Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

На винен туризъм из България

Текст: доц. Йордан Йорданов, Олга Георгиева
02.01.19

Виното е един от безспорните символи на България в цялата И хилядолетна история. То е повод за национална гордост на поколения майстори на божествения еликсир лични краища на страната през различните времена и епохи. Този януари ще проследим заедно пътя на виното и ще надникнем в тайните на винотерапията.

Виното е един от безспорните символи на България в цялата И хилядолетна история. То е повод за национална гордост на поколения майстори на божествения еликсир лични краища на страната през различните времена и епохи. Този януари ще проследим заедно пътя на виното и ще надникнем в тайните на винотерапията.

Исторически доказан факт е, че нашите предци – траки, славяни и българи, са имали изключителен опит в тайните на енотерапията или винолечението. В него били посветени не само жреците, монасите, знахарите и народните лечители, но и авторитетни лекари и медици, практикуващи тези форми в лозаро-винарските ни краища в борбата за здравето и живота на хората от миналите епохи. Най-старият бог на виното в световната история – Загрей – е култът, който е помагал на нашите предци – да ползват гроздето и виното като храна и лекарство. Дионисий, или след приобщаването и на този тракийски бог от гърците с тяхното име Дионис, има също своето историческо място в нашата и общоевропейската история – чрез свързването на празниците на виното и отношението на нашите предци към една автентична винена култура. Винената лоза, включваща използването на плода, семката, листата, стеблата и корените, е възприемана като божествен дар, свързван с мистични ритуали и древни практики за лечение на духа, тялото и душата на човека.

Вино, здраве и дълголетие
Ако се върнем към някои от старите пожълтели страници на здравната литература от по-далечното ни минало, изпълнена с рецепти от народната ни медицина, ще открием десетки препоръки за винотерапия и гроздолечение на много страдания и болести. Името на друг тракиец – Асклепий, обожествен отново от гърците тракийски лечител, признат за учител на Хипократ, се свързва с познанието за целебните качества на лозата и виното. Преди 30-40 години представители на Българската школа по балнеология и курортолечение на базата на научни изследвания и възродени традиции са използвали виното и комбинациите му с пчелния мед, билките, торфа и лечебните калища за профилактика, лечение и рехабилитация на значими хронични заболявания. В наши дни комерсиалният подход като норма, свързвана с желанието за бърза печалба на големите инвеститори, превърна известните ни курортни зони в шумни средища за любителите на евтиния алкохол. Въпреки това у нас понастоящем работят успешно немалко бутикови СПА обекти, интегрирани с лозаро-винарски шата. България има мотивирани производители и туристически посредници, предлагащи програми за класически винен туризъм за ценителите на добрите вина и атрактивните преживявания.

Повишената потребителска, а и винена здравна култура става причина за популярността в страната и зад граница на наши комплекси, съчетаващи програми за СПА и вино. Нашият оригинален асортимент не отстъпва по нищо на програмите и преживяванията на гостите в шатата във Франция, Италия или Калифорния. Ето три целогодишно радващи се на вниманието на взискателните си гости комплекси в България.

Старосел
„Старосел“ е комплекс за винен и спа туризъм в едноименното село под южните склонове на Същинска Средна гора, на около 2 часа път от София. Земята около село Старосел от край време се слави с първокачествени лозя, а на 4 км от селото се намира тракийски култов комплекс с над 300 тракийски могили. В този район „бащата“ на тракологията в България – д-р Китов – открива храма на Ситалк с древна „винарна“. Учените го отъждествяват с древното светилище на Дионисий, което историци и археолози търсят повече от 150 години. И не само това – на 7 км от Старосел извира минерален извор с лечебна минерална вода. С него е захранен комплексът, предлагащ на своите гости комбинация от спа, вино, спокойствие и тишина. Сърцето му е винарната, в която от 2005 г. насам се произвеждат премиум и суперпремиум български вина. Има и дестилерия – за производството на ракия. Тя работи на дърва и комбинира традиционни медни тръби и съвременна система за множествена дестилация. Енотеката е климатизирана за съхранение на вино в бъчви и бутилки, но носи духа на античността. На гостите се предлагат винени турове, дегустации на вина и ракии, винотворчество. В комплекса има три ресторанта с различен тип кухня, лоби бар, пиано бар, воден бар и лятно кафене. Архитектурата е в традиционен български стил, а интериорът е изпълнен с естествени материали. Усещането е едновременно за модерен дом и за възрожденска къща. СПА „Старосел“ и СПА „Тракийска резиденция“ отговарят на съвременните стандарти в балнеологията.

Мидалидаре
През 2012 г. пред очите на жителите на с. Могилово (близо до Стара Загора)  сградата на старото училище, построено през 1886 г., се преобразява в луксозен хотел, напомнящ за пасторалните пейзажи на Тоскана.

Midalidare Hotel & SPA е разположен в центъра на селото между двете винарни Midalidare Estate. Първата винарна е построена през 2009 г. Имението тогава разполага с четирима души и 160 дка лозови масиви. Днес вече има втора изба, с много по-голям обем и различна като стил, лозовите насаждения наброяват 1542 дка, а уменията по производството и качеството на виното се увеличават с всяка изминала година. Комплексът допълват две къщи за гости в различен стил, спортен център и уютен ресторант с лятна градина. Интериорът в
Midalidare Hotel & SPA е в светли тонове в стил „Прованс“, а стаите гледат към гората. Новопостроен е СПА центърът със закрит топъл басейн, джакузи, хидромасажиращи столове, финландска сауна, билкова сауна, инфраред сауна, римска баня. В с. Могилово има и язовир за спортен риболов, където желаещите могат да нощуват в рибарското селище.

Винарска изба Uva Nestum
През 2016 г. край Гоце Делчев, където производството на вино досега е било непознато, отваря врати модерен комплекс с луксозен СПА хотел и винарна. В нея се произвеждат ограничени серии червени вина и розе, които могат да се купят само тук. За клиентите се предлага специално преживяване – винотерапия с потапяне в дървени вани във формата на бъчви, в разтвор от гроздов екстракт с лечебни свойства. За любителите на спа процедурите има външен и вътрешен басейн, солена зала за релакс, хамам, сауна, парна баня, фитнес, студия за масажи и козметика. Има парк с площ 9 декара и в него се отглеждат множество различни видове растения.

Други добри винарни, от които можете да избирате, са: Катаржина, Братя Минкови, Орбелус, Вила Юстина, Кастра Руба, Едоардо Миролио, Шато Бургозоне, Шато де Вал, Магура, Логодаж, Вила Мелник и много други. Ако все още не сте опитали чара на винения туризъм, непременно го направете през новата година!

cross