Текст: Олга Георгиева

Има нещо магическо в тази река, която извира от Шварцвалд, прекосява десет европейски държави и се влива в Черно море. Неслучайно Йохан Щраус-син ѝ посвещава валс, който се превръща в едно от най-известните класически музикални произведения. 

За първи път видях Дунав като малка на русенския бряг. Беше есен и румънският бряг отсреща чезнеше сред лека мъгла. Много ме впечатли, дотогава не бях виждала толкова голяма река! Спомних си за кораба „Радецки“, за хъшовете, за поговорката, че „власите се давят на края на Дунава“. Омагьоса ме, взирах се в захлас във водите Є, родителите ми едвам ме накараха да си тръгна. Когато след години видях отново Дунав в Германия, не можах да повярвам, че това е същата река – тук тя е по-малка, по-спокойна.

Нивото на река Дунав в сантиметри
Друг незабравим детски спомен е предаването по БНР, в което всеки ден съобщават нивото на Дунав. Дядо ми го слушаше с интерес, а на мен ми беше скучно и леко смешно. Докато не видях във Видин отбелязано на една стара стена нивото, до което е стигала водата при големия потоп през 1942 гoдина… Реката е природна красота, воден път, но може да бъде и помитаща стихия. Площта на водосборния басейн на Дунав е 802 266 км. Това е единствената голяма европейска река, която тече от запад на изток. Извираща от Шварцвалд в Южна Германия, тя достига след 2852 км до Черно море, в което се влива чрез делта, разположена в Румъния и Украйна. От предаването по радиото научих имената на много крайдунавски градове и си пожелах да видя Дунав от най-красивите!

Круиз по Дунав
Дунав прекосява Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, Румъния, България, Молдова и Украйна. Във всички тези държави се организират речни круизи с различни дестинации, времетраене и пристанища за спиране. Обикновено се избират най-красивите градове, където корабът спира и туристите имат достатъчно време да разгледат. Корабчето е един вид „пътуващ хотел“, който предлага all inclusive и според цената осигурява различен комфорт и лукс. Някои от круизите са еднопосочни и не включват транспорт до началното и крайното пристанище. Българските пристанища са Видин и Русе, а най-предпочитаните европейски градове – Виена, Дюрнщайн, Линц, Братислава, Будапеща, Естергом. Понякога – при промени на нивото на реката, работата на шлюзовете или метеорологичните условия – капитанът на кораба може да прецени, че условията за плаване не са безопасни и да промени маршрута, да остане или да напусне пристанище и ако се наложи, да настани пасажерите в хотел на брега. Това обаче не прави пътешествието по-малко вълнуващо и романтично. Заради постоянно променящата се гледка към бреговете речните круизи са много по-атрактивни от морските и океанските.

Дунавски вълни
През 1880 г. румънският композитор от сръбски произход Йосиф Иванович, вдъхновен от валса на Йохан Щраус-син, пише валса „Дунавски вълни“ в град Галац. Той също става една от най-известните мелодии и се свири по целия свят в различни интерпретации. Независимо от кой град ги наблюдаваш, дунавските вълни привличат и вдъхновяват. А иначе, градовете по Дунав имат различен облик и чар.

Виена предлага насладата на класическата музика, великолепието на бароковата архитектура, на замъците и дворците. Тук се намира дворецът „Шьонбрун“, лятната резиденция на Хабсбургите, най-важният архитектурен, културен и исторически монумент в страната. Дюрнщайн, разположен в долината Вахау, известна като „земята на Нибелунгите“, е изпълнен със средновековни крепости, дворци и църкви. Тук може да разгледате старинният замък на Ричард Лъвското сърце, а манастирът в Мелк е духовният и културен център на Австрия. Впечатляващата му библиотека, в която се съхраняват ръкописи още от XII век, играе ключова роля и в прочутия роман „Името на розата“ на Умберто Еко. Линц е третият по големина град в Австрия след Виена и Грац, културна столица на Европа, част от списъка на ЮНЕСКО. Тук сладкарското изкуство достига своя връх, в Линц може да се опита една от най-известните австрийски торти – Линцер, смес от ядки и канела, която се прави по най-старата рецепта за торта в света. Братислава в Словакия е единствената европейска столица, която граничи с две държави – Австрия и Унгария. В запазения Є исторически център с малки улички и красиви площади се намира Музеят на фармацевтиката, заемащ помещенията на стара аптека. Оригиналните аптекарски мебели в стил ампир се допълват от порцеланови, керамични, дървени и стъклени съдове, в които са се съхранявали лекарствата от втората половина на XVIII в. до средата на XX в.

Буда и Пеща, красиво разположени на двата бряга на Дунав, днес съставляват унгарската столица Будапеща. Тук е построена една от най-големите синагоги в Европа, в която е свирил самият Ференц Лист. А известните Рибарски бастиони са чудесно място за панорамни снимки с изглед към мостовете. Главната забележителност на нашия Видин е крепостта „Баба Вида“ на брега на Дунав, опасана от ров с вода – единствената изцяло запазена средновековна крепост в България. Русе е най-големият крайдунавски български град. Често го наричат „Малката Виена“ заради прекрасната му архитектура, в която са застъпени стиловете необарок, модерн, неокласицизъм и сецесион. Един град с богато историческо минало и романтичен дух.

Реката обединява всички дунавски градове, колкото и да са различни един от друг. В България се подготвя организирането на общ дунавски фестивал на рибената чорба.

Тих бял Дунав
Дунав е главен герой и във Вазовата патриотична песен (с музика на Иван Караджов), посветена на Ботевата чета. През вековете втората по дължина река в Европа (след Волга) винаги е играла важна историческа роля. През III век е северна граница на Римската империя, по-късно е път за достъп до Константинопол, кръстоносците я използват при походите си до светите места, през Средновековието улеснява нахлуването на турците в Централна Европа, през XIX век става важна търговска връзка между Западна Европа и страните от Балканския полуостров… И днес Дунав е важен международен воден път, по който почти целогодишно плават търговски и пътнически кораби. А юни е най-хубавото време за круизите!