За укрепване на имунната система

Майда Щимац

Ако всеки ден консумирате пресни плодове и зеленчуци, приготвени в блендер, ядете богати на витамини салати, риба или бяло месо, гарнитури от зеленчуци, готвени на пара и подправени със зехтин, а за следобедна закуска ядки, печени ябълки и кисело мляко, ще бъдете по-енергични и до голяма степен защитени от зимните вируси

Намаленият прием на витамини през зимните месеци може да предизвика умора, недостиг на енергия, срив на имунитета и податливост на вирусни и бактериални заболявания, затова е важно в студените дни да се консумират храни, богати на витамини и минерали, които предпазват организма от болести.

Млякото, сардините, рибата тон, сьомгата, жълтъците са добър източник на витамин D, който е нужен на организма ни и при мрачно време. През зимните дни добър избор са и хранителните добавки, съдържащи „слънчевия витамин“.

Пълнозърнестите храни, ядките, фасулът и останалите бобови, месото, бананите са добър източник на витамин B6, който играе важна роля в производството на антитела, борещи се срещу заболяването. Недостигът на този витамин предизвиква анемия, сърбеж и обриви, оток на езика и пресъхване на устата.

Портокалите, бататът, или сладкият картоф, тиквата и нейните семки, морковите, чесънът, пълномаслените млечни продукти, рибеното масло, тъмнозелените листни зеленчуци са добър източник на витамин A, който ни е нужен за подобряване на имунните функции, външния вид, растежа, развитието на костите, клетките и тъканите.

Зелето, чушките, карфиолът, лимоните, ябълките, кивито са добър източник на витамин С, който е чувствителен към светлината, въздуха и температурата, затова се препоръчва кратко готвене на зеленчуците на пара, защото при готвене за повече от 20 минути се губи повече от половината от този ценен витамин.

Предложение за меню: За закуска овесена каша, чаша кисело мляко, пълнозърнест хляб, варено яйце, прясно сирене, билков чай. За обяд супа от тиква, богата на витамин А или пилешка супа, печена синя риба и салата със зехтин. За вечеря пилешко без кожа и задушени моркови. Между храненията пресни плодове и зеленчуци, миксирани в блендер (спанак, киви, банани) или плодова салата без добавена захар, печени ябълки с добавени счукани ядки. Ако се чувствате уморени и изтощени, пригответе витаминна салата от прясно настъргано цвекло, ябълки и целина с добавен лимонов сок, зехтин или масло от тиквено семе.

Суперхрани за зимата

  1. Портокал (витамини А и С, фолиева киселина, минерали калций, калий)
  2. Пълнозърнести храни (витамини В1, В2, В6, D, минерали калий, магнезий)
  3. Батат или „сладки картофи“ (витамини A, C, B5, B6, манган)
  4. Фасул (желязо, магнезий, витамини B комплекс)
  5. Черен шоколад (антиоксиданти, магнезий, калций, желязо, цинк, манган)
  6. Тиква (витамини А, С и Е, желязо, манган, калций, цинк)
  7. Ядки (калций, желязо, витамин Е, цинк, магнезий)
  8. Чесън (минерали, калций, желязо, витамини А, C и група B)
  9. Джинджифил (калций, магнезий, мед, манган и витамин В6)
  10. Ябълки (витамини B и C, магнезий)