Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Надежда за дете на хората с онкологични заболявания

Текст: Олга Георгиева
Снимки: Диляна Флорентин
02.11.22
BETTY брой 102

Д-р Георги Стаменов

Макар диагнозата „рак“ да е все по-често срещана при хора в репродуктивна възраст и дори при деца, благодарение на възможностите на съвременната медицина днес тя не е задължително фатална, нито задължително лишава болния от щастието да стане родител. За това се бори Болница „Надежда“ в София, утвърдила се като Национален център за запазване на фертилитета при пациенти с онкологични заболявания.

Макар диагнозата „рак“ да е все по-често срещана при хора в репродуктивна възраст и дори при деца, благодарение на възможностите на съвременната медицина днес тя не е задължително фатална, нито задължително лишава болния от щастието да стане родител. За това се бори Болница „Надежда“ в София, утвърдила се като Национален център за запазване на фертилитета при пациенти с онкологични заболявания.

Д-р Георги Стаменов

Съхранената надежда за дете дава на хората с онкологични заболявания увереност, сила и мотивация да преминат през лечението. За това говорим с д-р Стаменов, основател на МБАЛ „Надежда“ и водещ експерт по репродуктивна медицина у нас, както и международно признат специалист по минимално инвазивна гинекологична хирургия.

Д-р Стаменов е създател на център за обучение по гинекологична ендоскопия в болница „Надежда“ със специален акцент върху фертилитета. Съосновател и преподавател в Международното училище по лазерна гинекология. Ръководи центъра по асистирана репродукция и репродуктивна хирургия в МБАЛ „Надежда“, притежаващ EBCOG акредитация за обучение по акушерство и гинекология и ESHRE акредитация като обучителен център по репродуктивна медицина.

Д-р Стаменов, как се роди идеята болница „Надежда“ да се превърне в национален център за запазване на фертилитета при пациенти с онкологични заболявания?

Винаги сме имали тази идея, особено откакто открихме клиниката по медицинска онкология в МБАЛ „Надежда“ и работим рамо до рамо с онколозите на болницата. Тук се борим не само за успешното лечение на пациентите, но и за това те да имат добро качество на живот по време и след терапиите. Болница „Надежда“ стана такъв център, защото всичко тук е под един покрив – онкология, хирургия, образна диагностика, гинекология, 8 отлични лаборатории, звено за психологическа подкрепа.

Но най-вече имаме добрата експертиза, благодарение на наученото през дългите години чрез опит в работата с тези пациенти – не само за запазване на фертилитета, но и за проследяването на бременността и за раждането. Дори може да приложим хирургично лечение по време на самата бременност, което сме го правили. При него се съчетават акушерството и гинекологията с хирургията и едновременно с това приложението на онкологичната терапия.

Давам го и за пример, защото ние мислим като екип – акушер-гинекологът и специалистът по фетална медицина, онкологът, неонатолозите – сме заедно в случая, говорим помежду си, разискваме и решаваме казуси заедно.

Какво налага да се мисли за съхраняване на фертилитета при новодиагностицираните с рак пациенти и какви са начините това да се постигне?

Начините за съхранение на фертилитета при пациентите с онкологични заболявания сме ги излагали много пъти на различни конгреси и семинари в България и по света. Най-класическият подход е съхранение на сперматозоиди и яйцеклетки или съхранение на фертилна тъкан (яйчникова и тестикуларна). Това, което налага да се мисли в тази посока, е новото ни виждане за заболяването и новите задачи, които поставя онкологичното лечение. Ракът е лечим в ранните си стадии и човекът се връща отново към живота.

За съжаление страничните ефекти на терапията (лъче- и химиотерапията) могат да увредят репродукцията. Затова, когато предлагаме на тези хора съхраняване на фертилитета, ние мислим напред във времето за деня след заболяването, когато ще имат възможност да реализират мечтата за дете.

В болница „Надежда“ се проследяват бременности, усложнени с карцином. Каква е онкологичната терапия по време на бременност и какви са рисковете за плода?

О, на този въпрос може да се отдели много време. В болница „Надежда“ имаме успешно решени случаи на бременност и меланом, бременност и рак на гърдата и др. Целта на съвместната работа между онколога и акушер-гинеколога в тези случаи е по време на лечението да не се уврежда плодът, но и същевременно да не се подлага на риск животът на бременната.

Ако се налага бебето да бъде извадено по-рано, за да се приложат медикаменти, които биха се отразили негативно на развитието му, това решение се взима екипно и според индивидуалната прогресия на заболяването. Ние се стремим и полагаме всички усилия бременността да стигне до край.

