Текст: Олга Георгиева

Аромат на греяно вино с канела и карамфил, вурстчета на скара и печени кестени, сладкиши с джинджифил и ванилия – една омайна комбинация, която те кара да забравиш щипещия студ на зимата. Приказните дървени къщички те привличат като магнит към своите щандчета с вкусна храна, ръчно изработени изделия, сувенири, дървени играчки, украшения за елха и много възможности да избереш интересен подарък за своите близки. Защото радостта от подаръка за Коледа е колкото на получаващия, още повече на този, който го избира и поднася. А пък коледното настроение е най-хубаво, когато хората са заедно.

Идва Коледа, във въздуха се носи очакване за празник. Време е за коледните базари! И ако у нас те са част от предпразничната атмосфера в този им вид само от броени години, то за австрийците са традиция на повече от седем века: от 1294 г., когато херцог Албрехт I разрешил на виенските търговци да организират декемврийски пазар за гражданите на Виена. Днес коледни базари има в повечето западноевропейски държави, но най-весели, шумни и колоритни са тези в Германия.

Няма друго време през годината и друг празник, за който търговските улици на градовете да са толкова щедро украсени със светлини и цветове. Всеки град в Германия има своите традиционни площади и улици, на които още след средата на ноември изникват дървените къщички и остават до Коледа.

В центъра на Дюселдорф най-важните са площадът пред Кметството и площадът „Ханрих Хайне” – коледният базар на втория се нарича Engelchenmarkt, а щандовете му са украсени с ангели. На площада пред Кметството цари истинско оживление, украсата и коледните къщички са приказни. Най-дълга е опашката пред тази с греяното червено вино, тук е и най-весело. Чашата се взима „под наем” срещу депозит от 1 евро и после се връща обратно. С чаша в ръка можеш да разгледаш целия базар и заедно с виното да пробваш на друг щанд например коледен щолен. Но коледните базари са и мястото за изява на традиционните занаяти и приложните изкуства, на малките производители, на сладкари и занаятчии. Място за припомняне на историята, на стари обичаи и традиции. Щандовете са пъстри и разнообразни: до щанда с мастилници и разноцветни пера продават ръчно изработени бижута, по-нататък: кукли по модел от старо време, ангелчета, плетени шалове, бродирани покривки. Има по нещо за всеки.

В Мюнхен, столицата на Бавария, базарите са много и различни. На голямата поляна на Октоберфест се разполагат шатрите на коледния базар Tollwood, известен с музиката на живо и ръчно изработените подаръци. В центъра на града, на Мариенплац с величествената катедрала с часовникова кула, изграждат друг коледен базар и украсяват огромна елха с 2500 лампички. Съвсем наблизо се намира най-голямата в Германия сцена с ясла. По време на базара тук организират Крампус маратони – Крампус е един страховит немски герой, който плаши непослушните деца по Коледа.

„Не мога да си представя Коледа без коледните базари! – казва Мариане от Берлин. – Спомням си ги още от дете, със захаросаните ябълки, които ми купуваха моите родители, с усещането за уют, щастие и празник. Сега са ми любимо място за срещи с приятели, ходя на базарите по няколко пъти от края на ноември до Коледа и всеки път си намирам по нещо интересно!“ В Берлин базарите са над 50. В базара в района на Opernpalais на известния берлински булевард Unter den Linden занаятчии от цяла Германия, от Чехия и Рудните планини предлагат своите изделия. За особения чар на базара допринасят автентичната дървена въртележка и старото виенско колело. За най-малките посетители са помислили специално на базара Winterwald (Зимната гора), разположен пред малка оранжерия, както и в приказната палатка на Градския музей на Берлин, в която децата могат да наблюдават и опитват традиционни занаяти и изкуства. В западната част на града бароковият дворец Шарлотенбург е прекрасен фон за базар, окъпан от светлините на ефектна инсталация.

Седмици на светлините съпровождат международния коледен базар в Есен. Тук 250 павилиона предлагат артикули от Германия и повече от двадесет държави. Има и средновековен коледен пазар с музика от лютня, медовина и средновековни деликатеси.

Коледният базар в Дрезден се състои от 11 базара, пресъздаващи различни периоди и райони. Из въздуха се носят коледните песни на хоровете на открито и традиционните концерти. Сърцето на коледен Дрезден е Striezelmarkt, най-старият немски базар и един от най-големите в Германия.

Дървени сергии с покриви от плат на червени и бели райета отличават коледния базар в Нюрнберг, столицата на играчките. Тук можете да опитате известния нюрнбергски братвурст, джинджифилови курабийки и човечета от сушени плодове.

Основната част на коледния базар в Лайпциг е разположена около Marktplatz (пазарния площад) с 20-метрова елха и на Augustusplatz с 38-метрово виенско колело, от което се разкрива прекрасна гледка към града. Вторият площад е известен и с „Финландското село”, което привлича посетителите с аромата на пушена сьомга и плодово греяно вино. На много места тук ще намерите традиционните цветни фенери от стъкло.

Можем да продължаваме още много, защото във всеки град или село в Германия има коледен базар. Всяка година немските коледни базари привличат хиляди посетители от страната и цял свят и освен традиция, се превръщат в сериозен икономически фактор. Макар не в толкова бляскав, организиран и тържествен вид, новогодишни базари имаше и у нас, придружени с хапване на кебапчета и пийване на бял или червен пелин, характерен само за това време от годината. В желанието си да „пренесат” коледната атмосфера, топлината и благотворителния дух на немските празнични пазари и в България, през 2011 г. инициативни организатори със съдействието на Столична община и посолството на федералната република откриват за първи път немски коледен базар в София. На следващата година такъв базар се появява и в Пловдив. И както се случва навсякъде в Европа: стопля сърцата и носи очакване за щастлива нова година.