Текст: д-р Мариана Кобер,
интензивен терапевт

Когато листата на дърветата изпопадат, навън веят бури и вали сняг, при нас е вече студеният сезон на годината. Това е времето на красивата бяла природа, на разходките и игрите със снежни топки, на пътуванията през коледната ваканция и за новогодишните празници, но е и времето на простудите. Носът тече, гърлото дращи, чувстваме се отпаднали. Вече са пуснали парното и имаме проблеми със сухата кожа и изсушените очи.

Всеки човек се разболява средно един-два пъти на зима. С предпазни мерки като балансирано хранене, приеманe на достатъчно течности, правилно обличане могат да се засилят защитните сили на организма и шансовете за инфекции се намаляват значително. Ако имате възможност, препоръчваме и ходенето на сауна, което ще ви се отрази изключително благотворно през този сезон. Затова превенцията е най-важното оръжие против настинките и вирусните заболявания и е добре тя да започне още в късна есен.

А когато тръгвате на път, е особено важно да сте здрави. Хомеопатичната медицина разполага с огромен избор на средства, с които можем ефикасно да се справим с възникнали проблеми. Те стимулират организма и нямат странични действия, можете да ги взимате превантивно или за намаляване на първите появили се симптоми. Съществуват и много медикаменти за имунната система, за които ще ви консултира вашият фармацевт.

Витамините са също много важни за вашата зимна аптечка: не забравяйте витамин С, цинк и мултивитамини. От голямо значение за предпазване от грип са физическата кондиция, разходките на чист въздух и приемът на цитрусови плодове, ябълки, банани и тиква като източници на много и различни витамини. Не заемат място в багажа и няколко пакетчета билков чай – липов цвят, мащерка, живовляк, риган.

Допълнително в аптечката за път можете да сложите медикаменти срещу температура и болка или комбинирани средства против настинка. За отстраняване на кашлицата можете да предвидите сироп, например от живовляк. За хрема: спрей за нос, за болки в гърлото: таблетки за смучене по ваш избор.

При влошаване на симптомите трябва да потърсите непременно лекар за евентуално лечение с антибиотик (който обаче не трябва да е част от вашата аптечка, защото се взима само по лекарско предписание!).

Важно е и специфичното предпазване от грип чрез профилактична ваксина. Най-добре е тя да се извърши през октомври, препоръчва се особено за хронично болни деца, хора над 65 години, хора, работещи в образованието, здравеопазването и транспорта.

Когато сте подготвени, с добре укрепнал и предпазен организъм, е възможно зимната аптечка да не ви е нужна, да пътувате спокойно и да изкарате весело празниците.