По принцип онкологичното лечение започва след първия триместър, защото дотогава се формират всички органи и системи на бебето. Терапиите се  прилагат по стандартни и утвърдени протоколи. Целта ни е да съхраним бременността, като същевременно не отлагаме нужното лечение на жената.

Какви са подходите при пациенти с онкологична диагноза преди старта на терапията им?

Ние приемаме жените и мъжете с онкологично заболяване веднага – до 24 часа след обаждането им за консултация по запазване на репродукцията. При тази консултация им представяме възможностите за съхранение на шансовете за дете според индивидуалния случай, говорим с тях, изслушваме ги, а всеки пациент преценява дали да продължи напред с процедурата. Това, което искаме, е те да се чувстват  защитени, обгрижени, окуражени и да усетят, че ние, заедно с онкотерапевтите им, вярваме в крайния успех на тяхното лечение.

Какви са възможностите на пациенти в ремисия да станат родители и как медицината може да им съдейства?

Това зависи от много фактори – как работят яйчниците, какъв е бил карциномът и др. Когато човек е в ремисия, зависи как работят репродуктивните органи и системи, дали жената продължава да има овулация, дали мъжът има сперматозоиди... Не- винаги, когато имаме съхранени преди лечение яйцеклетки или сперматозоиди те задължително са първа линия на репродукцията при тези пациенти.

Но са нашата резерва, нашата надежда, която ни дава увереност, че ако все пак репродуктивните органи са поразени от терапиите, ние можем да работим със съхранените клетки и да дадем шанс за потомство на младите жени и мъже. Това, което трябва да знаят нашите пациенти, е, че след като се излекуват, трябва да ни потърсят, защото ние се занимаваме не само с асистираната репродукция.

Екипът се интересува от всички видове онкологични заболявания, така че когато пациентите се обърнат към нас, да знаем каква помощ може да окажем във всеки индивидуален случай. Защото има разлика, ако дойде момиче, преминало през лечение на карцином на дебелото черво, и такова, което е било с рак на гърдата. При тях подходът е съвършено различен, но и в двата случая има решение!

Какви са спецификите при съхраняване на фертилитета при деца и юноши със злокачествени заболявания?

Това  е най-трудната част и още неразработена в България. При тези случаи трябва да се говори много и да се информират подробно самите родители, трябва да говориш и със самото дете и да му обясниш защо всъщност това се прави – нещо, което никак не е лесно, макар и да изглежда разговор за 10 минути. Ние тябва да успокоим страховете, защото и родителите, и детето са уплашени.

Трябва да им предложим варианти и те да вземат информирано решение как да се процедира. Тук роля има и психологът, защото когато взимаш решение за собственото си дете, а не за себе си, е доста по-отговорно, сложно и емоционално. Съхраняването на фертилитета при деца и подрастващи е практика в развития свят – в Европа и в САЩ, и ние ще направим всичко възможно това да стане практика и у нас. Защото излекуваните деца трябва да имат възможност да изживеят всички красиви житейски моменти и да имат един нормален живот.

Достъпно ли е съхранението на фертилитета от финансова гледна точка?

Благодарение на разбирането, което проявиха институциите, днес държавният Център по асистирана репродукция дава възможност жени с онкологични заболявания до 34 години да съхранят яйцеклетки преди лечение безплатно. При нас в  Национален център за запазване на фертилитета и проследяване на бременност след онкологични заболявания „Надежда“, се прави процедурата и се съхраняват репродуктивните клетки на жените над 34 години и на мъжете абсолютно безплатно. Единственото, което заплащат жените, са медикаментите за стимулация, ако такава се налага.

Кога пациентите могат да се обръщат към центъра за помощ?

Отговорът на този въпрос е: Веднага! Във всички гайдлайни по света е посочено, че още с поставянето на диагнозата на пациент в репродуктивна възраст, той трябва да потърси специалист по асистирана репродукция за запазване на фертилитета и не само – това, което се изтъква в тези гайдлайни, е, че всеки пациент, независимо от онкологичното си заболяване, трябва да бъде насочен и към такава консултация! За съжаление дори и в световен мащаб все още подобни консултации не се случват на 100%, но ние трябва да се стремим това да стане практика за всеки новодиагностициран пациент в репродуктивна възраст. Защото съхранената надежда за дете дава на хората с онкологични заболявания увереност, сила и мотивация да преминат през лечението, и най-важното – когато вече се излекуват, това е възможност да се върнат към нормалния живот и към плановете за родителство – както всички останали хора.

https://www.zapazi.me/onkologichni-zaboliavania/blog/bolnitza-nadejda-e-natzionalen-tzentur-za-zapazvane-na-fertiliteta-54

cross