
За укрепване на имунната система
Майда Щимац
Ако всеки ден консумирате пресни плодове и зеленчуци, приготвени в блендер, ядете богати на витамини салати, риба или бяло месо, гарнитури от зеленчуци, готвени на пара и подправени със зехтин, а за следобедна закуска ядки, печени ябълки и кисело мляко, ще бъдете по-енергични и до голяма степен защитени от зимните вируси
Намаленият прием на витамини през зимните месеци може да предизвика умора, недостиг на енергия, срив на имунитета и податливост на вирусни и бактериални заболявания, затова е важно в студените дни да се консумират храни, богати на витамини и минерали, които предпазват организма от болести.
Млякото, сардините, рибата тон, сьомгата, жълтъците са добър източник на витамин D, който е нужен на организма ни и при мрачно време. През зимните дни добър избор са и хранителните добавки, съдържащи „слънчевия витамин“.
Пълнозърнестите храни, ядките, фасулът и останалите бобови, месото, бананите са добър източник на витамин B6, който играе важна роля в производството на антитела, борещи се срещу заболяването. Недостигът на този витамин предизвиква анемия, сърбеж и обриви, оток на езика и пресъхване на устата.
Портокалите, бататът, или сладкият картоф, тиквата и нейните семки, морковите, чесънът, пълномаслените млечни продукти, рибеното масло, тъмнозелените листни зеленчуци са добър източник на витамин A, който ни е нужен за подобряване на имунните функции, външния вид, растежа, развитието на костите, клетките и тъканите.
Зелето, чушките, карфиолът, лимоните, ябълките, кивито са добър източник на витамин С, който е чувствителен към светлината, въздуха и температурата, затова се препоръчва кратко готвене на зеленчуците на пара, защото при готвене за повече от 20 минути се губи повече от половината от този ценен витамин.
Предложение за меню: За закуска овесена каша, чаша кисело мляко, пълнозърнест хляб, варено яйце, прясно сирене, билков чай. За обяд супа от тиква, богата на витамин А или пилешка супа, печена синя риба и салата със зехтин. За вечеря пилешко без кожа и задушени моркови. Между храненията пресни плодове и зеленчуци, миксирани в блендер (спанак, киви, банани) или плодова салата без добавена захар, печени ябълки с добавени счукани ядки. Ако се чувствате уморени и изтощени, пригответе витаминна салата от прясно настъргано цвекло, ябълки и целина с добавен лимонов сок, зехтин или масло от тиквено семе.
Суперхрани за зимата
- Портокал (витамини А и С, фолиева киселина, минерали калций, калий)
- Пълнозърнести храни (витамини В1, В2, В6, D, минерали калий, магнезий)
- Батат или „сладки картофи“ (витамини A, C, B5, B6, манган)
- Фасул (желязо, магнезий, витамини B комплекс)
- Черен шоколад (антиоксиданти, магнезий, калций, желязо, цинк, манган)
- Тиква (витамини А, С и Е, желязо, манган, калций, цинк)
- Ядки (калций, желязо, витамин Е, цинк, магнезий)
- Чесън (минерали, калций, желязо, витамини А, C и група B)
- Джинджифил (калций, магнезий, мед, манган и витамин В6)
- Ябълки (витамини B и C, магнезий)