетворяващо решение за мен. Да можеш да предоставиш на хората възможност за ясно и комфортно зрение е невероятно мотивиращо. Освен това нашата професия дава възможност за непрекъснато обучение: оптиката непрестанно се развива с нови технологии, оптични материали и тенденции, които се усъвършенстват през цялото време. Оптиката не служи само за подобряване на зрението: става дума и за изразяване на стил и индивидуалност. Професията ни дава възможност  да се докоснем до своята креативност, като помагаме на клиентите да намерят очилата, които не само подобряват зрението им, но също така отразяват тяхната уникална индивидуалност и моден усет. Това е като да си моден стилист за очила!

-Кои са последните иновации в оптиката?

-Днес очилата съчетават високотехнологични продукти и материали, които могат да се изработят индивидуално, за да ви пасват удобно. Особено ако изберете специализирани продукти, ще отнеме няколко дни, за да направите очилата си, тъй като те се изработват по поръчка с оптичен дизайн, създаден точно за вас. Съвременните производствени технологии са свързани с използването на  високо прецизни цифрови инструменти, които обработват, шлифоват и полират оптичните стъкла по начин, по който да отговарят на вашите точни параметри. Внедряването на все по-иновативни и технологични материали в производството на рамки и стъкла е също част от този процес. При нас в оптичен център „Приятели“ предлагаме най-съвременните решения за защита от високоенергийната синя светлина. В комбинация с антирефлексните покрития тези стъкла са разработени, за да осигурят допълнителна степен на защита от синята и ултравиолетова светлина, като същевременно гарантират най-високо ниво на прозрачност и естетика. За професиите, при които се налага постоянна смяна на погледа от печатен материал към компютър и към аудитория на по-далечно разстояние, са създадени т. нар. офис стъкла. При тях в един чифт очила са интегрирани точните диоптри, които осигуряват ясно зрение на близки и средни дистанции в затворено помещение. Когато обаче предписанието изисква постоянно носене на очилата и е необходима корекция на зрението както надалеч, така и наблизо, то най-подходящото и иновативно решение са прогресивните стъкла. С тях хората могат да виждат на всички разстояния, без да се налага да сменят два или повече чифта очила. При шофиране както пътят, така и таблото, са ясни. Тези стъкла могат да се поръчат и с опцията фотосоларно покритие, което предпазва както от слънцето, така и от вредната високоенергийна синя светлина, излъчвана от съвременните дигитални устройства.

- Какви са услугите, които предлагате във вашия оптичен център?

-Заради различни запитвания и с цел да бъдем полезни на повече хора през всяка изминала година разширяваме портфолиото си от дейности в областта на оптиката. Апаратите и продуктите, с които разполагаме, са от премиум клас, като тяхната прецизност в комбинация с опита на екипа ни от специалисти позволява да осигурим висококачествено обслужване. Част от услугите, които предоставяме, са: определяне на диоптъра, топография на роговицата, измерване на очното налягане, призматична корекция, корекция на цветна слепота, консултации със слабо зрящи, телескопични очила за професионалисти, дигитално отчитане на зрителните параметри и др.

-И накрая ще ни посъветвате ли как да поддържаме очилата си в добро състояние?

-Винаги след употреба ги поставяйте в калъф. Не ги излагайте на пара, дим, пот и козметични продукти. Причината е, че съдържат вещества, които в повечето случаи увреждат до известна степен покритието на стъклата и повърхностния слой на рамките. Избягвайте да ги носите на главата като диадема, защото по този начин ще се разширят и ще ви станат неудобни за носене. Не ги излагайте на пряка слънчева светлина и прекомерна температура. Често хората забравят очилата си в колата. Желателно е периодично да ги носите в оптиката за ултразвуково почистване. Винаги използвайте за почистване микрофибърни или професионални мокри кърпички за очила, разтвор за почистване на диоптрични и слънчеви стъкла. Периодично изпирайте кърпичката си със сапун, който не съдържа овлажнители за ръце. Не ползвайте омекотител, тъй като той оставя мазни следи. Може да почиствате очилата си с помощта на хладка вода и течен сапун, след което, да подсушите добре с кърпа за очила. Следвайки тези лесни насоки за употреба, със сигурност ще гарантирате по-дълъг живот на вашите очила.

cross