Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

На СПА в студа – Огняново

Текст: Лора Симеонова
06.01.23
BETTY брой 104

24! Толкова са минералните извори, които превръщат Огняново в едно от СПА съкровищата в България. Живителната им сила са открили още римляните, които преди две хилядолетия са направили първите каптажи в Никополис ад Неструм.

24! Толкова са минералните извори, които превръщат Огняново в едно от СПА съкровищата в България. Живителната им сила са открили още римляните, които преди две хилядолетия са направили първите каптажи в Никополис ад Неструм.

Днес селцето, кацнало на двата бряга на буйната река Канина, е магнит за туристи заради „живата вода“, мекия климат, родопското гостоприемство и чудното вино от долината на Места.

Водата в Огняново лекува 100 болести, хвалят се местните. И далеч не преувеличават. Бистрата, гореща, слабо минерализирана (богата на флуор, калций и метасилициева киселина) вода е приятна на вкус (макар и с лек дъх на сероводород) и подходяща както за пиене, така и за бани. Проучванията сочат, че балнеолечението в СПА курорта действа благотворно при редица заболявания и състояния като:

  • Болести на опорно-двигателния апарат – артрозна болест, ревматични и ревматоидни артрити и полиартрити, периартрити на раменната, колянната и други стави, болести от пренапрежение на крайниците, дископатии в лумбалгичен стадий без радикулярен синдром, миозити и фибромиозити, състояния след фрактури, травмени увреждания, следоперативни състояния и др.
  • Болести на периферната нервна система и функционални нервни заболявания – неврити и невралгии, дископатии, дискови хернии и дискогенни радикулити, цервико-брахиални плексити, периферни вяли парези, вегетативни полиневропатии, неврози, мигрени и др.
  • Гинекологични заболявания – хронични възпаления на яйчниците и матката и др.
  • Заболявания на сърдечносъдовата система – хипертонична болест на сърцето в по-ранни стадии и хипертоничен синдром, исхемична болест на сърцето със слабо изразен стенокарден синдром, артериална хипотония, ангиопатии, периферни съдови болести – болест на Рейно, болест на Бюргер и др.
  • Заболявания на дихателната система – алергични ринити, риносинузити, фарингити, ларингити, хронични трахеити и бронхити, състояния след прекарана пневмония, бронхиална астма.

Пийте водата при кариес и остеопороза

В Огняново „живата вода“ буквално тече от чешмата. А пиенето ú действа като еликсир при остеопороза, стомашно-чревни и чернодробно-жлъчни заболявания, дори – при зъбен кариес, категорични са изследванията.

Големият дебит на изворите – 70 л/сек, позволява басейните в десетките комплекси да се пълнят непрекъснато, без да се налага да се подгряват допълнително или да се третират с „тежки“ химикали. А мекият климат – в комбинация с 40-градусовата температура на водата – гарантира СПА удоволствия на открито дори през лютия януари.

Джакузи за бедни и богати

Между 30 и 70 лв. на вечер – в този диапазон варират цените на легло през сезона в Огняново. За по-заможните и претенциозни туристи курортът предлага 4- и 5-звездни комплекси с модерни СПА центрове. И по-бюджетните хотели и къщи за гости обаче гарантират пълноценен релакс – с откритите си и закрити джакузита и басейни, сауни и парни бани.

През 2019 г. бе реновирано и „Мирото“ – природният „СПА център под звездите“ на селцето, в който години наред местните и туристите можеха да се плицикат безплатно. Сега естествените джакузита разполагат със съблекални, WC, детска площадка и са достъпни и за хора с увреждания.

Отскочете до Лещен и Ковачевица

Сгушеното между Родопите и Пирин Огняново може и да ви изглежда „накрай света“, но всъщност е в центъра на истинска вселена от забележителности. Най-близката, разбира се, е древният „Град на победата“ – Никополис ад Нестум, основан от император Траян през 106 г. от н.е. Археологическият паметник, запечатал величието на две епохи – Античността и Средновековието, е буквално на няколко минути с кола от курорта.

За „пътешествениците във времето“ задължителни са и други две спирки високо в Родопите – архитектурните резервати с калдъръмени улички, каменни къщи и старинни килийни училища и църкви – Лещен и Ковачевица. Малко по-далеч са Делчево и Долен, но разходката до селцата, съхранили духа на Възраждането, си струва.

Угощение с „Рубин“ и комитско кълцано

Районът около Огняново е осеян и с природни феномени – Канинската екопътека, скалния комплекс Кози камък, пещерата Ризова дупка, оазиса сред вековните гори Синият вир… Но подозирам, че заради мразовитото време навън и уюта на СПА центровете повечето туристи не биха стигнали по-далеч от близките Гърменски чинари, които се извисяват на 24 м височина вече 600 години. И вместо на еко- ще заложат на кулинарен туризъм – дегустирайки типичните родопски гозби като пататник, печен боб, хайдушки пърленки и комитско кълцано в „компанията“ на местното вино „Рубин“.

Не бих могла да ги съдя!

cross